Enyhébb feltételekkel várja az oltottakat Kanada

Fatima
Kanadában enyhítenék a beoltott látogatókra vonatkozó belépési követelményeket, és a kanadaiakat sem figyelmeztetik a nem létfontosságú utazások kerülésére.

Február 28-tól az oltott utazók 72 órán belül elvégzett PCR-teszt helyett 24 órán belül elvégzett antigéntesztet is bemutathatnak. A teljesen beoltott utasoknak véletlenszerűen COVID-19-tesztet kell végezniük a korábbi, mindenkire nézve kötelező teszt helyett – még karanténba sem kell vonulniuk, amíg az eredményekre várnak. Az enyhítés egyebek mellett köszönhető annak, hogy magas az átoltottsági arány Kanadában, a gyorstesztek és a terápiák is szélesebb körben elérhetők, a kórházi kezelések aránya pedig csökken. Omar Alghabra, Kanada közlekedési minisztere azért kihangsúlyozta: továbbra is értékelni fogják a helyzet alakulását és az intézkedéseiket, szükség esetén pedig habozás nélkül megteszik a szükséges módosításokat. 

A rossz hír viszont az, hogy a be nem oltott külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Kanadába, hacsak nem jogosultak valamilyen mentességre. A hazatérő, beoltatlan kanadaiakra pedig 14 napos karantén vár, emellett érkezéskor és a 8. nap után is teszteltetniük kell magukat – írja a Lonely Planet.

Ki számít teljesen oltottnak?

A beutazás szempontjából teljes oltottsággal az rendelkezik, aki a Kanadában jóváhagyott oltások egyikével (AstraZeneca, Pfizer-BionTech, Moderna, Janssen, illetve 2021. november 30-tól – a WHO EUL listán szereplő – Sinopharm, Sinovac/Coronavac, COVAXIN) az immunitáshoz szükséges dózisszámot megkapta és az utazást megelőzően legalább 14 nap telt el az oltás beadásától – tájékoztat a Konzuli Szolgálat. Az oltásról szóló igazolást angol vagy francia nyelven, egyéb esetben hivatalos fordítással fogadják el. A beutazáshoz elfogadott oltást/oltási igazolást a belföldi repülőjáratokon és vasúti közlekedésben is elfogadják.

Illusztráció: Getty Images

A kötelezettségek közé tartozik továbbá a regisztráció az ArriveCAN mobilalkalmazáson vagy a webes felületen keresztül, még mielőtt az utazását megkezdené. Az utasnak pontos információt kell adni az útvonaláról, az elérhetőségéről, és egyebekről. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Kanada egyes tartományaiban és területein további követelmények vonatkozhatnak a belépésre, ezért indulás előtt feltétlenül tájékozódni kell.