Hova utazzak húsvétkor?

Startlap Utazás
A nagy húsvéti lakoma után érdemes lemozogni azt a sok sonkát és tojást, amit elfogyasztottunk - erre hoztunk nagyszerű belföldi túraútvonalakat.

Használjuk ki a közelgő négynapos hosszú hétvégét, hiszen az idei évben mindössze kétszer lesz erre lehetőségünk. A Nagypéntektől (április 7.) Húsvét hétfőig (április 10.) tartó időszakban országszerte különböző családi programok, túrák és rendezvények várják a látogatókat. Hogy megkönnyítsük a választást, összeszedtünk pár imádnivaló és megunhatatlan helyet, ahol kellemes sétákat, erdei túrákat lehet tenni és néhány olyan programot is, ahol a kisgyerekek is remekül érezhetik magukat!

Városnézés, sétahajózás, koncertek Budapesten

Korábban számtalanszor foglalkoztunk a budapesti és környékbeli kirándulóhelyekkel, elsőként talán vegyük górcső alá, mit lehet tenni a nagyvárosban. Egy délutáni séta alkalmával felfedezhetjük azokat a különleges épületeket, amik mellett nap mint nap elsétálunk – ilyen például

a Thonet-ház, a Mai Manó ház, a Török Bankház vagy az Anker-palota, amik egytől-egyig hozzáadnak Budapest sokszínű és izgalmas arcához.

Ha sétálás közepette egy kis pihenőre, sziesztára vágynánk, mindenképpen érdemes a főváros legszebb parkjai közül szemezgetni – a mi kedvencünk a Gül Baba Türbéje és a Filozófusok kertje, valamint a Károly-kert – ezek abszolút kihagyhatatlanok!

Gül Baba türbéje, az 1543-1548 között épített török sírkápolna
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A fővárosban a négynapos hosszúhétvége alatt tucatnyi olyan családi programot is találunk, ahol a legkisebbektől az idősebbekig mindenki megtalálja magának azt a programot, ahol jól érezheti magát. Az egyik legnagyobb rendezvény a négy napon át tartó úgynevezett Húsvéti Sokadalom, ahol a fiatalok Marvel és Disney hősökkel is találkozhatnak, valamint gyerekeknek szóló, húsvéttal kapcsolatos színpadi előadásokat is megtekinthetnek. A rendezvényen a gyerekeknek szóló programok mellett olyan sztárok is helyet kapnak majd, mint Takács Nikolas, Nótár Mary vagy Farkasházi Réka.

A Budai Vár esti fényben, sétahajóval előtte
Fotó: Photononstop via AFP

A romantikus programot keresőknek sem kell lemondaniuk a programokról húsvét alkalmával: Budapesten például kifejezetten ünnepi tematikájú sétahajózással várják a vendégeket, csokitojással  és meglepetésekkel – akár az egész család számára.

Túrák, kalandok országszerte 

Ha a laza városnézésnél kicsit “vadabb” túrákra vágynánk, a fővárosban és az ország különböző pontjain is rengeteg lehetőséget találunk. Mátrafüreden például április 8-án öt kilométeres, tojáskereső túra veszi kezdetét, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas kaland lehet. Izgalmas felfedezés lehet a hosszúhétvége során Sopron és környéke is – már csak azért is, mert a hűség városa a legtöbb műemlékkel rendelkező vidéki város Magyarországon. A településen április 10-én, hétfőn tojáskereső játékot rendeznek, ahol

1800 métert kell megtenni, miközben húsz ellenőrzőponton kell feladatokat elvégezni, hogy a célban aztán csokitojás legyen a résztvevők jutalma.

 

Anyuka és kisfia az erdőben túráznak
Illusztráció: Getty Images

Sokak kedvence a Mecsek – mi tagadás, fel sem lehet sorolni azt a rengeteg látnivalót, útvonalat és kalandot, amit Baranya tartogat. Az Orfűi-tó mellett például első alkalommal kerül megrendezésre a Bográcsos Ételek és Házi Sütik Fesztiválja, ahol felszíni túra, barlangbejárás, jóga, pálinkakóstolás és családi programok várják az érdeklődőket. Különleges élményben lehet része, aki ellátogat Európa Kulturális Fővárosába,  Veszprémbe: egyrészt varázslatos kilátók megmászásával lehet gyönyörködni a tájban, másrészt a két belvárost is bejárhatjuk: a klasszikus, régi korokra emlékeztető épületekkel megpakolt rész az Óváros térkörnyékén kezdődik, míg az épülő szocializmus és a rendszerváltást követő építkezési hullám épületeivel tarkított terület pedig a Hotel Veszprém mögött indul és szépen lassan beolvad a Kossuth utca régebbi, századfordulós házai közé. 

A veszprémi Gizella királyné kilátó
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A legjobb zarándoklatokat és “kilátójárásokat” szerintünk Kőszegen lehet tenni – nem is beszélve arról, hogy a közelében található Írott-kő kilátója két ország, Ausztria és Magyarország területén fekszik – egy hajszálnyit külföldön is érezhetjük magunkat.

Állatok közelében

A Veresegyházon található Medveotthon is várja a látogatókat, kifejezetten húsvéti programokkal. Április 10-én például tojásfestő és tojáspucoló versennyel, hagyományőrző programokkal, locsolással és természetesen az otthon vadállataival tölthetik a napot az idelátogatók. Ráadásul a nemrég átadott bányavasút is megnyitja kapuit, ami minden gyerek számára felejthetetlen élményt nyújt. A Hortobágyi Vadasparkban húsvétvasárnap és húsvéthétfőn egész napos programokkal, látványetetéssel, tojáskereső játékokkal, izgalmas bemutatókkal várják a természet szerelmeseit. Azoknak pedig akik az örökbefogadáson törik a fejüket, vagy csak szeretnének pár vidám órát menhelyi kutyusnak, irány Komárom, ahol a Rex Állatvédő Egyesület tart húsvéti programokat, sétáltatási és ismerkedési lehetőséget az ebekkel.