Világ 2019. október 18.

A Hortobágyi Nemzeti Park is felkerült a CNN Európa legszebb helyeit ismertető listájára

Balázs Világ 2019. október 18.
A sarkkörön túli norvég szigetektől a hortobágyi pusztán át a balkáni jeges tavakig Európa gyönyörű és változatos terület, innen válogatott a CNN.

Ugyan az öreg kontinens történelmi városai és tengerpartjai nagyszámú turistát vonzanak, ám az igazán szép helyek sok esetben az idegenforgalmi fősodortól távol eső zugokban találhatók – írja a CNN, amely összeszedte Európa 20 legszebb helyeit – mutatjuk, hova látogatnának el a legszívesebben a tengeren túlról.

Inari-tó (Finnország)

Forrás: iStock

Az orosz-finn határ közelében, bőven az északi sarkkör fölött található a mesés Inari-tó, ahol telente remekül lehet gyönyörködni az északi fény csodáiban, ősszel a tavat övező erdők tarka színtengere ejti rabul a szemeinket, míg nyáron akár magában a tóban is megmártózhatunk.

Mindehhez még hozzájön, hogy a számi (lapp) kultúra központjaként is funkcionál a tó, szóval, ha valaha is kíváncsiak lennénk a finn vidékre, érdemes az Inari-tónál kezdeni.

Lofoten-szigetek (Norvégia)

Forrás: iStock

A magas hegycsúcsok, mély fjordok és a fényképre kívánkozó falvak, ezek adják a Lofoten-szigetek szépségét Norvégiában.

A hét szigetből álló területet leginkább nyáron érdemes meglátogatni, amikor a Golf-áramlatnak köszönhetően meglepően meleg az időjárás, ráadásul a Nap sem nyugszik le ilyenkor egyáltalán.

Unst, Shetland-szigetek (Skócia)

Forrás: iStock

A Brit-szigetek legészakibb tagján vad és kietlen vidék uralkodik, ahova a hobbi madárlesők nagy előszeretettel járnak, mivel itt figyelhető meg, elsősorban költési időszakban a morus és a nagy halfarkas, vagy más néven szkua is. A történelem iránt érdeklődők is jó helyen járnak itt, ugyanis a régészek több viking korból itt maradt épületet tártak fel a közelmúltban.

Zagori (Görögország)

Forrás: iStock

Míg a görög szigeteket rendszerint agyondicsérik a tagadhatatlan szépségeik miatt, addig az ország szárazföldi részéről hajlamosak megfeledkezni a népek. Pedig a kontinens egyik leglátványosabb hegyvonulata épp itt található, az epiruszi Zagori környékén. A hólepte hegycsúcsok, a túra ösvények, a környékbeli régi kőhidak mind azt bizonyítják, hogy Görögországba akkor is nyugodtan mehetünk, amikor épp nincs nyár.

Yorkshire-völgység (Anglia)

Forrás: iStock

Biciklistáknak és túrázóknak ideális terep a Yorkshire Völgység. Keskeny, zegzugos utak, a habarcs nélkül rakott kőfalak folyamatosan, hovatovább az időjárástól függetlenül vonzzák a látogatókat. A környék földrajzi csodái közül érdemes kiemelni a Malham vájat mészkőbarázdáit, vagy a hasonlóképp mészkőalapú Gordale vízesést. Egyébként a terület nagy részén a Yorkshire Völgység Nemzeti Park található.

Erdélyi-szigethegység (Románia)

Forrás: iStock

A CNN szerint Európa egyik legnagyobb titka a Kárpátok hegyvonulatához tartozó Erdélyi-szigethegység. A területet egyébként ősi erdők, mészkő barlangok és földalatti folyók, patakok tarkítják.

A vidék flórája és faunája egyaránt lenyűgöző és tulajdonképpen minden úgy néz ki, mintha megállt volna az idő, így nincs más dolgunk itt, mint beszívni a fenyőillatot és befogadni a látnivalókat.

