Belföld 2021. július 22.

Hová tűnt a Velencei-tó vízének majdnem fele?

Fatima Belföld 2021. július 22.
Megdöbbentő légi felvételek készültek a Velencei-tó madárrezervátumáról, ami szinte teljesen kiszáradt az elmúlt hetekben. Néhány napja bejárták az egész magyar sajtót a drónnal készült felvételek és a hír, hogy két év alatt eltűnt a tó vízmennyiségének közel a fele, 44%-a. De vajon tényleg ekkora a baj?

A Madárrezervátum talaja teljesen ki van cserepesedve, akkora a szárazság – pedig legalább 5-10 centiméteres víznek kéne lennie ott. Halaknak, madaraknak és az élővilágnak nyomát sem látni. Agárdnál a Velencei-tó vízszintje 89-90 centiméteren áll, noha így is alacsony, közel fél méterrel alacsonyabb, mint a minimális szint, ráadásul naponta akár fél centinyi is elpárologhat, ami nagyon sok – hívta fel a figyelmet az RTL Fókuszban Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Jelentős halpusztulás

A probléma idén tavasszal kezdődött, amikor 110 centinél állt a víz szintje – már ez is a minimális alatt volt 27 centiméterrel -, viszont a korábban megszokott csapadék kevesebb mint 40%-a esett le a környékre. Június közepén jelezte a tó először, hogy nagy gond van: az alacsony vízállás mellett 19 fokról 30,5 fokra melegedett fel a kánikulában. Ennek következtében lecsökkent a víz oxigénszintje, hatalmas mennyiségú hal pusztult el a tóban. A minap 150 kiló elpusztult halat szedtek össze a víz felszínén, az elmúlt időszakban pedig 4-5000 kilogrammot összesen – emiatt persze nem szép látvány a tó, a szaga sem kellemes. Az önkéntes tűzoltók próbáltak pumpálni bele vizet, a nagyobb probléma mégis a tó két tározójának kérdése.

Kilátás a 2018 márciusában átadott Bence-hegyi kilátóról, a Sukoró melletti Bence-hegyrõl, melynek 20 méter magas toronyára 196 lépcsõ vezet fel. A kivitelezésben résztvevõ építészek Kruppa Gábor, Merkel Tamás. A kilátóról nem csak a Velencei-tó egészére nyílik körpanoráma, hanem még a Budai-hegységet és a Vértest, sõt még a Bakony egyik csücskét is megcsodálhatják tiszta idõben a látogatók. Középen a Velencei-tó. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A Pátkai-víztározóban is kevés a víz, a nagyobb baj viszont az algásodás, a pecások etetőanyagai által okozott szennyezés, melyek vízminőségi károkat okoznak, ha azt a kicsit is beleengedik a Velencei-tóba. Ki kéne kotorni, a helyi önkormányzatoknak azonban az elmúlt években fontosabb volt a turizmus, mintsem, hogy erre költsenek. A másik víztározó vizét a Pátkain keresztül lehetne leengedni, ám azáltal ismét minőségileg kifogásolt víz is kerülne a tóba. Egyesek a karsztvíz utánpótlásban látják az ideiglenes megoldást, ám ez problémás lehet…

Keresés az oldalon