Világ 2019. november 29.

10 szuper karácsonyi úti cél Európában

Fruzsi Világ 2019. november 29.
Dobd el a fakanalat, és utazz képeskönyvbe való tájakra, ünnepi fényekkel megtöltött nyüzsgő városokba, nézd meg a sarki fényt, találkozz a Mikulással, kirándulj jégbarlangokba, vagy tarts tengerparti karácsonyt.

Ahhoz képest, hogy évről évre rendszeresen kisebb tömegek borulnak ki a karácsonyi teendők véget nem érő listája miatt, vagy az ünnepeken sajnos túl gyakran előforduló, nem pozitív értelemben felfokozott hangulat okán, még mindig igen kevesen vannak, akik egy külföldi utazással egyszerűsítik le a dolgukat. Pedig az ötlet egyáltalán nem olyan merész, mint amilyennek elsőre tűnik: a családoddal bárhol együtt lehetsz, nem kell sütni, főzni, takarítani, vagy a távoli rokonságot fogadni, viszont helyette egy halom izgalmas élményben lehet részed.

Azoknak, akikben büszke magyar szív dobog, eláruljuk, hogy az európai karácsonyi célpontokat bemutató listákon Budapest is rendre felbukkan, a magyar főváros tényleg nagyszerű, ezt igazi lokálpatriótaként állítjuk. De vajon milyen lehet egy igazi hólepte, képeslapra illő, hegyek lábánál fekvő faluban ünnepelni Jézus születését? Vagy éppen egy másik szuper nagyváros ismeretlen utcáit, illatait, arcait felfedezni téli hangulatban? Netán unod a hideget, és tengerparti napsütésre váltanád a téli szabadságodat? És ez még csak néhány a lehetőségek tulajdonképpen végtelen sorából, amik az otthoni nappalid helyett kínálkoznak.

A következőkben a European Best Destinations, a Travel Triangle, és a Trawel Away válogatásai alapján összegyűjtöttünk 10 úti célt az öreg kontinensen, ahová mi habozás nélkül csomagolnánk a szeretet ünnepén. Ha te már biztosan itthon maradnál idén decemberben, akkor is érdemes lehet képzeletben tenni egy utazást, és megnézni, milyen hangulatban és díszletek között telik a karácsony más országokban.

Hallstatt, Ausztria

Úgy gondoltuk, az egyik legizgalmasabb településsel indítjuk a felsorolást, ami nem más, mint egy pár száz lakossal rendelkező osztrák mezőváros a Hallstatti-tó partján. Miért olyan jó ez a hely? Nos, a nyitóképünk egy pillanat alatt megválaszolja ezt a kérdést: Hallstatt egyszerűen annyira festői, mintha egy Disney-filmből lépett volna elő, és mindez behavazva még ámulatba ejtőbb látványt nyújt. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a világ egyik legszebb települése télen. A kis hegyi falu bája a legvadabb karácsony-rajongók álmait is kielégíti, de még egy Grincsnek is teljesen meglágyítja a lelkét.

Zágráb, Horvátország

Horvátország biztosan nem az a hely, ami elsők között jut az eszünkbe, ha egy karácsonyi kirándulásban gondolkodunk. Pedig aki szereti az ünnepi vásárlást, az nem fog csalódni a Száva partján fekvő fővárosban: a helyi karácsonyi vásárt a European Best Destinations online szavazói zsinórban háromszor választották meg a legjobbnak.

Fotó: iStock

De természetesen nem ez az egyetlen program, amellyel az otthonról elvágyódókat ilyenkor csalogatják: számos köztéren fenyőfát állítanak, élő zene szól – akár reggelig -, és rengeteg finomsággal kínálják az arra járókat. A város tehát klasszikus szórakozást biztosít, ugyanakkor mindezt igen baráti áron: amellett, hogy az utazás költsége sem magas, a zágrábi szállodák gyakran speciális kedvezményekkel várnak.

Reykjavik, Izland

Decemberben Izlandotfelkeresni már jóval heroikusabb tett, mint kiruccanni Zágrábba, ennek ellenére mindenkit meleg szívvel biztatnánk a dologra. A nappalok ekkor a legrövidebbek, ami az Északi-sarkhoz való közelség miatt valóban elég kevés fényes órát jelent, ráadásul itt a tél sem fogja vissza magát, ugyanakkor Izland természeti csodái a karácsony ígéretes illatával a levegőben különösen mágikussá avanzsálnak.

Fotó: iStock

Tulajdonképpen egy fontos kompromisszumot kell hozni, és ez a réteges, alapos öltözködés, de ha erre hajlandó vagy, akkor máris mehetsz jégbarlangokba vagy gleccserekrekirándulni, hómobilozni, vagy a jeges táj közepén megmártózni egy meleg forrás vizében

Az év utolsó hónapja azért is kiváló időpont arra, hogy felmerészkedj északra, mert ilyenkor kínálkozik a legnagyobb esély a sarki fény megpillantására. Plusz Izland híresen barátságos lakói az ünnepek idején még a normálisnál is vidámabbak és közvetlenebbek.

