Belföld 2021. július 15.

Nagyot lendít Ferihegy forgalmán az uniós Covid-igazolás

Startlap Utazás Belföld 2021. július 15.
Az első fél évben 603 585 utast kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ennek közel felét a nyár első hónapjában; az utasforgalom jelenlegi dinamikus visszaépülése várhatóan júliusban és augusztusban is folytatódni fog.

A Budapest Airport közleménye szerint a repülőtér utasforgalmi adatain jól látszik a nyári szezon kezdete, de a növekvő forgalomban az átoltottság mértéke, az utazási korlátozások enyhítése és a Budapestről egyre több célállomásra induló repülőjáratok száma is komoly szerepet játszik.

Ismertetik: az év első negyedévében tapasztalt stagnálást áprilisban és májusban mérsékelt növekedés követte, de

júniusban már 266 481 utasra kúszott fel a budapesti légikikötő forgalma, ami a májusi összforgalomnak több mint háromszorosa.

A légitársaságok által kínált kapacitás a második negyedévben a tavalyihoz képest közel megduplázódott, a népszerű célállomások esetében akár közel 500 százalékkal is nőtt.

Fotó: Budapest Airport

Az év első három hónapjában a napi utasforgalom 2000-3000 fő között alakult, júniusra pedig  megközelítette a napi átlagos 10 000 főt, várhatóan júliusban és augusztusban jelentősen tovább fog emelkedni.

Közölték: a légitársaságok rugalmasan reagáltak az utazási korlátozások enyhítésére, fokozatosan építették vissza vagy sűrítették járataikat. Budapestről a járvány előtt 153 desztinációt vehettek célba az utasok, amelyből 2021 júniusában már 90, az elkövetkező hónapokban pedig akár 120 célállomás is elérhető lehet a magyar fővárosból menetrend szerinti járatokkal.

Újra megjelentek a népszerű charterjáratok

Júniusban átlagosan heti 250-300 menetrend szerint közlekedő járatot szolgált ki a repülőtér, emellett újra megjelentek a charterjáratok is a legnépszerűbb nyaralócélpontok – Egyiptom, Görögország és Törökország közkedvelt nyaralóhelyei – felé.

 Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben úgy értékelte, a július elejétől hatályos, egységes uniós digitális COVID-igazolványról szóló szabályozás hatalmas lépés az európai légi utasforgalom visszaállítása felé.

A július 1-jétől érvényes EU-s védettségi igazolással a koronavíruson átesett, a célországban elfogadott ellenanyaggal oltott, illetve a negatív PCR-teszttel rendelkező utasok számára szabaddá és biztonságossá válik a mozgás az unión belül. Emellett az egyes országokkal kötött kétoldalú megállapodásoknak megfelelően magyar védettségi igazolvánnyal számos, a schengeni övezeten kívül eső célállomásra is lehet utazni. Minden más úti cél esetében az adott célországban érvényes előírások az irányadók.

A Budapest Airport közleményében javasolja, hogy az útnak indulók minden esetben tájékozódjanak a célország területére belépés feltételeiről. Ehhez a Konzuli Szolgálat honlapja nyújt információt.

(MTI)

Keresés az oldalon