Az Airbnb előre kiszűri a bulizni vágyó szállásfoglalókat

Turi Dániel
Az Airbnb egyre inkább megnehezíti azoknak a dolgát, akik a szálláshelyeiken szeretnének partit rendezni - mostantól ugyanis egy program előre kiszűri a potenciális bulizókat és lehetetlenné teszi számukra a foglalást.

Az Airbnbalig két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy a szálláshelyeiken hivatalosan is betiltják a bérlők által szervezett partikat. A cég a különböző bulikat ugyan már 2020-ban, a koronavírus-járvány miatt korlátozni kezdte, ami annyira sikeresnek bizonyult, hogy végül úgy döntöttek: állandósítják a „partimentességet”. Ez már önmagában is elég nagy felháborodást okozott a bérlők egy részénél, ami bizonyos szempontból érthető is, az Airbnb most azonban még tovább ment. A cég munkatársai kifejlesztettek egy algoritmust, amivel megpróbálják előre, az érkezés előtt kiszűrni, hogy ki az, aki csak bulizás céljából szeretne lakást bérelni és a program segítségével egyszerűen visszautasítják a kérést – írja a designtaxi.com.

Fotó: Getty Images

Az „antiparti” technológia egyébként olyan dolgokat vesz figyelembe, mint az, hogy az adott felhasználó milyen rég tagja az Airbnb-nek, milyen értékeléseket kapott – pozitív, negatív, vagy épp egyáltalán nincs semmilyen visszajelzés róla az oldalán -, hétköznapra vagy hétvégére foglal-e, valamint hogy mennyi időre foglalja a szállást. A cég az új technológiát egyelőre az amerikai és a kanadai szállásadók és bérlők között vezeti be.

-A célunk ezzel nem az, hogy elvegyük az emberek kedvét a szórakozástól. Viszont azt tapasztaljuk, hogy a nem kívánatos, elfajuló bulik hosszú távon negatív hatással vannak mind a szállásadóra, mind pedig az Airbnb  – írja a cég a saját közleményében. – Ugyanennek a rendszernek egy kicsit egyszerűbb változata Ausztráliában már tavaly óta érvényben van és azt tapasztaljuk, hogy azóta 35 százalékkal csökkent a nem kívánatos, zavaró bulik száma.

Természetesen tudjuk, hogy nem létezik tökéletes, hibátlan rendszer, így fel vagyunk készülve arra, hogy ebbe is csúszhat hiba.

Ezért például, ha valakinek nem is sikerül lefoglalnia egy egész lakást, az Airbnb több, egyéb lehetőséget is biztosít, akár hoteleket is, így biztosan mindenki megtalálja majd a számára tökéletes szállást, ami kielégíti az igényeit.

Mondanunk sem kell, hogy az internet népe természetesen felháborodott az Airbnb bejelentése kapcsán. Sokak szerint  életszerűtlen, hogy egy számítógép előre képes kiszámolni pár adat alapján, hogy ki készül bulit tartani és ki nem, ráadásul ezzel a húzással a cég elveszti a beléjük fektetett bizalmat.