Belföld 2021. január 21.

Gulyás Gergely: Két csoport kap koronavírus-védettséget igazoló kártyát

Startlap Utazás Belföld 2021. január 21.
A csütörtöki kormányinfón azt is elmondták, mikor oldhatják fel a turisztikai szektor korlátozásait.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely arról számolt be, hogy a kormány szerdai ülésén megállapította, a környező országokban, valamint Európa legtöbb államában jelenleg a koronavírus 3. hullámával küzdenek, itthon viszont csökken a fertőzöttek és a halálozások száma is.

A jelenlegi járványügyi intézkedések február 1-jéig vannak hatályban, a kormány jövő héten fogja ezeket felülvizsgálni, de amíg a koronavírus terjedésében lényeges csökkenés nem tapasztalható, vagy amíg a tömeges oltás el nem indítható, addig nem várható enyhítés – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy bevezetik a koronavírus elleni védettséget igazoló okiratot, ami egy plasztik kártya lesz, és valószínűleg február közepén jelenik meg, de erről még nem döntött a kormány. Ezt két csoport kapja meg: azok, akik igazoltan már átestek a betegségen, valamint azok, akik már megkapták a védőoltás mindkét dózisát.

Számukra bizonyosan nem lesz kötelező az este 8 óra utáni kijárási tilalom – fogalmazott a miniszter.

Gulyás elmondta, azt, hogy a védettség mennyi ideig áll fenn az egyes oltások esetében, még mindig vizsgálják a gyártók. Hozzátette: több mint fél évig biztosan védettséget nyújtanak a vakcinák, de ez a határidő akár egy évig is érvényes lehet.

Arra a kérdésre, hogy meddig maradnak hatályban a turisztikai szektorban a korlátozások, a miniszter kijelentette: ez akkor következhet be, ha kellő számú beoltott lesz az országban. Mint fogalmazott, a kormány azon dolgozik, hogy a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által közölt – majd később visszavont – pünkösdi dátumnál jobb forgkönyv lépjen életbe, de ez a rendelkezésre álló  oltóanyag  mennyiségétől függ.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e vakcinaútlevél – válaszolta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

A minisztertől azt is megkérdezték, hogy  tervezi-e a kormány az idősek vásárlási idősávjának újbóli bevezetését a boltokban. A választ ebben a cikkben olvashatod el.

Keresés az oldalon