Belföld 2021. március 11.

Mutatjuk, hogyan néz ki a védettségi igazolvány

Fatima Belföld 2021. március 11.
A sárgás-zöldes plasztikkártyán a név, az útlevélszám, a személyazonosító igazolvány száma, egy QR-kód és az igazolvány érvényessége is szerepel.

A kormány februárban jelentette be, hogy bevezeti a koronavírus elleni védettségi igazolványt. Ezt automatikusan megkapják azok, akik igazoltan átestek a fertőzésen vagy oltást kaptak – nekik az ingyenes igazolványt az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni. Azok is igényelhetik, akik antitesteket kimutató vérvizsgálatot csináltatnak hitelesített laboratóriummal, ebben az esetben fizetni kell érte.

A védettségi igazolvány érvényessége oltás esetén korlátlan, az igazolt felgyógyulást követően 6 hónap, korábbi pozitív teszt hiányában pedig az ellenanyag-vizsgálatot követő 4 hónap.

A kártya a személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza – írja a Telex.

Az egyik olvasójuk már megkapta a védettségi igazolványát, egyébként egy QR-kód is helyet kapott a kártya jobb oldalán – ez további információkat tartalmaz -, ami az e-egészségügyi rendszerbe vezet, azonban itt még akadnak adatszinkronizációs problémák. A cikk megjelenése után egy másik olvasó is írt, hogy ő megkapta a második oltást, és ez szerepel is az EESZT-ben. Ennek ellenére a védettségi igazolványán látható QR-kódos ellenőrzés ezt nem mutatja.

Fotóillusztráció: Getty Images

Portfolio.hu azt írta: a kártyákat az ANY Biztonsági Nyomda gyártja, amely 2023 március végéig szóló szerződést írt alá erről a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel.

IDE KATTINTVA tudod megnézni, milyen a védettségi igazolvány.

Keresés az oldalon