Budapesti séták: Kolodko Mihály alkotásainak nyomában (2. rész)

errearra blog
Kolodko Mihály kortárs és szobrász. Ő jegyzi Budapest (és egyre több város) miniszobrait, melyek azon felül, hogy mind-mind jelentéstartalommal bírnak, ötvözik a múltat a jelennel, nem tolakodóak, egyéniek, egymásra visszamutató arculattal bírnak, és nem utolsósorban beillenek a városképbe, az adott terület aurájába. Indulj velünk egy különleges túrára Budapesten a híres szobrász nyomában!

Kolodko bicikliző Herzl Tivadarja

Kezdjük is egyből a második szoborkiállítás túrát a Károly körúton, a Zsinagóga lábánál található Herzl Tivadar miniszoborral.

Tudtad, hogy Herzl Tivadarról Jeruzsálemben egy hegyet (Herzl-hegy) neveztek el?

A Pesten 1860-ban, egy Dohány utcai házban született osztrák-magyar író a jeruzsálemi Herzl-hegyen, az ottani Nemzeti Pantheon díszsírhelyen van eltemetve.

Miért ide, a VII. Dohány utcai Zsinagóga elé tette Kolodko a miniszobrot? Mert kb. ezen a helyen állt az a Dohány utcai ház, ahol Herzl Tivadar megszületett. És miért éppen egy kerékpár előtt áll Herzl Tivadar..? Egyrészt, mert az egyik legtöbb budapesti biciklistát fogadó útszakasz ez, másrészt Kolodko talált egy olyan fényképet, ahol Herzl a biciklijével van lefényképezve, és ez a kép szolgált mintául. Szerencsés egybeesés ez.

Helyszín: A Károly krt. és a Dohány utca sarkán lévő trolibuszvezetéket tartó villanyoszlop.

Hezrl Tivadar szobor Budapesten
Forrás és további fotók itt.

 

Kolodko Seress Rezsőről, a Szomorú vasárnap című dal szerzőjéről is készített miniszobrot

Ha a Dohány u. – Wesselényi u. – Károly krt. háromszögben található Herzl miniszobortól a Wesselényi utcába fordulsz, és haladva rajta a körúthoz közel eső Akácfa utcába veszel egy balost, akkor a (volt) Kispipa étterem portálján felfedezheted Kolodko Seress Rezső szobrát, egészen pontosan egy pipa alakú zongorát, ami körbeöleli Seress Rezsőt. Node miért ide került Seress Rezső? És ki volt ő egyáltalán?

Megvan a világhírű, „öngyilkosok dalának” titulált Szomorú vasárnap? Ő, Seress Rezső a dal zeneszerzője. És miért épp a Kispipa falára került Seress Rezső? Nos, Seress a 210 méter távolságra lévő Kispipába sétált át minden este, hogy a II. világháború utáni 50-es években étterem-zongoristaként a napi betevőjét megkeresse.  És hogy jön a képbe Presser Gábor? Most is rengeteg a kérdés, de tudd: Kolodko mindig koncepcióban gondolkodik, és minden kérdésre a válasz. További részleteket itt találsz

Hogy kerül a „világ legcsodálatosabb kávéháza” mellé egy búvár?

Van koncepció, ugyanúgy, mint minden Kolodko miniszobor esetében. Jelen esetben az Erzsébet krt. és a Dohány utca sarkán álló több mint 100 éves, csodálatos épület (hotel) kávézójához, a New York kávéházhoz kötötte Kolodko a búvár miniszobrát. A századelőn az akkori írók/költők imádtak kávéházakban ücsörögni, eszmét cserélni, vagy éppen regényt/verseket írni. A New York kávéházba járó hírességek közül (Molnár Ferenc, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső) Molnár Ferenc egy csoportos eszmecsere alkalmával dobta be a gondolatot – a legenda szerint -, hogy lopják el a New York kávéház bejáratának kulcsát, és dobják a Dunába, hogy a kávéház mindig nyitva lehessen, hisz annyira imádnivaló a hely. No, hát Kolodko erre a kulcsra fűzte fel a búvár miniszobrát.

Kolodko a kulcsot tudatosan akkorára tervezte, mint magát a búvárt, így adva hangsúlyt a koncepciónak. (A kulcs Dunába dobása egyébként 2014-ben, a New York kávéház nyitásának 120-ik évében a mostani tulajdonosok által valóban megtörtént.) Helyszín: Az Erzsébet krt.-ról a Dohány utcán haladva a Dohány utca és az Ozsvát utca sarkán lévő tűzcsap.

