Belföld 2021. július 03.

Budapesti séták: Kolodko Mihály nyomában (I.rész)

errearra blog Belföld 2021. július 03.
A Kolodko Mihály szobrászművész szabadtéri kiállítás séta több túraszakaszra bontható meg. Az első túraszakasz a Duna-part budai és pesti oldalán vezet, és öt kedves miniszobrot érint.

A szabadtéri miniszobor-kiállítás alkotója Kolodko Mihály, kortárs és szobrász. Ő jegyzi Budapest (és egyre több város) miniszobrait, melyek azon felül, hogy mind-mind jelentéstartalommal bírnak, ötvözik a múltat a jelennel, nem tolakodóak, egyéniek, egymásra visszamutató arculattal bírnak, és nem utolsósorban beillenek a városképbe, az adott terület aurájába.

A Kolodko-miniszobrokat imádják a kicsik, nagyok, párok, baráti társaságok: nem volt olyan miniszobor, ahol ne találkoztunk volna Kolodko-túrázókkal.

A Duna-part budai és pesti oldalán végigjárható séta öt bájos, jellegzetes miniszobrot érint.

1. Kolodko hintaágyban nihilező Ferenc Józsefje

Kolodko Mihály az Instagramján már március elején megszellőztette, hogy egy egyenruhás „idősebb urat” ábrázoló miniszobra lesz a következő gerillaakciója, de akkor még mindenki csak találgatott, hova lesz kihelyezve ez a hintaágyában kényelmesen nihilező úriember. Kolodko május elején megtörte a jeget, és minden egyértelművé vált: a személy az egyedi szakállú I. Ferenc József osztrák császár és magyar király, aki 125 évvel ezelőtt élőben beverte az utolsó szöget az 1896-ra elkészült Szabadság-hídba, most pedig egyik korlátívén miniszobor formájában a hintaágyából csodálja – Szabadságszobrunkat háttérként felhasználva – Budapest hídjait, a Budai Várnegyedet, a világ harmadik legnagyobb Országházát, és a XXI. század pezsgését.

Node mi a jelentősége a hintaágynak?

Kolodko ahogy írtuk ötvöz: a múlthoz most a jelenkor innovatív és közösségi megmozdulásainak egyikét, a „Szabihíd” projektet emelte be. A „Szabihíd” nem sokkal a Covid-19 világjárvány előtt egy olyan ingyenes kulturális rendezvény volt, amely lehetőséget adott a Szabadság-híd teljes gyalogos használatára, miközben ha éppen kedved volt jógázhattál, kapuérázhattál, piknikezhettél, vagy éppen hintaágyban ücsöröghettél, ahogy ezt most Sissi férje, Ferenc József teszi, Kolodko módra.

A Kolodko-szobrok nyomában Budapesten
További fotók ezen a linken

2. Kolodko első budapesti miniszobra, a Főkukac

Kolodko Mihály gyermekként imádta a Nagy ho-ho-ho horgász rajzfilmsorozatot, és amikor 6 évvel ezelőtt Ungvárról Budapestre költözött, tudta, hogy ennek a kapcsolódásnak és gyermekkori kedvenc sorozatának az emlékére – elmondása szerint a Nagy ho-ho-ho horgász rajzfilmsorozatból tanult meg magyarul – szobrot fog készíteni. Ez a miniszobor lett a Főkukac, melynek végleges helyszíne egy hétvégi, gyermekével történt Duna-parti sétája során vált egyértelművé. És, hogy miért ide került a Főkukac? A kérdésre a válaszokat, és további fotókat itt találsz.

Kolodko Főkukac

 

3. Kolodko rakpart-korláton guruló Rubik-kockája

Az egyik budai alsó rakpartra vezető lépcsősor korlát részén gurul lefelé a világhírű Rubik-kocka, Kolodko miniszobor formába öntve. Hogy egészen pontosan melyik lépcsősor korlátján hol gurul a Rubik-kocka? Ennek megtalálása a szabadtéri Kolodko-szoborkiállítás része. 

További képek ezen a linken

4. Kolodko cuki lelkületű szomorú tankja

Szomorú tank. Kinek mit jelent. Nekünk – Kolodko Mihály gyermek-lelkét vizionálva – egy cuki mesesorozat jószívű főszereplője, akit bár azért gyártottak, hogy bántson mese-Parlamentet, mese-Lánchidat, mese épített örökségeket, a Szomorú tank inkább összehúzza magát csőrét lehervasztva, kiváltva ezzel a mese-Parlament és a mese-Lánchíd barátságát. A Szomorú tank egyébként a Batthyány tér villamosmegállójának közelében lévő kicsi, de annál erősebben a békére hajazó 56-os miniszobor.

Ha arra jársz, fotóháttered lehet akár a Parlament, akár a Lánchíd –  és azért Ti se maradjatok le a képről!

Kolodko szomorú tank szobra Budapesten
Forrás és képek itt

5. Kolodko “Libido, avagy Lufikutya csonttal” című miniszobra, és a szobor Kolodkoi jelentéstartalma

A „Libidó, avagy Lufikutya csonttal” minikompozíció a pesti oldal Duna-korzóján, hát, elég érdekes látvány. Asszociálhatnánk kutyacsontra, és kutyavégtermékre (kutyakakira) is – Kolodko hagyja, hogy mindenkinek a fantáziája alapján szülessen egy ötlet a műveit látva – , viszont ez esetben Kolodko Mihály számára egy igen fontos jelentőséggel bíró alkotás ez: a Lufikutya Jeff Koons kortárs amerikai szobrászra utal, akinek van egy hasonló nevű alkotása, és aki jelenleg a világ egyik legdrágább sztárművésze. És, hogy miért épp ide, a Dunakorzóra helyezte Kolodko ezt az alkotását..? Nem gondolnád, de Ciccolina neve is szerepet játszik ebben, bővebben itt írunk erről.

Kolodko Libidó, avagy Kufikutya csonttal

 

Ha túrákra bontjuk a Kolodko miniszobrokat (és mi javasoljuk bontani), akkor első szabadtéri Kolodko-szoborkiállítás túrának ezt a fenti ötöst ajánljuk. Nemsokára jövünk a Kolodko sorozat 2. részével.

Keresés az oldalon