Egy éjszaka 21 millióért - Íme, a világ legdrágább hotelei

Turi Dániel
Nem csupán a tökéletes úti célt, de gyakran a minden igényt kielégítő szállást is nehéz feladat megtalálni. Az itt összegyűjtött hotelek, az évszázados történetükkel azonban biztosan nem okoznak majd csalódást.

Egy utazás nyilvánvalóan az úti célról szól; arról, hogy minél jobban megismerjük az adott várost, helyet, kultúrát, környezetet és aktív vagy passzív pihenéssel kicsit kiszakadjunk a hétköznapi robotból – épp ezért nem csoda, hogy sokan kisebb hangsúlyt fektetnek arra, hogy hol is szállnak meg és gyakran elsősorban a pénztárcájuk alapján döntenek egy-egy hotel mellett. Holott akadnak olyan szállók is a világon, ahol bár valóban mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, mégis minden forintot megér a dolog, mert ezek a szállások sokszor izgalmasabbak bármilyen városnéző túránál!

Ritz Hotel, Párizs

A Ritz kívülről is impozáns
Fotó: Franck Fife/AFP

Nem túlzás azt állítani, hogy a francia főváros szívében, a Place Vendômetér közepén található hotel legendás – és ezt nem csupán annak köszönheti, hogy 1898-ban, vagyis több, mint százhúsz éve nyitotta meg a kapuit. A svájci bankár, César Ritz által alapított hotel pillanatok alatt a luxus és az elegancia szerelmeseinek nagy kedvence lett, ami persze érthető is, hiszen a Ritz volt az egyik első olyan európai hotel, ahol fürdőszobával, elektromossággal és saját telefonnal felszerelt lakosztályokban szállhattak meg a betérő vendégek.

Századfordulós berendezés a Ritzben
Fotó: Hughes Hervé / hemis.fr / Hemis via AFP

Nem is beszélve arról, hogy a hotel közvetlen szomszédságában már akkor is és ma is rengeteg luxusüzlet, elképesztően drága étterem és a francia Igazságügyi Minisztérium épülete is megtalálható. A szálló talán leghíresebb lakója nem más volt, mint Coco Chanel, aki nem csak átutazóban szállt meg a Ritz-ben: „öröklakosztálya” volt és később is egyetlen igazi otthonaként emlegette a hotelt. A szálló bárja pedig a mai napig Ernest Hemingway nevét viseli, ami a hotel üzemeltetőinek tiszteletadásaként is értelmezhető a kultikus író előtt, aki szintén minden alkalommal a Ritz-ben hajtotta álomra a fejét, amikor Párizsban tartózkodott, de itt szállt meg például Evita Perónis.

Politikusok, sztárok otthona volt a Ritz
Evita Perón (Fotó: Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP)

És hogy most mennyit kell egy egyszerű halandónak fizetnie azért, hogy itt éjszakázhasson? Bár elég nehéz foglalni, júliusra még találtunk szabad időpontokat, amikor egy éjszakára két főnek – természetesen attól függően, hogy mennyire vágyik luxusra a lakosztályában – hétszázezer és huszonegy millió forint között kell fizetnie. Nem, nem elírás: a két hálószobás, Imperial lakosztályban egy éjszaka annyi, mint egy ház ára. 

Ritz Hotel, Párizs

Két hálószoba, két fürdő és persze a történelem - ez kerül 21 millió forintba

Hirdetés

 

The Plaza, New York

Huszonegy emeletnyi tömény luxus
Fotó: Getty Images

Az 1907-ben, New York Manhattan városrészében megnyitott hotel az elmúlt valamivel több, mint száz év alatt hírességek, politikusok és számtalan világszerte ismert film kedvelt helyszínévé vált, ami elnézve a kialakítását, az óriási, luxust sugárzó belső tereit egyáltalán nem meglepő. A huszonegy emeletes épület tervezésénél egyébként főleg a francia építészetet használták inspirációnak, így lehetséges az is, hogy a hotel meglehetősen kilóg a környezetéből és az azt körbevevő többi épülettől is elüt a külseje. A The Plaza a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend, ám az „aranykorát” az 1900-as évek második harmadában élte, amikor közel nyolcszáz szobával és lakosztállyal várt a vendégeit – ebből mára mindössze 282 szoba és lakosztály maradt, valamint közel 180 öröklakást is kialakítottak az épületben.

Monroe is többször megszállt itt
Marilyn Monroe (Fotó: Getty Images)

Az 1900-as évek elején egyébként főleg arisztokrata családok tagjai használták otthonukként a hotelt: a legmeglepőbb talán egy magyar származású festőnő,Lwoff-Parlaghy Vilma története, aki egy orosz herceghez ment feleségül és így került New Yorkba.

Ő például a The Plaza harmadik emeletén lakott a férjével és – nem legenda, valóban így történt – a kedvenc háziállatukkal: egy oroszlánnal.

