Belföld 2019. november 24.

A legjobb budapesti adventi programok

Startlap Utazás Belföld 2019. november 24.
Az advent már arról is szól, hogy a karácsony és az év vége közelségével érdemes lassítani, több szabad órát engedni magunknak, lehetőleg a családdal együtt. Minél több élményt érdemes még ilyenkor begyűjteni, hiszen ebből az esztendőből már nem is olyan sok van hátra.

Mostani összefoglalónkat mindenkinek ajánljuk, aki ki akarna lépni egy kicsit a szürke hétköznapokból, és élvezni szeretné egy picit az ünnepek közeledtét. Olyan programok szerepelnek majd palettánkon, amit átjárnak a vásárok csalogató illatai, de lesznek koncertek és kiállítások is, valamint családi rendezvények.

Jubileumi MikulásGyár,  Millenáris Park – 2019. november 29. – december 21.

Joulupukki, a lappföldi Mikulás a MikulásGyárban.
Joulupukki, a lappföldi Mikulás a MikulásGyár megnyitóján a budapesti Millenáris Parkban 2018. november 30-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Sokadik alkalommal teszi tiszteletét Magyarországon az igazi Mikulás, Joulupukki, A MikulásGyárat személyesen ő nyitja meg november 29-én a Millenárison. A kezdeményezés immár hagyományosan a karácsony közeledtével minden évben gyűjti az felajánlásokat a rászorulóknak, hogy minél szebben teljenek számukra az ünnepek. Mindemellett remek programokkal várják az idelátogatókat. Fellép itt egyebek közt Kasza Tibi, Farkasházy Réka, Vastag Csaba, de számos táncos produkció és még bűvész is várja a kicsiket és nagyokat.

Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár, Vörösmarty tér / 2019. november 8.- 2020 január. 1.

Karácsonyi vásár a Belvárosban, a Vörösmarty téren.
A budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren MTI Fotó: Mohai Balázs

A téli főváros egyik legnépszerűbb programja most minden korábbinál nyitott meg. A több, mint 20 esztendős múltra visszatekintő vásár szervezői láthatóan komoly figyelmet fordítottak arra, hogy a lehető legfinomabbakat együk az ilyenkor szokásos választékból. Ami mellé természetesen jut bőségesen az édesszájúaknak kürtöskalács, flódni, bejgli, kézműves csokoládé is. Ha pedig bort nemcsak forralt változatban szeretnénk inni, akkor számos pincészet termékei közül válogathatunk.

Kicsikkel érdemes péntek és vasárnap között látogatni az adventi vásárt, ilyenkor ugyanis gyerekprogramokkal várják őket. December 6-án pedig nem más érkezik, mint az igazi Mikulás, Joulupukki, aki 16 és 17 óra között teszi tiszteletét.

Advent Bazilika – 2019. november 22. – 2020. január 1.

Vásár a Bazilika előtt karácsonykor.
Karácsonyi vásár a Bazilika előtt (Fotó: iStock)

Az előbbi helyszíntől tényleg csak pár percnyi sétára van Európa egyik legjobb ünnepi kavalkádja. Mindezt nem mi állítjuk, hanem a mérvadó European Best Destinations portál olvasói, akik 2018. decemberében a Bazilika előtti vásárt a második legjobbnak szavazták meg a kontinensen.

Az előkelő hely megőrzéséért mindent megtesznek idén is szervezők: a jégpálya most is várja a korizókat, ahogyan 3D fényfestés is lesz minden nap, a sötétedés utáni órákban.

Mellette minden, mi szem-szájnak ingere: a borrégiók legjobb italaitól egészen a kézműves finomságokig.