Tallin, Észtország

Fotó: iStock

Az észt főváros is egyike azon desztinációknak, amelyek a téli fehérségben mesebeli képet öltenek. Az UNESCO védelme alatt álló középkori óváros igazán varázslatossá válik decemberben: a pasztellre mázolt homlokzatok, a régi utcalámpák és a kézművesek munkáit áruló kicsi fabódék a ropogós hóval fedett utcákon jobban felmelegítik a szíveket, mint egy bögre forró csoki. Érdekesség, hogy Tallin az első város, ahol köztéri karácsonyfát állítottak, még 1441-ben. Mivel a karácsony egyik legfőbb pontja az evés, nem árt tudni, hogy Tallin macskaköves utcái amúgy egy marcipán-nagyhatalmat rejtenek.

Bécs, Ausztria

Fotó: Alexander Koerner/Getty Images

Ez a lista egyetlen igazán evidens pontja, és éppen ezért kihagyhatatlan: Bécs az a hely, amelynek ünnepi eleganciáját gyakorlatilag lehetetlen lekörözni, a kávéházi kultúra egyik fővárosa, ahol a modernitás, a jómód és a klasszikus európai városkép találkozik. Közelsége folytán ide egyetlen napra is megéri ellátogatni, akár egy bevásárlás erejéig is, és csalódni biztosan nem fogunk.

Buszjáratok Bécsbe

Buszjegyek pár ezer forintért

Hirdetés

Rothenburg ob der Tauber, Németország

Ez a tizenkétezres bajor helység a Világörökség részét képezi: óvárosát magas, régi várfal veszi körül, a házak pedig egytől egyig régi, középkori fényükben pompáznak. Na most ezt képzeld el karácsonyi verzióban, fehérben, díszekkel és fényekkel megrakva, kellemesen csípős hűvösben, forralt borral a kezedben…

Fotó: iStock

Említést érdemel, hogy az itteni decemberi szokások egészen a 15. századra tekintenek vissza, vagyis egy több mint 500 éves hagyomány részese lehetsz, ha felkeresed Rothenburgot.

Brüsszel, Belgium

Sajnos a magyar sajtóban Brüsszel neve mintha végérvényesen összefonódott volna a politikával, de ennek nem muszáj így lennie: az év vége kiváló alkalom arra, hogy megnézd, mit kínál ez a régió azon túl, hogy itt van az EU és a NATO székhelye. Idén különösen érdekes karácsonyi helyszínné válik a város: miközben megtartják a jól megszokott tradíciókat – lesz fa, égősorok, korcsolyapálya, miegymás – , egy igazi high-tech programban is részed lehet.

Fotó: iStock

Felállítanak ugyanis egy speciális kupolát, ahol 360 fokos szögben tárulnak eléd audiovizuális performanszok, filmek, koncertek, valamint családi események is lesznek. Továbbá fényfestés borítja majd a St. Catherine templom, valamint a Viage épületét, mozgó műalkotássá alakítva őket.

Malaga, Spanyolország

Vélhetően senkinek sem okoz meglepetést, hogy Malaga a remek éghajlata és fekvése miatt került fel a listánkra: decemberben átlagosan 13-18 fok van, és a kikötőváros partjait a Földközi-tenger hullámai nyaldossák, vagyis ez a hely karácsonykor egy radikálisan más élményt ajánl, mint amihez mi itt Közép-Európában szoktunk. De van egy másik oka is annak, hogy éppen Malagára esett a választásunk az oly sok mediterrán lehetőség közül: Andalúzia második legnagyobb városában karácsonykor mindenhonnan csak úgy süt az ünnepi hangulat, ami részben a fényesdekorációnak köszönhető.

Fotó: iStock

Minden évben izgatottan várakozás övezi, hogy végre felkapcsolják az égősorokat, és ezzel mintegy hivatalosan is megkezdődjön a karácsonyi szezon, és nem spórolnak a wattokkal. Spanyolország lévén a jó hangulat alapvetően garantált, ahogy a rengeteg zene és közösségi program is – ez a város nemcsak a fényeit, hanem a szeretetét is megosztja az ide érkező turistákkal.

Rovaniemi, Finnország

Fotó: iStock

Ha azt mondjuk, Rovaniemi Lappföld fővárosa, talán már sejted, miért éppen karácsonyi látogatásra ajánljuk, még akkor is, ha sosem hallottad a nevét. Ez a Mikulás, pontosabban annak finn verziója, a magyarul kissé viccesen csengő névre hallgató Joulupukki otthona. Emiatt felépítettek egy Mikulás Falut, ami már önmagában is roppant jó érv egy repülőjegy mellett, de ahogy Izlandon, úgy itt is elmerülhetünk a sarkkörhöz való közelség adta örömökben, mint amilyen a sarki fény, a síelés, vagy mondjuk egy rénszarvasok húzta szán.

London, Anglia

Fotó: iStock

Sok magyar számára jelenleg Londonba utazni karácsonykor egy rokonlátogatást jelentene, és Nagy-Britannia fővárosa általában amúgy is az élen van az utazók listáján, de karácsonykor a pompája felülmúlja önmagát. Ahogy az év többi szakában, úgy decemberben is a vásárlás bolondjainak mekkájaként szolgál London. A karácsonyi őrület eklatáns példája a Hyde Parkban az ünnep jegyében üzemelő Winter Wonderland, ami vidámpark és karácsonyi vásár egyben, és a látvány nem hazudtolja meg a nevét, csakugyan csodálatos.

 

Máris indulok!

Megtetszett valamelyik úti cél? Válogass a repülőjegyek közül!

Hirdetés

Keresés az oldalon