Nehéz évük lesz, de bizakodóak a belföldi turizmus képviselői

Pitz Dániel
Az infláció miatt a belföldi turizmus visszaesésével, a gyenge forint miatt viszont a külföldi vendégek stagnálásával számol a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a 2023-as évre.

A koronavírus-járvány után sem lélegezhetett fel igazán az idegenforgalom, a szálloda- és vendéglátóipar, hiszen az orosz-ukrán háború új nehézségeket elé állította a területet, ráadásul idén még az energiaválság súlyosbítja a kialakult helyzetet. 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Infostartnak elmondta, hogy a 2023-as évben a belföldi kereslet visszaesésétől tartanak, de bíznak abban, hogy a legtöbb vendéglátóhely így is működőképes marad.

Turisták Budapesten a Hősök terén
Fotó: Getty Images

Flesch Tamás elmondta, hogy némiképp átalakult a Magyarországra érkező turisták aránya 2022-ben, hiszen a háború kitörése miatt eltűntek az orosz turisták, amit leginkább Budapest és Hévíz érezhetett meg. Viszont továbbra is nagy számban érkeztek hozzánk Németországból és Nagy-Britanniából.

De egyre népszerűbb célpont lett Magyarország a cseh, a lengyel vagy épp a szlovák utazók számára, ahogy komoly növekedést tapasztaltak 2022-ben  az izraeli piacról érkező vendégek számában is.

Ez többek között annak is köszönhető, hogy bár itthon is 15-20 százalékkal drágábbak lettek a szállások árai, a gyengélkedő nemzeti valuta miatt még mindig igen kedvező hozzánk utazni. Épp ezért abban reménykednek, hogy nem fog csökkenni a külföldi utasok száma 2023-ban.

Bár az év végén igen magas volt a szállásfoglalások száma, a MSZÉSZ elnöke szerint az infláció miatt kis mértékben vissza fog esni az idei évben a belföldi kereslet