Világ 2021. január 13.

Amszterdamban megtiltanák a kannabisz vásárlását a turistáknak

Fatima Világ 2021. január 13.
Hónapokkal ezelőtt szó volt arról, hogy változásokat vezetnek be a Vöröslámpás negyedben, ám a tisztviselők tovább szigorítanának: megtiltanák a külföldieknek a kannabisz vásárlását a hírhedt coffeeshopokban.

A holland város sokat kínál a látogatóknak, kezdve a szép épületekkel, fantasztikus éttermekkel, ugyancsak lenyűgözőek a művészeti galériák és múzeumok – sokan azonban nem feltétlenül ezekért utaznak oda. A körülbelül 850 ezer lakosú Amszterdam a koronavírus előtt jóformán küzdött a turistákkal: csak 2018-ban 19 millió ember látogatott oda, őket leginkább a coffeeshopok és a Vöröslámpás negyed vonzotta.

Vöröslámpás negyed, Amszterdam
Fotó: Getty Images

Tavaly Femke Halsema polgármester megbízásából felmérték a látogatók motivációját, a coffeeshopokhoz való viszonyukat. Ebből kiderült, az Amszterdam központját felkereső külföldiek 57% -a a kannabiszt árusító boltok miatt megy oda, arra a kérdésrepedig, hogy visszatérnek-e vagy sem, ha nem tudnak bejutni a coffeechopba a tengerentúli turisták 34% -a azt mondta, hogy bizonytalan, míg 11% -uk nem.

“Amszterdam egy nemzetközi város, turistákat szeretnénk vonzani, de szeretnénk, ha gazdagságáért, szépségéért és kulturális intézményeiért jönnének” – mondta Halsema asszony a tanácsnak, hozzátéve: “A probléma az, hogy túl sok van belőlük.”

Ezt szem előtt tartva tervezik, hogy korlátozzák a két fő látványossághoz való hozzáférést. A javaslatok egy szélesebb terv részét képezik a szervezett bűnözés elleni küzdelemnek a belvárosban – írja a Lonely Planet.

Január 8-án a tanácshoz intézett levelében Halsema polgármester javasolta a “lakossági kritérium” bevezetését, ennek eredményeként csak a helyiek számára engedélyeznék a coffeeshop használatát, ezáltal csökkentve a kannabisz vonzerejét a turisták számára, ez egyúttal megkönnyítené a város turizmusának kezelését. Emellett 2020-ban megemelték az idegenforgalmi adókat, szigorúbb szankciókat vezettek be az Airbnb kiadására a túlzott turizmus leküzdése érdekében. Az új kannabisz-intézkedések várhatóan jövőre léphetnek életbe.

Keresés az oldalon