Advent a Várkert Bazárban – 2019. december 1. és 22. között, vasárnaponként

Várkert Bazár
(Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László )

Ha esetleg kezd elegünk lenni majd a karácsonyi láz okozta nyüzsgésből, akkor négy vasárnapon át tematikus programokkal csábít mindenkit a Várkert Bazár. Idén ezek a napok a mese, a környezettudatosság, az adományozás és az ünnepi ráhangolódás köré épülnek. A rendezvény háziasszonya Szinetár Dóra lesz. Napközben ingyenes kézműves workshopok, izgalmas előadások, illetve Művészeti Vásár vár minden érdeklődőt. Külön érdekesség, hogy Sisi karácsonya címmel tematikus séta is lesz idegenvezetéssel a Várkert Bazárban. Esténként pedig zenei események színesítik a palettát.

Fellép Snétberger Ferenc és Michel Godard, a Random Trip improzatív koncertsorozatának elődadásán pedig Dés László, Palya Bea, Big John Whitfield amerikai soul énekes valamint a Vienna Gospel Society kórusa muzsikál.

 Mivel a rendezvény nagy része ingyenes, viszont bizonyos események és koncertek csak megvásárolt jegyekkel látogathatóak, érdemes itt tájékozódni a négy hétvége programjairól.

Mikulás Expressz – 2019. december 6-8.

Mikulás Expressz
Mikulás Expressz hajt ki a Nyugati pályaudvarról (Fotó: Kovács Attila)

Eltelt egy év, és újra vonatozhatunk a Nyugati pályaudvar és Vasúttörténeti Park között, ahol utóbbinál egyébként sokoldalú gyerekműsor várja a legfiatalabbakat. Kőhalmi Ferenc varázslatos interaktív műsora nem ismeretlen a lurkóknak, de lesz itt kézműves foglalkozás és koncert, sőt kivételesen beindítják a népszerű kerti vasutat is. A jegyek a rendezvényre nagyok kelendőek, érdemes minél hamarabb beszerezni őket.

Ezoterikus Karácsonyi Fesztivál – 2019 december 1.

Ha valaki érdeklődik egy kicsit is a természetgyógyászat vagy az ezotéria iránt, akkor annak kihagyhatatlan ez a rendezvény. Egységben önmagunkkal és Istennel – ez a mottója az idei fesztiválnak, melyen több mint harminc előadó lép színpadra. 

A fellépők között ott lesz Müller Péter Kossuth-díjas író, és dr. Domján László, az agykontroll hazai apostola is.

Wolf Kati adventi koncert a Mátyás templomban – 2019. december 14.

Wolf Kati
Wolf Kati énekel az Eurovíziós Dalfesztivál – A Dal címû televíziós showmûsorban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Páratlan környezetben, Budapest egyik legszebb templomában lép fel advent alkalmából Wolf Kati. Nem egyedül, egy rendkívüli formáció, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar kíséri őt. 

Adventi vasútmodell kiállítás a Gellért Hotelben – 2019. december 7-8.

Vasútmodell karácsonyi díszítésben (Fotó: iStock)

Idén is vár minden gyerkőcöt és örökifjú felnőttet a Gellért, ahol egy egész terem változik át gyakorlatilag terepasztallá. A látványos modellek mellett a miniatűr táj kidolgozottsága is párját ritkító lesz. 

Adventi koncertek a Művészetek Palotájában – 2019. december. 1-7.

Zenekar koncert közben (Fotó: iStock).

December elsején, vasárnap mindjárt két különböző koncert is várja a látogatókat. Délelőtt 11 órától a Hahó együttes adventi ökobuliján a gyerekeké a terep. Este viszont 19:30-tól már a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Cantemus Kórus lép fel Bach, Vivaldi, Händel műveit előadva.

December  7-én, szombaton 11 órától a Kaláka együttes adventi műsorát élvezheti kicsik és nagyok, melynek során karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, ünnepi versekre írott Kaláka-dalok hangzanak el.

Csodák Palotája (Családi Csopa Csodák) – 2019. december 1. és 22. között, hétvégente

Csodák Palotája (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Azt év utolsó hónapjának minden hétvégéjén a család apraja-nagyja együtt fedezhet fel valami újat a közös kísérletezések során. Lesz ünnepváró kreatív kézműveskedés, kísérletikuckó a Csopa manókkal.

Keresés az oldalon