Világ 2020. szeptember 18.

100 millió éves krátert találtak Ausztráliában

Balázs Világ 2020. szeptember 18.
A világ egyik legnagyobb meteorkráterét fedezték fel Ausztráliában és a szakértők szerint még akadhat egy pár ilyen a kontinens nyugati részén.

A krátert aranybányászok találták meg, nem messze Ora Banda bányászvárosától. Persze felmerül a kérdés, hogy miképpen nem lehetett észrevenni egy ekkora (közel öt kilométer átmérőjű) krátert ilyen sokáig? A válasz kézenfekvő, azért, mert a föld alatt volt.

Légi felvétel a nyugat-ausztráliai Wolf Creek kráterről
Légi felvétel a nyugat-ausztráliai Wolf Creek kráterről (Forrás: Getty Images)

Az egyelőre még névtelen kráterre úgy akadtak rá, hogy elektromágneses jelekkel szondázták a felszín alatti területeket, ami feltünteti az ott meghúzódó sziklákat. Egy szakértő szerint azért nem találtak rá eddig, mert a földtörténeti idők múlásával szép lassan betemetődött a kráter, viszont még jó pár ilyen lehet a környéken.

Dr. Jason Meyers geológus szerint a meteor, amelyik becsapódásával kialakította a krátert, olyan kilenc és húsz méter közötti átmérőjű lehetett, majd hozzátette, hogy a modern technológia segítségével sokkal könnyebb ma már rátalálni ezekre, mint régebben. Sőt, ami azt illeti most is éppen egy másik, feltehetően meteor krátert rejtő terület feltárásán dolgozik.

(Via)

Keresés az oldalon