Enyhített a beutazási feltételeken Tunézia

Fatima
Enyhébb beutazási szabályok léptek életbe Tunéziában: nem szükséges teszteltetniük a teljesen oltottaknak, ráadásul feloldották az éjszakai kijárási tilalmat is.

2022. február 15-étől teljes oltottságot igazoló oltási igazolvánnyal 6 év feletti külföldi személy karanténmentesen és tesztkötelezettség nélkül léphet be Tunézia területére.

A szabályok szerint a teljes oltottság a második oltóanyag beadásától legalább 7 nap, Janssen vakcina esetében 28 nap elteltével következik be. Védettnek és a korlátozásoktól mentesülőnek számít továbbá az a személy, aki átesett a covidon, ezért csak egy dózis oltással rendelkezik – tudatta a Konzuli Szolgálat. A harmadik oltással oltott személyek részére még nem létezik semmilyen plusz mentesítő szabályozás, valamint a várandóság és az egészségügyi okok miatt nem oltható személyek belépésének sincs még protokollja.

Tunéziában mindegyik Magyarországon használatos oltóanyag elfogadott, elismerik az EU-Covid igazolványt is. 

Az említett mentesítő feltételek hiányában 6 éves kor felett kötelező egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy egy, az utazás megkezdése előtt 24 órával elvégzett TDR-AG antigén teszt a belépéshez. 

Véletlenszerű tesztelés

Az országba belépő személyeknek belépéskor véletlenszerűen antigén gyorstesztnek és lázmérésnekkell alávetniük magukat. Pozitív eredmény esetén az érintett oltott személyeknek 5 napos önkéntes karanténba kell vonulniuk, amennyiben pedig tüneteik is vannak, 7 napos önkéntes karantén teljesítése van előírva. Emellett regisztrációs kötelezettség is terheli az utazókat: a két nyomtatványt kitöltés után ki kell nyomtatni és aláírni. Ezeket a dokumentumokat beszállás előtt és megérkezéskor be kell mutatni a tunéziai hatóságoknak. 

ANIS MILI / AFP

A Turizmus Online információi szerint a tunéziai hatóságok úgy döntöttek, február 10-től Tunézia egész területén feloldják a január 12-e óta érvényben lévő kijárási tilalmat (22:00 és 5:00 óra között).