Megszűnt a korlátozások zöme Angliában

Fatima
Azért nem minden korlátozás szűnt meg Angliában: marad a kötelező karantén, és egyes helyeken továbbra is előírhatják a maszkviselést.

Jókorát lazított a brit kormány: csütörtöktől a legtöbb angliai intézményben nem kell oltási igazolást felmutatni a belépés előtt. Ezzel együtt megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közösségi intézményekben, köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is, így tehát már nem büntetik azokat, akiken nincs maszk. Noha az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljék az eszközt – írja az RTL.

Akadnak kivételek…

Ha már saját hatáskörben továbbra is lehet kérni, akkor London polgármestere, Sadiq Khan be is jelentette, hogy a város tömegközlekedésben továbbra is elvárják az utasoktól a maszkviselést. A mulasztás bírsággal nem jár, de a tömegközlekedési hálózatok üzemeltetői megtilthatják az utazást a maszkot nem viselőknek. Már a középiskolákban sem kell maszk, illetve az otthoni munkavégzét sem ajánlják kimondottan. 

DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Azért nem teljeskörűen oldották fel a korlátozásokat: továbbra is karanténban lesznek azok, akik megfertőződtek a koronavírussal. Boris Johnson miniszterelnök viszont célzott arra, hogy ebben változás lesz: hamarosan eljön az elkülönítésre vonatkozó jogi szabályozás teljes körű visszavonásának ideje, ugyanúgy, ahogy azokat sem kötelezi törvény az elkülönítésre, akik influenzásak. A szabályok többségének eltörlése egyelőre csak Angliára vonatkozik, az Egyesült Királyság többi részében, így Skóciában, Walesben és Észak-Írországban eddig az angliainál is szigorúbb intézkedések voltak érvényben, ám ezeken a helyeken is folyamatosan enyhítenek az előírásokon.