Loire-völgy (Franciaország)

Forrás: iStock

A Loire-völgyének fényűző kastélyai azok, amik a nagyság érzetét kölcsönzik ennek a közép-franciaországi régiónak.

A Chambord és a Chenonceau kastélyok a legismertebbek a mesés kilátótornyaikkal, csónakázó tavaikkal és szép kertjeikkel. Ezek mellett azonban a régiónak van még egy attrakciója, ez ugyanis a világ egyik legnépszerűbb borvidéke, ahol nagyon könnyű rászokni a remek francia borokra.

Picos de Europa (Spanyolország)

Forrás: iStock

Ugyan a neve ellenére nem ebben a nemzeti parkban található Európa csúcsa, viszont azok számára, akik szeretnek hegyet mászni komoly és élvezetes túrának ígérkezik. A spanyol Dolomitoknak is nevezett hegyvonulat az ország északi partvidékén található, és még sima, mezei, falmászáshoz nem konyító turisták is könnyedén bejárhatják, mivel roskadásig van pakolva pihenőhelyekkel és azért elég menő egy ilyen hegycsúcsról végignézni akár a napfelkeltét, akár a napnyugtát.

Adelboden (Svájc)

Forrás: iStock

Adelboden ugyan nem tartozik Svájc ismert völgyei közé, mégis van egy olyan helyi kisugárzása, amit nagyon nehéz máshol megtapasztalni. A völgy környékén kiválóan lehet jégfalat mászni, de akinek az ilyen extrémitásra nincs ingerenciája, az is felkaphat egy jobb hótaposót és elindulhat túrázni egyet a környező hegyekben. A csillagos ég kimondottan gyönyörű arrafelé.

Henne Strand, Nyugat- Jylland (Dánia)

Forrás: iStock

A homokdűnékkel alaposan ellátott északi tengerpart a dánok nyári üdülőhelye, ahol a kilométereken át nyújtózó homokos parton mindenkinek van helye alaposan (legalábbis skandináv mércével nézve) megsüttetni magát a napon.

A Filso-tól nem messze eső tó környéke pedig egy igazi kis menedéke a környékbeli madaraknak, így az ornitológia szerelmesei is kedvükre nézegethetik az itt élő gémeket és darvakat.

Bajor-erdő Nemzeti Park (Németország)

Forrás: iStock

A terület Németországelső nemzeti parkjának ad otthont, ahol több száz kilométernyi túra és bicikliút várja, hogy bejárják a vadregényes tájak iránt érdeklődők. Ráadásul ezek az utak kapcsolódnak a határ túloldalán elterülő, csehországi Sumava Nemzeti Parkhoz, így gyakorlatilag egy csapásra két természetvédelmi területen is átküzdhetjük magunkat, ha van hozzá elég állóképességünk és kitartásunk.

Hoge Veluwe Nemzeti Park (Hollandia)

Forrás: iStock

A dimbes-dombos homokdűnék között elnyúló pusztaság, az időnként felbukkanó erdőségek igen különlegessé teszik a Hoge Veluwe Nemzeti Parkot.

Eredetileg magánlétesítményként indult a 20. század legelején és a harmincas években került végül állami kézbe.

Manapság a nem mindennapi őz, szarvas, muflon és vaddisznó populációjáról ismert, továbbá a madarak közül is szép számmal akad itt harkály és a lappantyúfélék családjába tartozó kecskefejő is.

Union Hall (Írország)

Forrás: Getty Images

A Cork megye nyugati részén, a Glandore-i öbölben elhelyezkedő kis halászfalu, Union Hall a kvintesszenciája mindennek, ami ír. A környékbeli dombokról csodás kilátás nyílik a vízre, míg az elszántabb versenyzők akár meg is mártózhatnak benne. A falut egyébként szinte körbe ölelik az elhagyott középkori várak, erődök, de nincs messze innen a drombegi kőgyűrű sem, ami egyesek szerint már több mint 3 000 éves.

