Hotel vagy Airbnb? Mi alapján és hogyan válasszunk?

Turi Dániel
Egy jól kiválasztott szállás felejthetetlenné tehet egy utazást, de akár teljesen el is ronthatja azt. Airbnb-t válasszunk, vagy maradjunk a klasszikus hoteleknél? Ennek jártunk most utána!

Egy utazás megtervezésénél kismillió apró részletre kell figyelni, hogy valóban úgy töltsük a jól megérdemelt pihenésünket, ahogy azt elterveztük és ahogy az nekünk a legkényelmesebb. Épp ezért talán mindennél fontosabb a tökéletes szállás felkutatása – amire a digitalizáció korában egyre több és több lehetőségünk van. Évtizedeken keresztül egyértelmű volt, hogy egy-egy utazás alkalmával különböző hotelek, az áraik és a szolgáltatásaik között kellett meghoznunk a döntést, ma már azonban ennél jóval bonyolultabb a dolog. Az utazások előtt ma már sokkal inkább a hotelek és az Airbnb lakások között kell választanunk – de vajon mi alapján, hogyan érdemes döntést hozni? Ebben próbálunk segíteni!

Az élmény

Családi nyaralás közben is fontos a kényelem
Fotó. Getty Images

Egy megfelelően kiválasztott hotel szinte minden igényünket képes kielégíteni – nem kell bajlódnunk a takarítással, sok esetben a reggelin sem kell gondolkodnunk és egyáltalán nem kell másokhoz alkalmazkodnunk. A hotelek nagy többsége általában – és ez nem csak Budapestre, de a vidéki hotelekre is igaz – a belváros, a látványosságok, nevezetességek és a trendi éttermek környékén található. Ebből pedig egyenesen következik, hogy a szállásról kilépve minden bizonnyal az adott település a legjobb arcát mutatja majd, mi pedig igazi turistának érezhetjük magunkat. Sokan talán épp ezért nem is nagyon indulnak útnak, hogy felfedezzék az adott hely kevéssé ismert pontjait, nem annyira látványos és sok esetben emiatt érdekesebb gasztronómiai és kulturális élményeit. Az Airbnb-n foglalható lakások ezzel szemben ennek épp az ellenkezőjét nyújtják az utazóknak. Városonként elszórva találjuk őket, a népszerű spotoktól egészen a külvárosi területekig – ebben pedig nagy potenciál rejtőzik. Így ugyanis a turista elfelejtheti, hogy nem csak látogatóban jár az adott városban.

Úgy érezheti magát, akár egy helyi, aki a közeli zöldségesnél vásárolja meg az alapanyagokat a reggelihez, később pedig a sarki étteremben ebédel, ugyanúgy, ahogy a helyiek.

Hogy a kettő közül melyik nyújt igazi élményt és adja át egy-egy úti cél valódi esszenciáját? Ezt persze mindenki maga dönti el, de érdemes megfontolni ebből a szempontból is mérlegre tenni a hotelek és az Airbnb-k nyújtotta lehetőségeket, mielőtt döntünk.

Otthonosság és kényelem

A kiszolgálás minősége hotelről hotelre változik
Fotó: Getty Images

Az előzőekből kiindulva alapvetően elég nagy a különbség a hotelek és az Airbnb szállások a komfortosság között is – és persze kérdés az is, hogy ki mit tart komfortosnak. A hotelekben nyilvánvalóan szinte semmilyen teendőnk nincs, valójában arra sem kell különösebben odafigyelnünk, hogy elmossuk-e magunk után a boros vagy egyéb poharainkat vagy sem – a szobaszervizről és a napi takarításról nem is beszélve.

Ezzel ellentétben egy Airbnb lakásban ha minimálisan is, de el kell látnunk ezeket az apró-cseprő teendőket.

Sokak szerint az igazi pihenés az, ha a nap huszonnégy órájában ki vagyunk szolgálva, hiszen az év többi napján úgyis nekünk kell megcsinálnunk ezeket a kisebb-nagyobb házimunkákat – nekik valószínűleg a hotel kényelme lesz az, ami jobban megfelel. Mások viszont épp attól érzik magukat otthonosan egy szálláson, hogy – ha csak kicsit is és csak rövid időre – a magukénak érzik azt. És ezt semmi nem segíti jobban elő, mint az, hogy elvégzik ugyanazokat a napi rutinnak tartott feladatokat, amiket az év egyéb napjain is.

Az út célja

Nyaralás a barátokkal olcsóbban
Fotó: Getty Images

A választásban sokat segíthet az is, hogy mi az utazásunk célja – üzleti útról van szó, nagy családi nyaralásról vagy csak egy kiruccanásról egy hosszúhétvége miatt, egyedül. Talán ez az a szempont, ami alapján a legkönnyebb meghozni a döntést. Ha ugyanis csak egy párnapos üzleti útról van szó, ahol nem cél a város felfedezése, a fókusz a munkán van, minden bizonnyal egy kényelmes hotel a jó megoldás. Ha viszont barátokkal vagy családdal érkezünk, akkor már csak az anyagiak miatt is jobban megéri az Airbnb-t választani:

egy hotelben több szobát lefoglalni többszörösébe kerülhet annak, mintha egy közepes Airbnbt-t vennénk ki és elosztanánk a fizetendő összeget.

Arról nem is beszélve, hogy gyerekekkel egy hotelszobában – már csak a méreteiből adódóan is – sokkal kényelmetlenebb hosszabb időt eltölteni. Ha pedig egyedül indulunk útnak, akkor csak a saját preferenciák mentén érdemes döntést hozni: míg az Airbnb-k lehetőséget nyújtanak, hogy a maga teljességében megismerjük az adott város, régió kultúráját , a hotelek pedig az igazi „turistaélménnyel” gazdagíthatnak.

A piszkos anyagiak

Az Airbnb hosszú időn keresztül többek közt a pénztárcabarát árai miatt volt népszerű az utazók körében, de mint ahogy szinte minden, itt is jelentősen emelkedtek az árak. A cikk írásának időpontjában a legolcsóbb budapesti, egy hálószobás, saját konyhás, fürdőszobás, igényes Airbnb szállás egy hétre, két fő részére kétszázezer forintba kerülne. Ugyanez egy ezzel nagyjából ugyanolyan minőségű hotelben valamivel több, mint háromszázezer forint lenne. A különbség jelentős, de sok esetben – ha beleszámoljuk mondjuk a közlekedési bérlet árát, vagy az Airbnb-k esetében esetlegesen felszámolt takarítási díjat – úgy tűnik, mégis a hotelt választják az utazók. Ez azért is lehetséges, mert ha ugyanezt az utazást mindössze csak két naposra tervezzük, akkor az Airbnb-ért ötvenhétezer, a hotelért viszont csak harmincezer forintot kéne fizetni.

Egyszóval: nincs egy biztos, minden helyzetben jól használható recept arra, hogy kiszámoljuk, az Airbnb-vel, vagy egy helyi hotellel járunk-e jobban. Fontos az összes körülményt megvizsgálni: azt hogy mi az, amit várunk az utazástól, mi a célja, mennyire szeretnénk megismerni az adott várost, ahová utazunk és persze azt, hogy mit jelent számunkra a kényelem.