Budapesti séták: Kolodko Mihály nyomában (3. rész)

errearra blog
Hogy mit keres Breki a Szabadság téren? És milyen magyar vonatkozása van az Apollo űrhajók holdjáróinak? Folytatjuk Kolodko Mihály kedves miniszobrainak felfedezését a fővárosban, mely során minden kiderül.

A Kolodko-miniszobrokat imádják a kicsik, nagyok, párok, baráti társaságok: nem volt olyan miniszobor, ahol ne találkoztunk volna Kolodko-túrázókkal. A Kolodko szabadtéri kiállítás sétáinkat több túraszakaszra osztottuk. A mostani, harmadik Kolodko miniszobor kiállítás túra vonatkozásában Budapest belvárosába invitálunk Titeket. 

 

Mr. Bean Teddy macija a Brit Nagykövetség (volt) épületén

Kolodko szobor Mr. Bean Budapesten
Forrás és további képek itt.

Amikor megkérdezték Kolodko Mihályt, hogy mi születik meg hamarabb, a szobor ötlete, témája, vagy a helyszín ötlete, az 1978-as születésű, lembergi egyetemen végzett szobrász egyértelműen kijelentette, hogy a szobrászoknak együtt kell látniuk a leendő szobrot a helyszínnel, így az egész alkotás egy komplexebb folyamat, mint ahogy azt egy laikus gondolná. Talán ezen gondolatmenet legkönnyebben az angliai nagy nevettető, Mr. Bean figurájának macijára fűzhető fel, hisz Mr. Bean és a mackója angol, az épület, melynek a falára pedig felkerült a maci: a Brit Nagykövetség (volt) épülete.

Helyszín: Budapest, V. Harmincad u. 6.

A Muppet Show-s Breki

Forrás és további fotók itt.

Kolodo 1978-as születésű, így kikerülhetetlen összekötő kapocs ez az alkotás a korosztályában oly ismert és népszerű, a 80-as években vetített Muppet Show-t néző, manapság 40-es éveiben járó korosztállyal. A különbség annyi lehet mindössze, hogy míg Kolodko a határon túl, Kárpátalján a nagyszüleinél nézte a magyar nyelvű adást (ami nagy dolog volt), addig a magyarországi területen élő fiatalok számára teljesen természetes volt, hogy foghatták és nézhették a Magyar Televízió adását.

És, hogy miért az „End of the show” a Szabadság téren, a Magyar Televízió székháza előtt, a tér közepén található Breki-miniszobor címe? Vége van a 80-as évek feelingjének, vége van a Magyar Televízió Szabadság téri székház-működésének, és vége van a Muppet Show klassziknak is.

Breki a béka pedig munka nélkül maradva kiugrott a Szabadság tér adta természetbe, szemezve az Amerikai Nagykövetség épületével – hisz a sorozat amerikai-angol volt…

Helyszín: Budapest, V. Szabadság tér közepe, a tér közepén található hütte és a Magyar Televízió egykori székháza között.

A cuki Holdjáró miniszobra 

Kolodko Holdjáró
Képek és forrás itt

Tudtad, hogy például a világ első, Földön kívüli járművének megalkotásában magyar mérnök is részt vett? Pavlics Ferenc 1928-ban született, és műszaki igazgatóként vett részt az Apollo-programban.

Az első Holdraszállás 1969-ben történt meg, viszont holdjáró először 1971-ben, az Apollo-15 űrhajóval érkezett a Holdra.

Pavlics Ferenc ennek a holdjáró autócskának holdi talajviszonyokra tervezett különleges kerekeit alkotta meg.

A kerekeknek köszönhetően a holdjáró 3 napig jött-ment erre-arra a Holdon. 1971-ben az Apollo-16 és az Apollo-17 is felvitt Pavlics-féle kerekekkel rendelkező holdjárót. Mindjárom jármű a Holdon maradt.

A Holdhoz egy másik magyarnak is volt köze, mégpedig az 1900-as születésű Bay Zoltán fizikusnak is. 1946. február 6-án, egy évvel Budapest ostroma után Bay Zoltán a Tungsram gyár műszaki igazgatója és laboratórium-vezetője társaival fejlesztett egy radarberendezést, amivel a Holdra sugárzott rádióhullámok visszaverődését sikerült kimutatniuk, vagyis először sikerült lemérni a Hold-Föld távolságot.

Ez volt az első realisztikus vizsgálat, melyet Földön kívüli tárgyon végeztek (ezt megelőzően az égitestekről csak passzív megfigyelések voltak). A szenzációs eredmény értékét egyébként nem kisebbíti, hogy egy hónappal Bayék „Holdradarozása” előtt az USÁ-ban az akkori viszonyok között a kor legfejlettebb technikáját használva hasonló eredményre jutottak.

No, hát azon felül, hogy Kolodko magyar feltaláló(k) előtt tiszteleg a cuki kis holdjárójával, a koncepció további része, hogy a holdjárót egy Hold alakú, de a helyszínen (ami nem mellesleg a Hold utca) autóparkolást megakadályozó használt kövére helyezte. Kolodko-i személyes történet is kapcsolódik a Hold utcához: amikor 2016-ban Ukrajnából Magyarországra költözött a családjával, ebben az utcában béreltek először lakást.

Helyszín: Budapest, V. Batthyány örökmécses közelében, a Hold utca 12-es számú házhoz közel.

A Halott mókus mögötti összefüggések

Kolodko Halott mókusa Budapesten
Fotó és forrás itt

Kolodko már nyúlt sztárművész után – Libido, avagy lufikutya csonttal miniszobránál -, hogy reflektáljon egy művész műveire. A Jászai Mari téren található Halott mókussal gyakorlatilag ugyanezt teszi. Ha rákerestek Maurizio Cattelan Bidibidobidiboo elnevezésű alkotására, egyből meglátjátok az összefüggéseket. Kolodko utal tehát rá, ám ugyanakkor nem másol.

Maurizio Cattelan kitömött állatokkal operál, Kolodko pedig ebben az esetben is a bronzot használja alapanyagául.

Aztán, hogy a Halott mókus miniszobor (pisztollyal a kezében) épp Columbo és kutyája közelében található, az egy újabb szerethető parafrázis.

Helyszín: Budapest, Jászai Mari tér 4-6-os megálló V. kerület Falk Miksa utcai oldalán, a Columbo szobor mellett-mögött az elektromos szekrény tövében.

Egyszervolt, holnemvolt – A balta miniszobor

Kolodko Usenyka
Fotó és forrás https://www.errearra.org/kolodko-baltaitt

Egyszervolt, holnemvolt.. Nem is olyan rég a Szabadság téren, Brekitől egy olyan 50-80 méterre, a szovjet emlékmű közelébe kikerült egy gerillaszobor, az Usánka. Aztán hogy s hogynem, Usenyka egy-két-három baltaütésnek köszönhetően lerepült a párnájával együtt a talapzatáról, majd berepült a Dunába… (Vagyis: Dr. Fülöp Erik, a Mi Hazánk mozalom politikusa baltával verte le a helyéről a miniszobrot – a szerk.) Kolodko ezt követően készített egy újabb párnát, és a párnára egy baltát helyezett.

Kolodko nem beszél, hanem alkot.

Helyszín: Budapest, V. Szabadság tér északi oldala.