Világ 2021. január 16.

Vakcinaútlevél: a légitársaságok márciustól bevezetik

Startlap Utazás Világ 2021. január 16.
Tavasszal a nagyobb nemzetközi légitársaságok megkezdik a Travel Pass digitális egészségügyi rendszer alkalmazását.

A Travel Pass rendszer globálisan felgyorsíthatja a határok újranyitását, a légi közlekedés helyreállítását az egyes országok között. Minderről Alan Murray Hayden, a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA utas- és biztonsági termékekért felelős vezetője beszélt egy szakmai fórumon – írja a Magyar Nemzet a Travel Weekly hírportálra hivatkozva.

A cikkben azt írják, az IATA az utazási irodák, légitársaságok által már évtizedek óta alkalmazott érintésmentes utasellenőrző rendszerére építette a Travel Pass alkalmazását, az újítás okostelefonon működik.

Az applikáció eltárolja, szükség esetén aktualizálja a járvánnyal kapcsolatos vakcinázottság tanúsítványát, vagy azt, hogy az utast mikor és milyen eredménnyel tesztelték koronavírusra.

A fejlesztők a trükközőkre is gondoltak, az eredeti programban úgynevezett digitális vízjegyeket helyeznek el, amelyek híján a hatósági ellenőrzéskor feltehetik a kérdést az utasnak, hogy honnan származnak az igazolásai – ezzel a hamis teszteléseket is jobban kiszűrhetik.

A tesztlaboratóriumok pedig az alkalmazáson keresztül is el tudják küldeni a vizsgálati eredményeket, tanúsítványokat az utasoknak, ugyanakkor arra is van mód, hogy azokat maga az utas töltse fel, majd megossza a légitársasággal és a célállomáson lévő hatóságokkal – olvasható a cikkben.

Keresés az oldalon