Belföld 2021. április 27.

Mindent a nyitásról: így mehetünk étterembe, szállodába, moziba, fürdőbe

Startlap Utazás Belföld 2021. április 27.
Amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe Magyarországon. A szolgáltatások többsége védettségi igazolással lesz elérhető. Mik ezek pontosan, és hol, kinek kell maszkot viselnie? Összegyűjtöttük a tudnivalókat.

A koronavírus ellen beoltottak száma várhatóan még a héten eléri a négymilliót, ekkor pedig a nyitási terv újabb szintje lép életbe.  

Az alábbiakban összegyűjtöttük, ami eddig tudható az újranyitó helyekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban. Amennyiben újabb részletszabályok jelennének meg, vagy módosulnak a feltételek, frissítjük cikkünket. 

Bolt

Az üzletekben este 11 óráig lehet majd vásárolni, kötelező lesz a maszkhasználat továbbra is. Ezzel egyidejűleg a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

Étterem

A vendéglátóhelyek teraszán vagy kerthelyiségében a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, csak a belső terekben, ahol a megrendelt étel, ital elviteléhez szükséges ideig, valamint a mellékhelyiség használata idejére szabad tartózkodni. Az üzemeltetők és az alkalmazottak azonban a vendéglátóhely teljes területén kötelesek maszkot viselni. A teraszok védettségi igazolás nélkül látogathatóak.

Ha azonban elérjük a négymillió beoltottat, este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is –  azok előtt, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

Illusztráció. Fotó: Getty Images

Szálloda

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek a szállodákba, és a gyermekeket is magukkal vihetik. A szálláshelyen a vendégeknek nem kötelező a maszk. A dolgozónak a szálláshely vendégek által látogatható területein és helyszínein azonban viselnie kell a maszkot – amennyiben nincs védettségi igazolványa. Az erről szóló rendelet hétfőn megjelent a Magyar Közlönyben.

Fürdő

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyitják a szolgáltatások széles körét. Érdemes azonban belekalkulálni, hogy nem feltétlenül fog minden fürdő kinyitni a megjelölt időpontban, ám vannak olyan egységek, akik már előre bejelentették: készen is állnak a nyitásra

Mozi

 Védettségi igazolvánnyal látogatható.

A Cinema City Facebook-oldalán egy kommentelő kérdésére, miszerint negatív teszttel is lehet majd menni, vagy csak védettségi igazolvánnyal látogatható a mozi, a cég úgy válaszolt: “ezzel kapcsolatban jelenleg nem tudunk pontos választ adni, addig amíg a Magyar Közlönyben nem látjuk leírva a nyitással kapcsolatos előírásokat. Ha ez megvan, utána indítjuk a folyamatot.” A bejelentés után azonban várhatóan nem egyből nyit majd a mozi, a nyitási feltételek megteremtéséhez ugyanis el kell telnie pár napnak. 

A Kultik mozihálózat is készül a nyitásra, jelenleg is dolgoznak “serényen”. “Vetítünk, karbantartunk, és garantáljuk, hogy a tőlünk megszokott minőségben folytatjuk” – írták a közösségi oldalukon.

Színház

Védettségi igazolvánnyal látogatható. Az előadásokon az ülőhelyeken nem kötelező a maszkviselés, azonban vannak helyek, ahol a biztonság érdekében erősen ajánlják. A színházak többi területén (pl. ruhatár, mosdó, beléptetés) kötelező lesz a maszk.

Állatkert, vadaspark

Védettségi igazolvánnyal látogatható.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Hanga Zoltán úgy nyilatkozott a Telexnek, hogy a kormányrendelet megjelenése után a lehető legrövidebb időn belül kinyitnak. A védettségi igazolványokat a belépésnél, a jegyekkel együtt fogják majd ellenőrizni. A gyerekeknél azonban valószínűleg nem lesz feltétel az igazolvány, hiszen az teljesíthetetlen lenne.

Múzeum

Védettségi igazolvánnyal látogathatóak a múzeumok is.

Könyvtár

Védettségi igazolvánnyal látogatható. 

Edzőterem

Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

Az edző- és fitneszteremben, az uszodában, a jégpályán, valamint a sportlétesítményben a koronavírus ellen védett személy, valamint a sportról szóló törvény szerint tizennyolcadik életévét be nem töltött versenyszerűen sportoló, valamint őt felkészítő sportszakember nem köteles maszkot viselni.

Sportrendezvények, kulturális események

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.  Nekik nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. Ha a sportrendezvényen, illetve a kulturális eseményen foglalkoztatott személy a koronavírus elleni védettséget nem igazolja, akkor a rendezvény végéig maszkot kell viselnie.

A zenés, táncos rendezvény a rendelet alkalmazásában nem minősül kulturális eseménynek, így zenés, táncos rendezvényt tilos szervezni, tartani.

Kaszinók

A játékkaszinóban, illetve a kártyateremben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendég tartózkodhat. A vendégeknek nem kell maszk, a dolgozóknak azonban védettségi igazolvány nélkül igen.

 A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Négymillió beoltott után is fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Keresés az oldalon