Belföld 2021. május 06.

Nagy Balatoni Programajánló: májusi élmények és látnivalók a magyar tengernél

Szükösdi Judit Belföld 2021. május 06.
Az enyhítések után a Balaton is nyit, a májusi látogatókat már színes programkínálat várja: a tervek szerint lesz piknik, holdfénytúra, pünkösdölő, vitorlabontás és a termelői piacokat is érdemes lehet felkeresni.

Május elsejétől változtak a járványügyi szabályok, a kijárási korlátozás kezdete éjfélre módosult, így akár már egy hosszabb kirándulás is tervezhető, nem kell aggódnunk a korai hazaérkezés miatt. A vendéglátóhelyek este 11 óráig nyitva tartanak, védettségi igazolvánnyal pedig több szolgáltatás is elérhető.

A Balaton is éledezik, májusban már többféle programot is találtunk a magyar tengernél, ezek közül hoztunk most egy csokorral. Mindegyiknél feltüntettük a Facebook-eseményt, vagy a weboldal elérhetőségét, amit indulás előtt érdemes újra csekkolni azért, hogy biztosan megtartják-e a programot, hiszen a járványügyi helyzettől függően még mindig lehetnek változtatások az időpontot, terveket illetően.

1. Tihanyi Találka

Május 8. -9.
Sport Terrace Tihany
A Balaton-felvidék ikonikus borászatai, őstermelői, kézműves gasztro-műhelyei egybegyűlnek, hogy a közönség egy kétnapos Találka során ismerkedhessen meg velük, ízlelhesse meg fenséges költeményeiket.
Facebook-esemény.

Nyitva a Gömbkilátó Balatonbogláron

Május elsejétől újra nyitva a Xantus János Gömbkilátó, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a magyar tengerre, és amit tavaly az év kilátójának választottak.
Nyitva:
Hétvégén:10-20 óráig
Hétköznap:10-18 óráig
Védettségi igazolvány nem szükséges, de a járványügyi szabályok betartása kötelező.
Facebook-oldal.

A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó 2020. október 26-án. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idén első alkalommal meghirdetett pályázatán az 1950-es években épült kilátó nyerte meg az év kilátója címet.
MTI/Varga György

Káli Feszt

Május 8.
Káli-medence
A vírushelyzet miatt idén tavaszra halasztották a Káli Fesztet, aminek célja, hogy az érdeklődők megismerjék a Káli-medencét és a helyi népszokásokat. Többek közt készülnek gyógynövény túrával, gyógynövény és virágültetéssel, továbbá tervben van faültetés is. A települést és a látnivalókat a fiatalok és a családosok játékosan ismerhetik meg, míg mellette érdekes előadásokat is hallgathatnak. S nem utolsó sorban közben helyi ételeket, borokat és szörpöket kóstolhatnak helyi termelőktől.
Facebook-esemény.
 

Programok a Folly Arborétumban

Május 8.-29.
Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
Május 10-én ünnepeljük a Madarak és Fák Napját, ebből az alkalomból az azt megelőző hétvégén az alábbi programokkal várják a vendégeket. ˝Május 8-án szombaton 11:00, 14:00 és 17:00 órakor vezetett túrát tartunk, amelyre a helyszínen, a bejáratnál lehet jelentkezni. A túra ára: 1500 Ft/fő. A túrákon alkalmanként maximum 20 fő vehet részt. A gyermekeket vasárnap, május 9-én két alkalommal, 11:00 és 15:00 órakor gyermekfoglalkozásra várjuk. A programra szintén a helyszínen lehet jelentkezni, a foglalkozás ára: 1200 Ft/fő. A foglalkozásokon alkalmanként maximum 15 gyermek vehet részt.

Fotó: Folly Arborétum

Május 29-én az arborétumok napját, míg 30-án a gyereknapot ünnepeljük. Ebből az alkalomból az alábbi programokkal várják a látogatókat. ˝Május 29-én szombaton 11:00, 14:00 és 17:00 órakor vezetett túrát tartunk, amelyre a helyszínen, a bejáratnál lehet jelentkezni. A túra ára: 1500 Ft/fő. A túrákon alkalmanként maximum 20 fő vehet részt. A gyermekeket vasárnap, május 30-án két alkalommal, 11:00 és 15:00 órakor gyermekfoglalkozásra várjuk. A programra szintén a helyszínen lehet jelentkezni, a foglalkozás ára: 1200 Ft/fő. A foglalkozásokon alkalmanként maximum 15 gyermek vehet részt. Boróka vörös premier: mindkét napon 11:00-17:00 óra között új vörösborunk kóstolójára hívjuk a látogatókat, kóstoló jegy ára: 1500 Ft/fő.
Weboldal.