Barmouth (Wales)

Forrás: iStock

Barmouth a hajóépítés miatt vált várossá Walesben, amit a legizgalmasabb vonaton megközelíteni, mivel egy 1867-ben épült, fából készült viadukton át vezet oda az út. Ugyan nyáron elég nagy a nyüzsi arrafelé, de az ősz beköszöntével lecsillapodnak a viszonyok és onnantól kezdve tökéletes célpont lehet egy sok pihenéssel tarkított hosszú hétvége eltöltésére. Ráadásul, amikor a víz nyugodt, van lehetőség kajak és SUP bérlésre is.

Bohinji-tó (Szlovénia)

Forrás: iStock

A Bohinji-tóról szokás megfeledkezni a turisták által inkább felkapott Bled kedvéért, viszont a fenséges Triglav Nemzeti Parkban található képződmény Szlovénia legnagyobb tava és bőven megér egy látogatást.

Körbebiciklizhetjük, vagy sétálhatjuk, közben megpihenhetünk a megkapó Savica vízesésnél, de akár beugorhatunk a tó melletti kis faluba, Stara Fuzina-ba is.

Mindeközben a vállalkozó kedvűek – már ha az időjárás is engedi – nekivághatnak a Triglav csúcsának.

Susak (Horvátország)

Forrás: iStock

Az Adria partján található kis sziget igen remek alternatívát nyújt a turisták által sűrűbben látogatott Hvar és Vis szigeteihez képest. A homokos tengerparttal és sekély vízzel megáldott strand kiváló a nyári semmit csinálásra. Továbbá nehezen megközelíthető, a szigeten valódi utakról sem lehet beszélni, ezért tökéletes választás azoknak, akik egy kicsit el akarnak bújni a világ elől.

Hortobágyi Nemzeti Park (Magyarország)

Forrás: iStock

Az 1999 óta az UNESCO örökségvédelmi listáján szereplő terület hazánk első nemzeti parkja, ami az Alföldön, közel 800 négyzetkilométeren terül el.

Talán ez az egyetlen szereplője a listának, amit nem kell túlzottan bemutatni a magyar olvasóknak, mindenki látta már legalább képről a kilenclyukú hidat, meg a csikósokat.

Annyit érdemes mindehhez hozzátenni, hogy a terület élővilága is figyelemre méltó, gondoljunk akár az itt élő vízi bivalyra, vagy a hazai madárállományt színesítő darvakra és túzokokra.

Białowieżai Nemzeti Park (Lengyelország)

Forrás: iStock

A białowieżai erdő középső részét felölelő parkról egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy az egyik legfontosabb hely Európában. Ugyanis itt találhatók a hagyományos európai ősnövényzet és erdők utolsó maradványai. Ez a nemzeti park ad otthont az európai bölények legnagyobb populációjának is, ráadásul itt lehet megnézni egyedül, hogy nézett ki Európa 1 000 évvel ezelőtt.

Jurkalne (Lettország)

Forrás: iStock

A Jurkalne környéki tengerpartot az arra járók leginkább a siklórepülők és a szörfösök paradicsomaként tartják számon. A sziklák viszonylagos gyorsasággal omlanak bele a tengerbe, évente akár több méternyi terület is eltűnik így a Balti-tengerben.

Nem kell komoly mennyiségű turistára számítani itt és a partról nézve a naplemente igazán meseszép.

Vattern-tó (Svédország)

Forrás: iStock

A 134 kilométer hosszan elnyúló svédországi Vattern-tó a tipikus példája a skandináv tavaknak. Európa hatodik legnagyobb állóvizéről beszélünk, amit a legkönnyebben úgy tudunk felfedezni, ha körbe autózzuk.

A haboi gyönyörű fatemplom, a Hjo névre hallgató kedves kisváros és a Tivedeni Nemzeti Park mind megérnek egy látogatást.

Nyaranta mindezek mellett van lehetőség SUP-pal bemerészkedni magára a tóra, sőt akár még fürödhetünk is benne.

Keresés az oldalon