Belföld 2021. augusztus 01.

Tuti programok a Balatonnál esős időre

Balázs Belföld 2021. augusztus 01.
A legtöbbek rémálma, hogy éppen akkor borul be az ég és alakul ki egy vízfüggöny az ablakuk túloldalán, amikor megkezdenék jól megérdemelt pihenésüket a Balaton partján. Ugyan vihart oszlatni egyelőre még nem tudunk, ellenben van pár jó ötletünk arra, hogy mihez kezdjetek magatokkal, ha elkapna titeket a vihar nyaralás közben.

Bármennyire furán is hangozzék, de a Balatonparton úgy is nagyon remekül el tudjuk ütni az időt, hogy a közelébe sem megyünk a strandnak. Amikor dől a víz az égből a parton heverészés nem is lenne túl élvezetes elfoglaltság, úgyhogy nézzük is meg, hogy milyen lehetőségeink vannak a pancsoláson kívül!

Ha ki se akarod dugni az orrodat

Nem kell feltétlenül mindig aktívkodni és ha egy lazulós, pihengetős nyaralást terveztél be magadnak, akkor kik vagyunk mi, hogy ettől megpróbáljunk eltéríteni. Kint egyébként is zuhog az eső és az a pár lépés is, amit esetleg a kocsiig meg kellene tenni, jó eséllyel azzal fenyeget, hogy bőrig ázunk. Ilyenkor nincs mit tenni, kénytelenek vagyunk a szálláson maradni.

Társasozzatok

Ha többen vagytok, de legalább ketten, akkor elő lehet venni valami könnyedebb társasjátékot, olyat, ami nem túl részletes, meg hatalmas, illetve millió diribdarabos, így egy nyaralásra is könnyűszívvel elviszi az ember. Egy vicces kártyajátékot, vagy mondjuk a portugál csempeművészek stratégiai játékát, az Azult. Ha pedig családostól vagytok, akkor a kisebbek kedvéért lehet valami egyszerűbb játékot is választani, ott van például a nem rég újraélesztett Police 07 és már kergethetitek is a gonosz dr. Faktort.

Sorozatdarálás

Kint szakad az eső, akkor bent sorozatokat nézünk. Nem kell ehhez más, mint egy laptop, vagy egy tablet és már mehet is a darálás. A legtöbb szálláson egyébként is van már wi-fi, úgyhogy amíg tart a szutyok idő oda-vissza meg lehet nézni a Netflixet, vagy az HBO Go-t. Persze ez az opció csak akkor adott, ha kettesben vagytok és van közös sorozatkattanásotok. Gyerekekkel egy kicsit nehezebb Walking Deadet, vagy Trónok Harcát nézni a nonstop mesematiné meg hosszú távon gajra vágja a szülők idegrendszerét.

Ha mégis inkább kimozdulnál

Amennyiben hervasztó nézni, ahogy mindenki belebújt a telefonjába, tabletébe és neked ehhez valamiért nincs kedved, akkor össze lehet trombitálni a családot, társaságot, a másik embert, etc. és felfedezni a Balaton part azon részét, ahol nem kell a bőrig ázástól tartani. Ez nyilvánvalóan jelenthet kulturális programokat, vagy egyéb izgalmas módját a kikapcsolódásnak.

Kastélyok és kúriák

A keszthelyi Festetics-kastély.
A keszthelyi Festetics-kastély (Forrás: Getty Images)

Egy esős nap tökéletes alkalmat nyújthat arra, hogy elmenjünk megnézni Keszthelyen a Festetics-kastélyt, ami az ország egyik legszebb főúri épületegyüttese, tulajdonképpen csak a fertődi Esterházy-kastély tromfol rá, de az meg messze van, úgyhogy irány Keszthely.

Maradjunk a Festeticsekkel még egy pillanatra és lessük meg az egykori nagyhírű arisztokrata família balatonszentgyörgyi vadászkastélyát, a Csillagvárt, ahol panoptikum és huszármúzeum is várja az érdeklődőket.

Esetleg elugorhatunk Kehidakustányba megnézni a Deák-kúriát, amiben a haza bölcseként elhíresült Deák Ferenc is felnőtt, majd botrányos életű és eközben tetemes mennyiségű adósságot felhalmozott nagyanyja, Hertelendy Anna tartozásait kiegyenlítendő eladta gróf Széchenyi Ödönnek, a legnagyobb magyar fiának. Deák az adósságok kiegyenlítése után beköltözött a pesti Angol Királynő szállóba (1940-ben lebontották, ma a helyén a Vigadó Palota Irodaház áll) és ott élt haláláig.

 

Ha pedig még mindig kúriákat nézegetnénk, akkor irány Balatonfüred és a Jókai-villa. Ezt az épületet Jókai Mór építtette és itt töltötte a nyarait 1870 és 1890 között, valamint Az arany ember című regényét is ebben a házban írta meg.

Múzeumok

A múzeumozás is remek opció egy esős nap idején, így ha már beugrottunk Keszthelyre megnézni a Festetics-kastélyt, ne is menjünk tovább, hanem keressük fel ott egy füst alatt a Balatoni Múzeumot is. Az állandó kiállítások a Balaton élővilágával, illetve a régió történetével, valamint a balatoniak néprajzi szokásaival, kenyérkereseti módszereivel (pl. halászat) ismertetnek meg minket. Időszakos kiállításként a nyáron megtekinthető az első világháború alatti fürdőéletről szóló tárlat is.

Illetve ha már bementünk a kastélyba, érdemes megtekinteni annak több múzeumát is, ilyen például a Festeticsek trófeáiból kialakított vadászati múzeum és a gyerekek számára egészen biztosan nagy élményt jelentő modellvasút-kiállítás, ami a kontinens egyik legnagyobb ilyen témájú attrakciója.

 

Tihanyban mindenképp keressük fel a bencés apátságot, melynek altemplomában megtaláljuk I. András király sírját, valamint a tihanyi apátság alapítóoklevelét, ami az egyik legfontosabb középkori nyelvi emlékünk. Ezen felül nézzük még meg a városka centrumában elhelyezkedő királyi panoptikumot, ahol a magyar királyok szinte élethű másaival találkozhatunk.

Amennyiben érdekel minket Kelet-Afrika élővilága és szeretnénk egy rövid ideig átérezni, hogy milyen lehet ott élni, akkor egy közepesen piszok drága utazás az egyik opciónk, a másik pedig, hogy elmegyünk Balatonedericsre és megnézzük Nagy Endre ottani, egykori villáját. Itt a különféle afrikai használati tárgyak, állatbőrök és trófeák mellett Kelet-Afrika jellegzetes népének, a maszájoknak életébe is bepillanthatunk, néhány élethű maszáj kunyhó segítségével.

Szabadulószobák

Persze előfordulhat, hogy az ember nem érez éppenséggel túl nagy ingerenciát a múlt poros relikviái között téblábolni és valami izgalmasabb módon szeretné eltölteni az idejét. Ebben az esetben keressünk magunknak és társaságunknak egy szabadulószobát. Ilyeneket találunk Veszprémben, Siófokon és Balatonlellén is.

Keresés az oldalon