A hotelnek akad egyébként más magyar vonatkozása is, hiszen Molnár Ferenc is rendszeresen megszállt a patinás épületben. A Beatles tagjai az első amerikai látogatásuk alkalmával választották a The Plaza szolgáltatásait, valamint itt házasodott össze Catherine-Zeta Jones és Michael Douglas is, illetve a Reszkessetek, betörők! jelenetét, amelyben Donald Trump is szerepel, itt vették fel.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Adam Pearson (@adam_pearson_tv) által megosztott bejegyzés

 

Jelenleg két fő részére egy éjszaka ára egész alacsonyan kezdődik: alig háromszázezer forintba kerül a legolcsóbb megoldás és még a legdrágább sincs a Ritz közelében sem, hiszen kicsivel több, mint egymillió forintot kóstál.

The Plaza, New York

Kilátás a Central Parkra, szobaszervíz és híres lakók - New York exkluzív hotelje, a The Plaza

Hirdetés

 

Claridge’s Hotel, London

Az épület alapjait több mint kétszáz éve rakták le
Fotó: Pawel Libera/LightRocket/Getty Images

A brit főváros is bővelkedik exkluzívnál exkluzívabb hotelekben, de semmi nem éri a Brook Street sarkán található Caridge’s színvonalát. Olyannyira népszerű hely ez a felső tízezer – különösen a tágabb értelemben vett brit királyi család – tagjai között, hogy egy időben csak a Buckingham palota melléképületeként emlegették. A hotel eredeti épületét 1856-ban, a mostanit pár évtizeddel később, 1889-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, ami enyhe túlzás, ugyanis a Claridge’s-nek már akkor sem volt nagy a közönsége: a korai beszámolók szerint egyszerű halandó még az utcába sem tehette be a lábát, hiszen nem csak a hotel, de a környék is a leggazdagabbnak, legelőkelőbbnek számított és számít a mai napig Londonban.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

CLARIDGE’S (@claridgeshotel) által megosztott bejegyzés

 

Érdekes módon ennek a luxusszállónak is akad magyar vonatkozása, Korda Sándor, magyar származású filmrendezőnek ugyanis a hotelben volt egy lakosztálya, amit sokak szerint igazi menedékként használt. De többször szállt itt meg Alfred Hitchcock, Brad Pitt és Mick Jagger is, Audrey Hepburn pedig olyannyira szeretett itt élni, hogy amikor a Római vakáció forgatása után visszatért Londonba, ünnepséggel, tortával fogadták az itt dolgozók.

Hepburn csak egy volt a rengeteg híres lakó közül
Audrey Hepburn (Fotó: Reg Birkett/Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

És, mint ahogy már említettük, a brit királyi család tagjai sem vetik meg a hotel szolgáltatásait, sőt, általában azok a külföldi nemesi családból származó látogatók is, akik II. Erzsébet vendégeiként érkeznek az országba, itt szállnak meg. Mindezekhez képest nem is tűnik annyira drágának, ha valaki egyszerű turistaként szeretne megszállni a Claridge’s Hotel falai közt: egy éjszaka két fő számára már félmillió forintos áron is elérhető, persze, aki igazi luxusra vágyik, azt is megkaphatja, éjszakánként két és félmillió forintért.

Claridge's Hotel, London

A királynő és a vendégei is imádják a London legelőkelőbb részén található hotelt

Hirdetés

 

Hazai büszkeségünk: Four Season Gresham Palace Hotel, Budapest

Sztárok és mozifilmek kedvence a hotellé alakított palota
Fotó: Giovanni Mereghetti/Education Images/Universal Images Group/Getty Images

Lehet akármekkora luxus eltölteni egy éjszakát a The Plaza falai közt, vagy szobát foglalni a Ritz-be Párizsban, a mi szívünkhöz nyilván a budapesti Gresham-palota áll a legközelebb, ami pár évvel ezelőtt került a Four Season hotellánc birtokába és azóta is a főváros legelőkelőbb szálláshelyének számít. A szecesszió kiemelkedő épülete 1907 óta díszíti Budapest arculatát a Lánchíd pesti hídfőjénél és igazán impozáns látványt nyújt a környező zöld területekkel és a Dunával a közelben. Nem is csoda, hogy az utóbbi időben több hollywoodi sztár is itt szállt meg; Will Smith-t pedig például annyira elvarázsolta a Lánchíd látványa, hogy nem is tudta türtőztetni magát és fel is szaladt a híd tetejére.

 

Ezen felül több szuperprodukciót is forgattak már itt, például a Melissa McCarthy és Jude Law főszereplésével készült, A kém című filmet – de a hírek szerint ugyanitt szállásolták el a nemrég leköszönő köztársasági elnök, Áder János vendégeit is. Pest szívében a legolcsóbb szoba egy éjszakára százhatvanezer forintba kerül, a legdrágább, ami megtalálható az interneten – a luxuslakosztályok árai ugyanis nem elérhetőek – pedig közel kétmillió forintba kerül éjszakánként.

Four Seasons Gresham Palace Hotel, Budapest

A hotel többféle lakosztállyal várja a vendégeit, de a luxus egyikből sem hiányzik és ez az árakon is meglátszik

Hirdetés