Világ 2021. május 10.

Nincs túl sok ország Anglia zöld listáján

Fatima Világ 2021. május 10.
Május 17-től utazhatnak a britek - persze bőségesen akadnak szabályok.

Nem ismeretlen rendszer, hogy az országokat a fertőzöttségi adatok alapján kategóriákba sorolják, ezek mentén határozzák meg, hogy az utazóknak karanténba kell kerülniük vagy sem. Anglia is besorolta az országokat a fertőzöttségi és oltási arányok alapján, így határozta meg, hogy az utazni vágyó angolok milyen feltételek mentén indulhatnak – vagy nem indulhatnak -, és mi vár rájuk hazaérkezéskor.

Rövid a zöld lista 

Csupán 12 ország és terület szerepel a zöld listán, amely május 17-től lép hatályba. Portugália (az Azori-szigetekkel és Madeirával együtt), Izrael, Ausztrália, Új-Zéland, Szingapúr, Gibraltár, Brunei, Feröer-szigetek, Falkland-szigetek, Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, Szent Ilona-sziget, Ascension és Tristan da Cunha bizonyul biztonságos úti célnak, a lista azonban változni fog, hiszen az újranyitás után háromhetente felül fogják vizsgálni, és ha aggályok merülnek fel, a kormány visszavonhatja a desztináció zöld állapotát.

Illusztráció: Getty Images

Míg az angol utazóknak nem kell a hazaérkezéskor karanténba kerülniük, indulás előtt tesztet kell végezniük – és Angliába való visszaérkezésük második napján vagy azt megelőzően is. Arra is felhívják a figyelmet, hogy sok zöld listás ország továbbra is korlátozásokat szab az oda látogató brit utazókra, beleértve Ausztráliát és Új-Zélandot is. A „vörös listás” célállomásokról, köztük Indiából, Dél-Afrikából és Brazíliából érkezők továbbra is 11 éjszakás szállodai karantén alatt állnak az utazó költségén. A legtöbb ország a „borostyánlistán” szerepel, ami azt jelenti, hogy az érkezőknek 10 napig otthon kell elszigetelődniük. Ez csökkenthető, ha az öt nap múlva végzett teszt negatívnak bizonyul. Skócia, Wales és Észak-Írország még nem árulta el, mikor tervezik enyhíteni szigorú utazási szabályaikat – írja a Lonely Planet.

Keresés az oldalon