Magyarország lekerült Izrael tiltólistájáról

Fatima
Izrael újra megnyílik a nem vörös országokból érkező turisták előtt: míg az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság továbbra is tiltólistás, addig a magyarok szabadon utazhatnak.

Amikor dél-afrikai tudósok november végén bejelentették, hogy egy új, erős variáns okozza a megbetegedések megugrását országokban, Izrael azonnal lezárta határait minden külföldi elől, és az országba belépőknek egy időre karanténba kellett vonulniuk – beleértve azokat is, akik teljesen be voltak oltva. Nem sokkal ezután Izrael korlátozta saját állampolgárainak az utazását is azáltal, hogy egyre több országot jelölt pirosnak, így az izraeliek nem utazhattak oda engedély nélkül.

A kormány akkor azt mondta, hogy az intézkedések csak átmenetiek, és azt hivatottak megakadályozni, hogy a variáns behatoljon az országba, vagy legalábbis lelassítsa azt – írja a The Jerusalem Post.

Az elmúlt napokban azonban az esetek száma az egekbe szökött, ami egyértelmű jele annak, hogy az omikron tombol Izraelben (is). A fertőzések több mint 90%-a azonban jelenleg a helyi közösségben történik, nem pedig a külföldről hazatérők körében. “A Ben-Gurion repülőtéren az elmúlt hónapban végrehajtott intézkedések lelassították az omicron belépését” – írta Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter a Twitteren. „De kezdettől fogva hangsúlyoztam, hogy a fertőzés főleg az országban történt, nincs értelme lezárni a határokat… Ez a mi politikánk: megfontolt és kiegyensúlyozott.”

Yoel Razvozov (Yesh Atid) turisztikai miniszter hozzátette: „Jelen pillanatban helyes és igazságos döntés a külföldről érkező beoltott utazók elkülönítésének megszüntetése és a beoltottak visszaengedése. Köszönetet mondok a kormányban dolgozó kollégáimnak, akik megértették a turizmus helyzetét, és egyetértettek velem abban, hogy a kár meghaladja a hasznot.” A Knesszet alkotmányos, jogi és igazságügyi bizottsága kedden ülésezik, hogy jóváhagyja a vörös országok új listáját.

„A változat már Izrael egész területén elterjed, így nincs ok a határok zárva tartására” – mondta Dov Lipman, a Yad L’Olim civil szervezet alapítója, aki élen járt a kedvezőbb utazási szabályokért folytatott harcban.

Így tehát a szabályokon enyhítenének, a legtöbb országból érkező beoltott turisták jövő vasárnaptól korlátozások nélkül engednék be Izraelbe, az oltatlanoknak pedig csak addig kell karanténba kerülniük, amíg meg nem kapják a PCR-teszt eredményét a leszállás után, vagy az első 24 órában. Az új szabályok azonban nem vonatkoznak a piros – magas fertőzésveszélyű – országok utazóira.

A magyarok lekerülhetnek a tiltólistáról

Jelenleg a vörös országok listáján szerepel az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Franciaország, az Egyesült Arab Emírségek, Etiópia, Dél-Afrika, Magyarország, Tanzánia, Nigéria, Spanyolország, Portugália, Svájc és Törökország. Az egészségügyi minisztérium azonban Kanadát, Magyarországot, Nigériát, Dél-Afrikát, Spanyolországot, Portugáliát és Franciaországot javasolta lehúzni a listáról. Ahhoz, hogy teljesen beoltottnak tekintsék az utazókat, követelmény, hogy a megelőző hat hónapon belül két adag oltást beadtak nekik, megkapták az emlékeztető oltást, egy oltás mellett átestek a víruson, vagy hat hónapon belül kigyógyultak a vírusból.

Jeruzsálem, Izrael / Fotó: Getty Images

Mások azonban egy átfogó, hosszú távon is életképes keretrendszer felállítását szorgalmazzák, hogy az utazók, a családjukat látogatók és mások kiszámíthatóbb feltételekkel tudjanak Izraelbe utazni. 

Előzmény: