Világ 2019. november 25.

A legszebb adventi vásárok Európában

Startlap Utazás Világ 2019. november 25.
Ki ne szeretné a karácsonyi vásárokat, ahol csupa csillogás minden, melyeknek hívogató fényei már messziről láthatóak, ahol a fűszerezett forralt bor és a kürtőskalács csalogató illata szál. Nincs aki ellen tudna állni az adventi forgatagok csábításának, hiszen a közelgő szeretet ünnepét hordozzák magukban.

A karácsonyi készülődés várva várt rendezvényei ezek, ahol a kicsik mindig számíthatnak apró ajándékokra vagy édességekre, ahol a felnőttek akár egy remek délutánt is eltölthetnek, sétálgatva a feldíszített tereken, utcákon át, a kereskedők standjai között. Európa minden országában évszázados hagyománnyal bírnak az ilyen az események, amelyek szépségben és kínálatban szinte egymással vetekednek, hogy aztán az arra járó utazó élményekkel telve vigye haza jó hírüket.

Így advent táján, kedvet csinálva egy kis vásári kiruccanáshoz, mi is bemutatnánk párat.

Budapest, Advent Bazilika / 2019. november 22. – 2020. január 1.

Karácsonyi vásár a Bazilika előtt advent idején (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Elsőre nem is mennénk messzire, hiszen idehaza a fővárosban évek óta az egyik leglátványosabb forgataga az ötödik kerület szívében, a Szent István téren, a Bazilika előtt található.

Nem véletlen, hogy a tavalyi rendezvény a European Best Destinations közönségszavazásán Európa második legjobb karácsonyi vására lett.

A díjat 2018 decemberében  ítélték oda, de a hivatalos oldalon 2019-es a jelölés – ez nem hiba, ez így szokott lenni. Az ilyenkor kötelező forralt borok mellett megjelennek majd a borrégiók legjobb kínálatai, ahogyan a hagyományos vásári étkekkel párhuzamosan az ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek is. Mindennap nyitva lesz a korcsolyapálya (már amennyire az időjárás engedi), fél öttől este tízig pedig 30 percenként életre kel Közép-Európa legnagyobb 3D fényfestése is a Bazilika homlokzatán.

Bécs, Rathausplatz / 2019. november 15. – 2019. december 26.

Adventi vásár Bécsben.
Bécs legszebb adventi vására a Rathausplatzon, a városháza előtti téren. (Fotó: iStock)

Mi is követhetné a budapesti forgatagok, mint az osztrák főváros, melynek eseményei közül mi most a legnagyobbat emelnénk ki (egyébként az összes ünnepi vásárhoz több nap is kevés lenne, annyi van Bécsben). A mai formájában 1975 óta rendezik meg a a bécsi Városháza előtti téren a szomszédban található legnagyobb volumenű adventi bazárt, melyhez annak impozáns épülete nyújt hátteret 100 méteres óratornyával. Amikor ezt, illetve a felállított hatalmas karácsonyfát a naplemente után kivilágítják, szinte mesebelivé válik a Rathausplatz.

Zágráb, Ban Josip Jelačić tér / 2019. november 30. – 2020. január 7.

 

Itt van a közelben, de szinte alig ismerjük ezt a karácsonyi vásárt, pedig a European Best Destinations közönségszavazása alapján 2015 és 2017 között a kontinens legjobb ünnepi bazárja volt (az évszám a már fent leírt módon a díj oldalán mindig a következő évet jelöli, érdekes módon). Zágrábban megkóstolhatjuk a horvátok egyik kedvencét, a sturklit, ami egy kicsit olyan, mint a mi rétesünk. Egyebek közt töltik sajttal, túróval és tejföllel kínálják – de létezik édes változata is.

Prága, Óvárosi tér / 2019. november 30. – 2020. január 6.

Karácsonyi vásár Prágában.
Fényárban úszik a prágai Óvárosi tér, a karácsonyi vásár alkalmából (Fotó: iStock)

A cseh fővárosba még akkor is érdemes ellátogatni, ha nincs advent, annyi itt a látnivaló. De ha már egyszer célba vettük, akkor az időpontot valóban érdemes az ünnepi vásárra betervezni, akkor a legszebb a város.

A legnagyobb forgatag az Óvárosi téren fogadja a utazókat, ahol a városháza oldalán megcsodálhatjuk az Orlojt, a világhírű óraművet, az ablakában feltűnő apostolokkal együtt.

A vásárban széles választékban kínálnak kézműves termékeket, karácsonyfa díszeket, jó fajta cseh söröket. Természetesen ami évtizedekig a legnagyobb sláger volt a magyar turisták körében – még a csehszlovák időkben – vagyis a kristály poharakból és készletekből is bő a választék.

