Tombol a nyár a Balatonnál: térképen a sör- és bornapok, fesztiválok, piknikek

Szükösdi Judit
Örvényeshegytől Keszthelyig, Balatonfüredtől Paloznakig gyűjtöttük a programokat júliusi ajánlónkban. Művészetek Völgye, Anna-fesztivál, Balaton-átúszás és átevezés, élménytúra, népművészeti és kézműves vásár is lesz a magyar tengernél.

Örvényeshegy Piknik

Zalacsány, július 9-11.

Zalacsány-Örvényeshegy a zalai dombságra jellemző, erdővel ölelt apró ékkő a Nyugati-Dunántúl szívében. Ez a páratlan környezet ihlette meg a szervezőket, hogy összművészeti programokkal teli piknikre hívja az érdeklődőket. Koncertet ad Dés László, Apey, Laposa Julcsi, és zenél a Budapest Bár is. Jegyek és programok itt

Vezetett kertlátogatás a Follyban

Folly Arborétum, július 8.

A Folly Arborétumban rendszeresen tartanak túravezetést, ilyenkor a személyes kapcsolatra helyezik a hangsúlyt. A csoportlétszám korlátozott, a minőségi szolgáltatás és a sétautak kialakítása miatt. Olyan jól képzett, régóta Follyban dolgozó kollégákra bízzák a csoportot, akik a hétköznapokban részt vesznek a különböző munkálatokban, jól ismerik a kertet.

Balaton-átevezés

Zamárdi, július 10.

Szombaton rendezik meg a Balaton-átevezést, ami ezúttal nem Fonyódról, hanem Zamárdiból rajtol. A táv Zamárdi és Tihany között oda-vissza 8 km, aminek bármilyen kézzel hajtható vízi sporteszközzel megtehető, legyen az csónakSUP, vagy kajak. Program és részletek itt.

Siófok Plázs

Nagystrand, minden hétvégén

Nincs megállás a Balaton „felüdülőközpontjában”: ezerrel tombol a nyár, a hétvégéken pedig garantált az igazi fesztiválhangulat, koncerteken és azt követően fergeteges after partykon táncolhatjuk ki magunkat. Ne feledkezzünk meg a július 11-i, vasárnapi foci-Eb- döntőről sem: a balatoni csobbanás után a Plázson lehet szurkolni a hatalmas, 12 négyzetméteres kivetítő előtt. 

VII. Alsóörsi Sörnapok

Sirály Park, július 11-ig

Július 6. és 11. között közel 30 sörfőzde több mint 100 féle söre hív kóstolásra és koccintásra Alsóörsön, így két csobbanás között sem kell aggódnod a megfelelő testhőmérséklet miatt: jéghideg sörömök gondoskodnak a nyári forróság elleni védekezésről. Magyar, cseh, belga, angol és német sörökkel, sörkóstolókkal, street fooddal és klasszikus fesztiválkajákkal várnak. Ráadásul az Eb-döntőt 11-én óriás ledfalon nézhetitek.

Alsóörsön jéghideg sörömök gondoskodnak a nyári forróság elleni védekezésről. Fotó: Illusztráció, Getty Images

DOG BEACH FEST 2021 – Balaton-parti kutyás fesztivál

Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert, július. 10- 11.

Érdekes és hasznos programokkal, kutyás kiállítókkal várják a Keszthelyre látogató kutyabarátokat július második hétvégéjén. Esemény itt.

Kultkikötő

Több helyszínen, egész hónapban

A Kultkikötő a Balaton déli partjának legnagyobb összművészeti fesztiválja. Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen egész nyáron szabadtéri színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, kertmozival, gyerek- és családi programokkal, táborokkal várják a közönséget. A felhőtlen szórakozást biztosító programokból sosincs hiány: az ország kőszínházaiban nagy sikerrel játszott, szakmai díjakkal is elismert, folyamatosan teltházas darabok érkeznek a nyár legismertebb szabadtéri játszóhelyére.

Élménytúra a Tóti-hegyen

Tóti-hegy, július 11.

A Tóti-hegy a tanúhegyek között a kisebbek közé tartozik a maga 346 méteres magasságával. A szomszédos testvérei közül kitűnik egyedi tulajdonságaival. A tetőről elénk táruló 360 fokos, pazar látványt nyújtó körpanoráma, páratlan vadregényessége, lankás majd egyre meredekebb emelkedői, útvonalai igazán csábítóak. Az út alkalmával nemcsak a kilátásban gyönyörködhetsz, hanem megismerheted a hegy kialakulását, természeti értékeit és azt is megtudhatod miben tér el a többi itteni vulkántól. Részletek.

Bortúra Badacsonyban

 július 13., július 27.

Pincéről pincére járva, borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrták össze a szervezők. Badacsonyi családi pincészetek finomabbnál finomabb borait ismerheted meg, pazar látvány kíséretében. Három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, miközben borkorcsolyákat is felszolgálnak. Útközben szakvezető mesél a borvidék történelméről, a Badacsonyról. Részletek.

V. Balatonföldvári Sörnapok 

Balatonföldvár, Fesztivál tér, július 14-18.