Kolodko Mihály szobor - Búvár
Forrás, képek és a cím itt.

 

Kihez kössük Kolodko tizennégy karátos autó miniszobrát?

A Dohány utcán Kolodkó Búvár miniszobrától továbbhaladva, és a Dohány utca Izabella utca sarkán egy balost véve eljuthattok Kolodko „A tizennégy karátos autó” miniszobrához, ami nem is olyan kicsi, az eddigi 10-15-20 cm-es szobrokhoz képest a tizennégy karátos autó megvan vagy 40-50 cm is. Hova/kihez a kössük a tizennégy karátos autót? Rejtő Jenőhöz, aki gyermekkorát a szomszédos Rejtő Jenő utca 6. és a Szövetség utca 22. szám alatt töltötte. Rejtő Jenő 1940-ben megjelent művét teljes terjedelmében megtaláljátok a neten, a Magyar Elektronikus Könyvtár felületén. Ha kedved támad Rejtőt olvasni keress rá, ha pedig Kolodko miniszobor szabadtéri kiállításra fókuszálnál, és vágysz a szobrot történettel összekötni, elmondjuk (spoilerezünk, szóval ha könyvet olvasnál, az alábbi sorokat ugord át), hogy a regény főszereplője (Gorcsev Iván) szerelmes lesz, és ahhoz, hogy megnyerje szerelme dúsgazdag édesapjának szimpátiáját, attól sem riad vissza, hogy visszaszerezze az apa ellopott, kétharmad részben tizennégy karátos aranyból készült autóját.

Kolodko Mihály szobor Budapesten
Forrás, további fotók és cím itt.

Kolodko legszomorúbb történetű miniszobra

A tizennégy karátos autótól körülbelül egyenlő távolságra van mind Kolodko Szenes Hanna, mind Kolodko Noé bárkájának miniszobra, csak az egyik „erre”, a másik „arra” van. Mi először Szenes Hanna felé vettük az útirányt.

Ha valaki a Szenes vezetéknév kapcsán asszociál Szenes Iván minden idők legtermékenyebb dalszövegírójára (Kicsi gyere velem rózsát szedni, Kislány a zongoránál, Úgy szeretném meghálálni, stb.-stb.), jó helyen kapizsgál: Szenes Hanna és Szenes Iván unokatestvérek voltak.

No de ki volt Szenes Hanna?

Szenes Hanna költő, ejtőernyős, háborús hős volt. Azon tizenhét magyar zsidó egyike, akiket a II. világháború során az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását.

Az akció nem sikerült, Hannát már a határnál elfogták, bebörtönözték, megkínozták, golyó általi halálra ítélték. Kolodko legszomorúbb történetű miniszobra Hannáé.

Tudtad, hogy Budapesten a közel 1200 szoborból mindössze harminc körüli olyan szobor van, ami nőket ábrázol? Férfiak, állatok, meztelen nők… Utána jönnek a saját területükön maradandót alkotó nők. Szenes Hanna szobrát nem is olyan rég, 2020-ban, március 8-án, nőnapon avatták fel. (Kolodko VII. kerületi miniszobrai egyébként nem a gerilla akciói keretében kerültek ki, hanem megrendelésre készültek, ezért az avató.)

Forrás, további fotók és a cím itt.

Kolodko állatokat mentő miniszobra, a Noé bárkája

Kolodko vonatkozású második szoborkiállítás túra kapcsán a bicikliző Herzl, Seress Rezső és a Szomorú vasárnap, a Búvár és a New York kávéház kulcsa, A tizennégy karátos autó, és Szenes Hanna miniszobrok után elérünk ezen túra befejező állomásához, Kolodko Noé bárkája miniszobrához. Ide aránylag későn érkeztünk, a fényviszonyok már nem voltak annyira ideálisak a fotózás tekintetében. Miért is írjuk ezt? Visszaadni nem tudtuk, de ha bekukucskáltok a Noé bárkája bejáratán, a bárka ablakai szivárványszínben úsznak, utalva a Bibliában szereplő özönvíz végét jelző szivárványra. A szobrot Kolodko azért ide tette, mert a közelben található az Állatorvostudományi Egyetem.

Kolodko MIhály Noé Bárkája
Forrás, további fotók és a cím itt.