Nem tudod, hol nyaralj? - Íme, az Airbnb legnépszerűbb úti céljai

Turi Dániel
Mik a legnépszerűbb úti célok az idei nyáron? Hova utaznak a legtöbben és miért lesznek egyre népszerűbbek a kevésbé ismert desztinációk? Az Airbnb listáiból kiderül!

Az Airbnb nem csupán egyre népszerűbb az utazók körében, de a cég azzal, hogy folyamatosan monitorozza az utazási szokásainkat, rendkívül jó képet mutat arról, hogy milyen irányba változnak ezek és mik a legnépszerűbb úti célok az idén.

A szállásközvetítő cég felmérései szerint az idei év első negyedévében a foglalások majdnem megduplázódtak 2019-hez képest, amit nyilvánvalóan a koronavírus okozta lezárásoknak is köszönhetünk, valamint annak, hogy egyre többen végeznek otthoni munkát és ez sokszor még inkább felerősíti az utazás iránti vágyat.

A májusban készült összesítés alapján az év első hónapjaiban összesen hetvenkétezer különböző városba, faluba terveztek utazást az Airbnb-t  használók világszerte. Egyre jellemzőbb az is, hogy az utazást tervezők nem határozzák meg pontosan, hogy mikor szeretnének utazni: inkább ragaszkodnak az általuk kiválasztott desztinációhoz és ahhoz igazítják a nyaralásukat, hogy az adott helyen éppen mikor akad szabad szállás. Ezen felül megfigyelhető az is, hogy növekszik az érdeklődés a kevésbé ismert, eldugott úti célok felé, miközben természetesen a nagy kedvencek sem igazán vesztettek a tetszési indexükből.

Bodrum városa vonzza a látogatókat
Fotó: Ali Balli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ha világviszonylatban nézzük az összesített listát, akkor az első helyen a törökországi kikötőváros, Bodrum áll, ezt követi Ibiza, majd pedig a szardíniai Villasimius. A negyedik helyen a brit partoknál található Devon, az ötödiken pedig a szomszédos horvát Korčula áll. Az első tízbe befért még két olasz város, San Vito Lo Capo és San Teodoro, valamint az amerikai Maine, a dél-francia Nimes és a német Freiburg im Breisgau.

Nem csoda, hogy Nassau az utazók kedvence
Fotó: Juan-Carlos Muñoz / Biosphoto / Biosphoto/ AFP

Érdekes azonban, hogy ha azon a listán, amin a nem európaiak úti céljait rangsorolták szemezgetünk, úgy tűnhet, hogy a világ többi részéről Olaszországot tartják a legvonzóbb nyaralási helyszínnek. Erre utal az, hogy a nemzetközi listán az első helyen Velence, a harmadikon pedig Capri szigete áll – a kettő közé Nassau, a Bahama-szigetek fővárosa ékelődött be.

Ezután egy mexikói kikötőfalu Puerto Escondido következik, majd Tamarindo, Costa Rica egyik legfejlettebb tengerparti városa.

Ezekből a listákból egyébként még mindig úgy tűnik, hogy a nyaralást tervezők elsősorban vízpart mellé tervezik az utazásukat, mindazonáltal sokan úgy alakítják a tartózkodásukat, hogy tudjanak időt tölteni a kevésbé népszerű, nyüzsgő turista célpontoktól távolabb is.