Elindultak a sétahajók, sűrűbben járnak a balatoni kompok

Május 1-től már a hét minden napján közlekednek hajók Fonyód-Badacsony és Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalakon, sétahajó járatok pedig Siófok, Balatonfüred és Keszthely kikötőkből. Hétvégenként már Balatonmáriafürdő-Balatongyörök-Szigliget-Badacsony útvonalon is járnak menetrendi hajók, valamint Balatonmáriafürdő kikötőből is indul sétahajó. Fonyód és Badacsony között a korábbi járatsűrűség háromszorosa várható május elsejétől kezdve, míg a Szántód-Tihany vonalon hosszabb üzemidőre számíthatunk. Részletek, intézkedések a járványügyi helyzetben.

Sorozat-sztár lett a csodás Festetics-kastély

A Helikon Kastélymúzeum / Festetics-kastély – Keszthely Magyarország leglátogatottabb kastélya május 1-én újra megnyitotta kapuit. (Védettségi igazolvánnyal látogatható.)
Facebook-oldal.
 Érdekesség, hogy a kastély cári palotaként lett a fő helyszíne a Netflix napokban bemutatott új, nagyköltségvetésű fantasy-sorozatának, amelyet szinte teljes egészében Magyarországon készített a streaming-szolgáltató. Erről itt olvashatsz.

Fotó: DeAgostini/Getty Images

Bor, mámor, Somló Vol.2

Május 15.
Somló Clements Pincészet
Meg tud változni minden, az időjárás, az emberek, a szokások, de a Somlói borászok vendégszeretete soha!
Facebook-esemény.
 

Csobáncra FEL!

Május 15.
Csobánc Vára
˝Gyertek Velünk egy könnyed túrára a Tapolcai-medence egyik legkedveltebb tanúhegyére a Csobáncra. Kényelmes tempóba felérve gyönyörű látvány tárul elénk a Káli – medencére, láthatjuk az összes környező tanúhegyet, és természetesen feltárul előttünk a Balaton víztükre is. A látvány magáért beszél.
Gyülekező és indulás: Gyulakeszi, Várparkoló 13:00
A részvételhez nélkülözhetetlen:
– Az időjárásnak megfelelő öltözet és lábbeli
– Esőkabát
Táv: 6 km (kb.2-2,5 óra)
Nem teljesítménytúra, így a menetidő sem versenytempó.
Részletek, jelentkezés:
Facebook-eseményen.
 

A tanúhegyek közé tartozó Csobánc látképe 2012. szeptember 18-án. MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Vitorlabontó – A vitorlás szezon megnyitója 2021

Balatonfüred
A járványhelyzet korlátozásai miatt ezúttal jelképes Vitorlabontót rendeznek Balatonfüreden. Május 15-én a Kishamis fedélzetén felvonják a nemzeti lobogót, eldördül a startpisztoly, a legénység megkoszorúzza a tavat, s ezzel kezdetét veszi az idei vitorlázási szezon. Délben elrajtol az egynapos túraverseny, a hajók a Balatonfüred-Alsóőrs-Tihany-Balatonfüred útvonalat teljesítik majd – olvasható Balatonfüred honlapján.

Pünkösdi Piknik, Mencshelyi Élménykert

Mencshely, Fő utca 44.
Május 22.
Első alkalommal rendezik meg a Mencshelyi Élménykertben a Pünkösdi Pikniket, várnak mindenkit, aki szívesen eltöltene néhány kellemes órát varázslatos környezetben, igazi gasztronómiai ínyencségek és minőségi balatoni borok kíséretében. Déltől nyitva lesz a Mencshelyi Élménykert, így tervezhető akár egész napos program is, hiszen a gyerekeket többféle játékkal, kézműves foglalkozással, és sok meglepetést tartogató gyerekszigettel várják. Az esemény egyik fontos része a gasztronómiai élmény, melyen folyamatosan dolgoztak és finomították a menüt.
Részvétel regisztrációval ide kattintva.
Facebook-esemény.