Brugge (Belgium) / 2019. november 22. – 2020. januárt 1.

Brugge ünnepi fényei advent idején.
Brugge csodás épületei a karácsony kivilágításban. (Fotó: iStock)

A város, ahol bármikor le lehetne forgatni egy romantikus kalandfilmet, természetesen nem hiányozhat a listáról. Ahogyan az isteni belga kézműves csokik sem, melyek a település főterén, a Markton tartott vásáron is igazán kelendőek. Minderre a közvetlen közelében lévő, 83 méterre nyúló Belfort harangtoronyból pazar kilátás nyílik. Azt csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a tetejére 366 lépcsőfok vezet fel, és az előbb említett magasság közel két tízemeletes panelház együttes méretének felel meg 🙂 .

München, Marienplatz / 2019. november 27. – 2019. december 24.

 

Évek óta a különböző utazási portálok egyik legnagyobb kedvence, már ami az ünnepi sokadalmakat illeti. A feljegyzések szerint a bajor fővárosban már 1310-ben Nikolausmarkt (Mikulásvásár) volt. Nemi is csoda, hogy napjainkban is olyan népszerű, mivel a  német precizitás itt is jellemző: nem lehet belekötni sem a fényekbe, sem a bőséges áruválasztékba, sem a mindent átható karácsonyi hangulatba. No, meg persze itt vannak a híres bajor kolbász különlegességek is, amiből érdemes aztán rendesen falatozni.

De ne felejtsük el megtekinteni a városháza harangjátékát, amely délelőtt 11-kor veszi kezdetét, Ezen számtalan különböző díszes figura jelenik meg, hogy zenére bemutassák a német történelem fontosabb eseményeit.

Colmar (Franciaország) / 2019. november 22. – 2019. december 29.

Colmar pazar ünnepi fényei
Franciaország egyik legcsodálatosabb városa, a mesebeli Colmar a karácsonyi vásár időszakában (Fotó: iStock)

Ennél mesebelibb város alig van Európában, és ha hozzáadjuk a karácsonyi hangulatot, akkor bizony nyugodtan elmondhatjuk, a Mikulás is itt szeretne lakni, annyira imádni való ez a hely. Már a színes, fagerendás házak is elvarázsolnak, de ha ha besötétedik, akkor lesz csak igazán tündéri a kigyulladó fényektől. Adventkor az egész óváros megtelik árusokkal, de a vásárláson túl érdemes egy kicsit elveszni Colmar zegzugos utcácskáin, mert egy életre szóló élmény nyújtanak.

Tallin (Észtország) / 2019. november 15. – 2020. január 7.

Karácsonyi vásár Tallin
Meghitt adventi vásár az észtországi Tallinban

2018-ban a European Best Destinations Tallinn nyerte el a legszebb karácsonyi vásár címet Európában (bár a hivatalos jelölésben 2019-es győztesnek említik, valójában 2018 decemberében kapta meg), közvetlenül budapesti Advent Bazilikát megelőzve. Az ünnepek közeledtével az egész óváros átadja magát a hangulatának, de mégis az egyik legcsendesebbnek tartják a kontinensen.  A negyed főterén álló karácsonyfát mesés kis kunyhók veszik körbe ilyenkor, melyek rengeteg meglepetéssel várják a látogatókat.

Nürnberg / 2019. november 29. – 2019. december 24.

Nürnbergi adventi vásár páratlan helyszíne (Fotó: iStock)

A bajorországi településé az egyik legrégebbi, amit Európában megrendeznek: a vásárról először 1628-ból maradt fent írásos emlék. Az óriási főtéren 180 lucfenyőből készült faházikó várja a látogatókat. Érdemes megkóstolni az ezernyi féle mézeskalácsot, vagyis a lebkuchent, de szintén kihagyhatatlan a kolbász is, mely jellegzetes illatot áraszt a faszénen grillezve.

Manchester (Anglia) / 2019. november 22. – 2019. december 22.

Ünnepi hangulat Manchesterben.
A manchesteri karácsonyi vásár egyik fő látványossága az ülő Mikulás. (Fotó: iStock)

Nagy-Britanniában nincs ennél nagyobb, és úgy tartják, ez a legjobb is – nem véletlen, hogy évente több millió látogatót vonz. Több helyszínen, összesen 300 standon kínálnak nemzeti ételeket, italokat és ajándéknak valókat.  A közönség egyik kedvence pedig idén is biztosan az Albert téren található hatalmas, világító Mikulás lesz.

 

Máris indulok!

Keress szállást az adventi úti célok szuper helyszínein!

Hirdetés

Keresés az oldalon