Világ 2020. október 28.

Besokalltak Amszterdamban: elegük lett a biciklisekből és a turistákból

Fatima Világ 2020. október 28.
Virágokkal borítják be az amszterdami hidakat, hogy ne kerékpármegőrzőként funkcionáljanak.

Amszterdam teli van kerékpárokkal – egészen pontosan több kétkerekűt találni a város utcáin, mint embert. Ez nem túlzás, 881 000 kerékpár jut 821 752 lakosra. Mivel a kerékpárok száma folyamatosan növekszik – részben azért, mert a koronavírus-járvány miatt többen választják a biciklit a tömegközlekedés helyett – Amszterdam keskeny utcái és hídjai egyre zsúfoltabbak. Most a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy fellép: virágos ládákat tesz a hidakra, hogy ne ott tárolják az amszterdamiak a járműveiket.

Amszterdam / Fotó: Getty Images

A gyalogosok kénytelenek az úton járni, mert a hidakhoz láncolt kerékpárok száma miatt nem férnek el. De hamarosan a város legforgalmasabb hídjai kivirágoznak, teli lesznek fából készült virágládákkal.

Amszterdamban kb. 400 kilométer kerékpárút van, és a járvány előtt a közlekedők fele szelte az utakat két keréken.

Tavaly Amszterdam bejelentette, hogy csökkenti az autósoknak a parkolóhelyek számát, hogy helyet biztosítsanak a kerékpárállványoknak a következő hat évben – úgy tűnik, ez most még időszerűbb lett.

Korlátozzák a turizmust is

Amszterdam egyébként fellépett annak érdekében is, hogy a turistákat és a helyiek igényeit egyensúlyba állítsa, mivel ez az egyik olyan város Európában, amely küzd a túlzott turizmussal. 2019-ben 19 millió látogatót ment oda, míg a város lakossága kevesebb mint egymillió. Januárban megemelték a turisztikai szálláshelyek adóját, a szállodai tartózkodás után személyenként és éjszakánként 3 euró díjat számítanak fel a jelenlegi 7% -os szobaár mellett. Az Airbnb-ben tartózkodók éjszakánként 10% -kal magasabb bérleti díjat fizetnek. Az airbnb-k és az egyéb üdülési bérleti díjak mostantól a város három kerületében tilosak, másutt a bérleményeket maximum 30 éjszakára lehet kiadni – írja a Lonely Planet.

Amszterdam / Fotó: Getty Images

Amszterdam belvárosának szépsége egyrészt a történelmi csatornákban és az építészetben, másrészt az itt élő, dolgozó és látogató emberek sokszínű keverékében rejlik” – mondta Mascha ten Bruggencate, Amszterdam központi tanácsának elnöke  “Magunknak és az itt élő embereknek köszönhetjük, hogy elsősorban a várost tartsuk lakóhelynek, ahol a látogatókat szívesen látjuk.”

Keresés az oldalon