Szevasz, Tavasz! Pünkösdölő és Piacoló GyenesdiásON

Május 22.
Első Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiás
Tervezett program:
15:00 Köszöntők, 10 éves a Gyenesdiási Piac
15.30-16:00: Porkoláb Tamás stand up tavaszi humor bonbonjai
16:30 Májusfa kitáncolás, a Gyenes Néptánc Együttes tagjaival és
Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület legényeivel
17:00 ÜSTökös Családi Kompánia előadása- gyermekprogram
18:00-19.30 Népzenei koncert, majd TÁNCHÁZ a javából
20:00 esti hangulatzene: ANN & RICHART
A rendezvény az aktuális járványügyi intézkedésével betartásával látogatható!
Facebook-esemény

Sabari Pincetúra

Sabar Borház
Május 22.
Sabar-hegyen ez már az ötödik olyan pincetúra lesz, amikor körbekóstolják a sabari terroir gyümölcseit. A gazdák házi sütikkel, pogácsával, zsíros kenyérrel várnak, ezek a “biztonsági falatok” mindig jól jönnek. A nap vége rendszerint egy emelkedett hangulatú buli, ahol az összes borosgazda velünk együtt ropja.
Facebook-esemény.
 

Pünkösdi Szezonnyitó Napok

Május 22. – 24.
Balatongyörök, Kossuth Lajos utca 1.
 Szombaton családi programok, játszóház, vasárnap szabadtéri szentmise, térzene, Balaton koszorúzás, sétahajózás, folklór- és zenés műsorok, májusfa kitáncolás, valamint pünkösdi utcabál ígér kellemes kikapcsolódást. Pünkösdhétfőn a horgászat szerelmesei tehetik próbára szerencséjüket, horgászverseny keretében.
Részletek itt.

Fotó: Pixabay

Holdfénytúra a Csobáncon

Május 29.
Csobánchegy, Gyulakeszi

Mi a Keszi név eredete? Mit rejt Gyulakeszi temetője? Mi az a Széna-eregető? Milyen tetteket hajtott végre Gyulaffy László? Honnan ered a Csobánc név? Mit mondtak a várvédő csobánci nők a labancnak? Miért van orgonakert a hegytetőn? Sok más kérdésre is választ kapsz a túránk során! A Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme a Csobánc, melynek tetejét a vár koronázza meg, ahonnan páratlan kilátásban lehet részed. Az esti fények, a Tapolcai-medence látványa pedig még inkább fokozza a hangulatot. Oszd meg barátaiddal vagy családoddal a felejthetetlen élményt! Elemlámpa, vagy egyéb fényforrás hozatala ajánlott!
Találkozó: 19.15-kor, helyszíne: Gyulakeszi várparkoló
Indulás: 19:30 óra
Útvonal: Gyulakeszi – Rossz-templom – Vár
Időtartam: 3 óra
Szintemelkedés: 250 m
Táv (km): 5 km
Jelentkezés és részvételi feltételekről bővebben a Facebook-eseményen.
 

Termelői piacok a Balatonnál

Liliomkert termelői piac
Káptalantóti Petőfi u. 13.
Május 9., vasárnap
Jól teszi, aki a vasárnaponkénti káptalantóti piacra üres hassal érkezik. Mert képtelenség megállni, hogy a helyi termelők asztalkái közt járva ne kóstolja végig a kínálatot: a kosarakban takarózó tepertős, sajtos pogácsákat, a halomban illatozó köménymagos kifliket, a kemencéből gőzölögve kiforduló tejfölös kenyérlángost. Majd pohárnyi csipkeszörpös öblítés után jöhetnek az édességek: a mézes-magos sütemények, a túrós-lekváros batyuk, a cukrosra aszalódott gyümölcsök. Mire az utolsó falat is lecsúszik, már rég táskánkba kéredzkedett egy mázas csupor, pár levendulacsokor, néhány nélkülözhetetlen antik holmi, egy üveg badacsonyi termelői bor, negyven deka mennyei házi sajt és három vekni tönkölykenyér.
Facebook-oldal.
 
LábdiPiac Badacsonylábdihegyen
Május 15.
Ha szombat, akkor LábdiPiac! A LábdiPiacon helyi termelők által kínált minőségi élelmiszereket, így friss zöldséget, zamatos gyümölcsöt, kézműves sajtokat, tejterméket, házi szörpöket, lekvárokat és más háztáji termékeket
kóstolhat és vásárolhat. Májustól októberig várják az érdeklődőket
Facebook-oldal.
 

+ 1 élmény:

Újra felállították az óriáskereket a keszthelyi Balaton-parton

A tavalyi év nagy sikerének köszönhetően és a pozitív lakossági visszajelzések alapján idén is felállították a Balaton-parton az ország egyik legnagyobb óriáskerekét. A látványosságra hétvégenként lehet felülni, szombaton délelőtt 11-től este 10 óráig, míg vasárnap délelőtt 11 órától este 8 óráig. További információk a Facebook-oldalon

 A MÁV-START már nemcsak a vakáció idején, hanem előtte egy hónappal sűríti a Balaton partjához tartó járatok indulását: május 17-től a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között. Részletek itt.

Keresés az oldalon