Egyre magasabbak az ingatlanárak Tihanyban

Emelkednek az árak, egyre többen költöznek le a Balaton mellé.

Járványhelyzet ide vagy oda, évről évre megtelik a Balaton és környéke. Hogy alakult a tavalyi, és milyen az idei szezon Tihanyban, arról Tósoki Imre polgármester beszélt a Mokkában. “A tavalyi szezon várakozásokon felül teljesített, nagyon sokan voltak. Május végével hétköznap is rengeteg kiránduló, rengeteg ember volt a településünkön, ez volt jellemző az egész nyári szezonra. Ehhez képest az idei szezon egy kicsit rosszabbul indul: annak ellenére, hogy a szállodáknak a telítettsége – főleg az előrejelzések alapján – nagyon jó, a kiránduló vendég nagyon kevés még a településünkön. Tihany ugyanúgy, mint a legtöbb balatoni település, természetesen nyaralóhely, de elsősorban kirándulóhely, hiszen nagyon sok vendég érkezik hozzánk a természeti, a kulturális és a történelmi értékek miatt, ha 100%-os is a telítettség a szálláshely-szolgáltatásoknál, ha itt van az összes üdülő- és ingatlantulajdonos a településünkön, ez a vendégkör nem képes eltartani a helyi szolgáltatási szektort” – kezdte a polgármester. Hozzátette: a kánikula, forróság egyértelműen a strandolásnak kedvez, az elmúlt hét változékony időjárása azonban a túrázni vágyóknak volt ideális.

Az is befolyásolja a helyzetet, hogy tavaly nem igazán mentek külföldre a magyarok, idén már jóval bátrabbak, és bevállalják a tengerparti nyaralást.

Azért bíznak az elkövetkezendő másfél hónapban. Tósoki a Tihanyban zajló felújítási munkálatokra is kitért, és arról is beszélt, miért szálltak el az ingatlanárak a községben.

A tihanyi apátság háttérben a Balaton csodálatosan kék víztükrével
A tihanyi apátság háttérben a Balaton csodálatosan kék víztükrével (Fotó: Getty Images).

“A tavalyi évhez képest még magasabbak lettez az ingatlanárak. Az elmúlt 15 év munkájának tudjuk azt be, hogy folyamatosan emelkedtek Tihanyban az ingatlanárak, egyre felkapottabb település lett. 2006-2008 magasságában 96 ezer volt a vendégéjszakaszám, melyet 2019-re sikerült 160 ezerre feltornáznunk – jelentős ugrás… Folyamatosan nőtt az ingatlanok ára az elmúlt 10 évben a településünkön, a pandémia meg egyértelműen bebizonyította azt – és ez nem csak Tihanyra jellemző, hanem a Balaton összes településére, és a háttérbe szoruló településekre is -, hogy egyre magasabbak lettek az árak. Szerintem azért van, mert az üdülőtulajdonosok egyre többet tartózkodtak a saját ingatlanjaikban, rájöttek, hogy innen is el tudják végezni a dolgukat, leköltöztek. Ennek köszönhetően sokan ingatlanvásárlásba kezdtek” – folytatta. Megjegyezte: az ingatlanbumm vegyes fogadtatásban részesült, és arra is kitért, hogy a négyévszakos Tihany elérésére törekszenek.