Közel 25 kiállító több mint 100 féle csapolt és üveges sörrel vár titeket a nyár idusán, a balatonföldvári Fesztivál téren, közvetlenül a Balaton partján.  Komoly arzenállal érkeznek, hisz lager, lambic, pilseni, APA, IPA, EPA, barna, félbarna, gyümölcsös, szezonális, alkoholmentes és búza söröket is prezentálnak magyar, angol, belga, német és cseh honból, a teljesség igénye nélkül.  Esemény itt.

Gyenesdiási Bornapok

Gyenesdiás, július 15-17.

Borutca, népművészeti és kézműves vásár, gyerekműsorok, játszóház, koncertek, esténként utcabál. Program itt.

Tűzgyűrű tanösvény, avagy feltárulnak egy vulkán titkai 

Badacsony – hegy, július 17.
 
A tanösvényt végigjárva bepillantást nyerhetsz a vulkánok világába, illetve felfedezheted a Badacsony és a Balaton kialakulását. Közérthető formában megtudhatod, hogy Földünk külső és belső erői miként alakították ki a mai képére a Badacsonyt, minek köszönhetjük a méltóságteljes és hatalmas orgonák, kőbástyák és kőzsákok születését. Részletek.

30. Művészetek Völgye

Több helyszínen, július 23- augusztus 1.

A Balaton-felvidék legnagyobb és legrégebbi összművészeti fesztiválja.A jubileumi 30. Művészetek Völgye Fesztivált Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön rendezik meg. A tíznapos fesztivál közel 2000 különleges programmal vár. Többek között könnyűzenei, jazz, világzenei, népzenei és komolyzenei koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, egész nap színes gyermekprogramokkal, zöld programokkal, közösségi programokkal, interaktív játékokkal és új udvarokkal készülnek a szervezők, de ami biztosan elmaradhatatlan kelléke a fesztiválnak, az az önfeledt kikapcsolódás és szórakozás. Esemény itt.

Fényfestés az evangélikus templomon Kapolcson, a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon 2017. július 22-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Holdfénytúra a csobánci romok között

Csobánc, július 24.

A hegy füves platóját a középkori vár maradványai is megkoronázzák. Elképesztő kilátásra számíthatsz a csúcson, ahonnan talán a legszebb Balaton-felvidéki panoráma tárul eléd. Innen látszik az összes híres tanúhegy, ráadásul a kilátás a Tihanyi-félszigettől a Keszthelyi-öbölig terjed, és a távolból még Fonyód fényeit is láthatod. A Csobánc szőlőkkel borított szoknyáján kialakított, Gyulakeszi várparkolóból kiindulva változatos esti túrán fedezheted fel szakvezető kíséretében a hegy, vár és az egykor itt élő emberek igazi történetét. Részletek.

Esti kalandok a hegyen – Holdfénytúra a Badacsonyon   

Badacsony – hegy, július 25.

Ha napközben élvezted a Balaton hűs hullámait, akkor este nincs más teendőd, mint fentről nézni a természet és a táj csodáit! Hidd el, megéri a fáradságot, mert egy esti pannon varázslat fog a szemed elé tárulni a Kisfaludy-kilátóból! Izgalmas, holdfényárban úszó éji kirándulás vár rád, ahol a magasból élvezheted a hegy és a víz harmóniáját. Részletek.

VI. Keszthelyi Sörnapok  

Keszthely, Móló melletti sétány, július 21-25.

A 2021-as nyári szezon kellős közepén várják a vendégeket, a legnagyobb melegben is kellemes árnyékot nyújtó fákkal körbevett Balaton-parti sétányon.  Ahol sörök mellett röviditalokkal, fesztiválos és street food ételekkel, édességekkel és kézműves árusokkal is találkozhattok. Esemény itt.

Badacsonyi Bor7végék

Badacsonytomaj, július 22-24. 

Könnyűzenei koncertek Badacsonytomajon. Események itt.

Anna-fesztivál

Balatonfüred, július 26-augusztus 1.

Július 26-án kezdődik az Anna-fesztivál, az egy hetes rendezvénysorozat az Anna-bál jegyében. Programok itt.

 Paloznaki Jazzpiknik 

Paloznak, július 29-31.

Ismét a Jazz zenétől lesz hangos a Balaton, melyet világsztárok színesítenek. A fellépők közt Mario BiondiAl McKayEarth Wind & Fire formációja, Rúzsa Magdolna, Candy DulferMF Robots és még sokan mások. Több színpad, remek fellépők, fergeteges hangulat, kézműves és gyerekprogramok, környezetvédelmi foglalkozások is lesznek. Esemény itt.

39. Lidl Balaton-átúszás

Révfülöp, július 31.

A klasszikus úszó kihívás, 5,2 km a Balaton északi és déli partja, Révfülöp és Balatonboglár között. Választható “féltáv”, ez 2,6 km, balatonboglári rajt- és célhelyszínnel. Esemény

Történelmi vártúra Szigliget erődítményeiben  

Szigligeti vár, majd az Óvár, július 31.

Sok százéves történelem tárul fel előtted ezen a nyári délelőttön. Szigliget csak egy van, de a településen várrom kettő! A történelmi túra során megtudod mindkét vár históriáját, az itt élt emberek életét, Szigliget múltját, néprajzát és értékeit. A Balaton Várának és egy másik kevésbé ismert helynek, az Óvárnak titkaiba avat be túravezető. Részletek.