Letépte a vihar a londoni O2 aréna tetejét

Startlap Utazás
Évtizedek óta nem tapasztalt erejű szélvihar érte el pénteken Nagy-Britannia déli részét. Az orkán sérüléseket, több helyen komoly épületkárokat okozott - leszakadt például a londoni O2 aréna tetőszerkezetének jelentős része is.

A brit meteorológiai intézet, amely már napok óta figyelmeztette a lakosságot a közelgő viharra, pénteken Londonra, Délkelet- és Kelet-Anglia kiterjedt térségeire, a közvetlenül a vihar útjába eső délnyugat-angliai Devon, Cornwall és Somerset megyékre, valamint a dél-walesi partvidékre rendelte el a rendkívül ritkán alkalmazott, legmagasabb szintű vörös riasztást – írja az MTI. Ezt a riasztási szintet a hivatalos meghatározás szerint “emberéleteket veszélyeztető időjárási jelenség” esetén lehet bevezetni.

Megdőlt a szélsebesség-rekord

Az Atlanti-óceánról érkező, Eunice nevű viharzóna délnyugatról halad északkelet felé. Péntek délután a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten 196 kilométer/óra sebességű széllökést mértek. A brit meteorológia szerint – jóllehet az adatot még hitelesíteni kell – ez az Angliában valaha mért legnagyobb szélsebesség.

Délután Londonban is előfordultak 120-140 kilométeres sebességű széllökések, és a városban több helyen jelentős károk keletkeztek.

 Az orkán nagy területen letépte a délkelet-londoni O2 aréna tetőszerkezetét. A 20 ezer fő befogadóképességű sport- és rendezvénycsarnok jellegzetes kupolaszerű, könnyűszerkezetes tetejét több helyen is felszakította a szélvihar.

Letépte a vihar a londoni O2 aréna tetejét
Fotó: Rob Pinney/Getty Images)

A 2000-ben épült arénát – amely korábban Millennium Dome néven volt ismert – kiürítették és lezárták. A csarnokban pénteken és a hétvégén több koncertet is rendeztek volna, de ezeket törölték.

A vihar halálos áldozatot is követelt: Írországban egy ember meghalt, amikor rázuhant egy kidőlő fa. A London nyugati határában fekvő Henley-on-Thames kisvárosban egy nő súlyos fejsérüléseket szenvedett a szélvihar által felkapott törmelékektől.

Rengeteg repülőjáratot töröltek

 London fő pályaudvarainak vasúti forgalma gyakorlatilag leállt, miután számos helyen fák dőltek a sínekre. A város öt nemzetközi repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át.

Repülőjáratokat töröltek a vihar miatt
Fotó: Leon Neal/Getty Images

 A város belterületén lévő City repülőtéren teljesen leállították a forgalmat.

Akadozik a világ legforgalmasabb tengeri kompkikötője, a délkelet-angliai Dover működése is,

miután több komptársaság felfüggesztette az átkeléseket Anglia és a kontinens között.

 Arra kérik az embereket, maradjanak otthon

Walesben, ahol egy időre 40 ezer lakóingatlanban szűnt meg az áramellátás, az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést.

A területileg illetékes szolgáltató, a Western Power délután közölte, hogy több mint 30 ezer otthonban ismét van áram. A biztosítótársaságok több millió autótulajdonosnak küldtek sms-üzenetet, arra kérve őket, hogy járművükkel ne parkoljanak fák közelében.

A területileg illetékes rendőrségek azt kérték pénteki felhívásukban, hogy aki teheti, ne mozduljon ki otthonról és az emberek csak a legszükségesebb esetekben induljanak hosszabb utazásra a vörös riasztás által érintett térségekben.

A meteorológiai intézet becslése szerint legalább három évtizede nem érte el ilyen erejű atlanti vihar Nagy-Britanniát.

(MTI)