Budapesti séták: Kolodko Mihály nyomában (4. rész)

errearra blog
A Kolodko miniszobor-megtekintő szabadtéri kiállítás program negyedik túrája lehet különálló túra is, de lehet folytatni a korábban itt a Startlapon is bemutatott budapesti nagy túrát, hiszen Kolodko Halott mókus nevű szobránál csak fel kell pattanni a 20 méterre található 4-6-os villamos Széll Kálmán tér felé haladó egyik szerelvényére. Mégis, úgy véljük, ezt a budai túrát külön érdemes megélni.

 

Vendégszerző
errearra blog

errearra blog

Az ERRE-ARRA fotós ajánló bloggere, Fazekas Krisztina fényképeivel arra ösztönöz, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból, és nyitott szemmel fedezzük fel szűkebb környezetünket is. Blogjáról elismerően nyilatkoznak olyan mainsteam személyek, mint Balogh László Pulitzer-díjas fotóriporter, vagy Dr. Medvigy Endre József Attila-díjas irodalomkutató.
Cikkei

 

A Széll Kálmán teret pásztázó Mekk Elek miniszobor

Kolodko Mihály szobrászművész Kárpátalján, Ungváron született, 1978-ban. Anyai ágon magyar, és hát a gyermek Misi – mint ahogy a nyári szünetben sok unoka – a nagyszülőknél, jelen történet szempontjából – a magyar nagyszülőknél landolt – a magyar-ukrán határhoz közel eső Királyházán, és Nagyszőlősön, ahol bizony a Magyar Televízió fogható volt.

A kis Misihez így jutottak el a 80-as évek kedvelt magyar rajzfilmsorozatai, mint például a Nagy ho-ho-ho horgász, a Kockásfülű nyúl, vagy épp Mekk Elek.

Kolodko Mihály Mekk Elek szobor
Forrás és képek itt.

A Széll Kálmán téren napi szinten mindegy 150-200 000 utas fordul meg. Kolodko szobrocskája, Mekk Elek ezen tér pereméről pásztázza ezt az őrületet (már amikor van), és azon vacillál, a kezében lévő fúróval a tér melyik pontjára helyezze ki a furcsa-kurta betűkkel ellátott Moszkva tér elnevezésű táblácskáját. (A tér 1951 és 2011 között ezen a néven volt ismert.)

Kolodko Mihály, amikor a műhelyében jártunk, elmondta, hogy később fedezte csak fel, hogy az 1973-as televíziós bábfilmsorozat bábjainak – így Mekk Eleknek is – a készítője, Koós István 58 éven át a Széll Kálmán tér 3. szám alatt lakott.

Helyszín: Budapest, II. Széll Kálmán tér, a Vérmező útra felvezető lépcsősor alja.

A Kockásfülű nyúl a Budai várnegyed területén található

Kolodko Kockásfülű nyula a budai várnegyed talán leglátogatottabb pontjáról nézelődik a hatalmas távcsövével. Hogy épp Budapest csodálatos nevezetességeit kémleli, vagy éppen keresi a rajzfilmsorozat további mesehőseit: Krisztát, Menyust, Kistöfit, vagy éppen az örök rosszalkodó Mozdonyt ( a 4. gyermekszereplő), azt az olvasó fantáziájára bízzuk.

Forrás és képek itt.

Helyszín: Budapest, I. Budai várnegyed, a sikló felső végállomása melletti támfal.