Sport 2021. június 14.

The Rock kicsiként edzőterembe járt pankrátor apjával, majd a nyomdokaiba lépett

Bakanekh Fatima Sport 2021. június 14.
Dwayne Johnson WWE – eredeti nevén WWF – pankrátoraként szerzett hírnevet, majd Hollywood egyik legfényesebb csillaga lett. Úgy véli, nem tartana itt, ha apja nem fogja olyan keményen.

A Yougn Rock című amerikai sitcom televíziós sorozat a profi birkózó és színész, Dwayne Johnson életén alapszik. A történet miatt rengeteg emléket kellett felidézni, melyek közt nívós helyet foglal el a Szikla édesapjához fűződő viszonya – visszaemlékezni, újra átélni nem volt egyszerű feladat.

Hihetetlenül bonyolult és hihetetlenül kemény volt” – ismerte el a színész. Hozzátette: “Immár felnőttként kifejezetten azokat a periódusokat jártunk újra át az életemben, amik nagyon meghatározók voltak – 10, 15 és 18 éves koromban … Sok minden történt az évek alatt… Bonyolult volt, akárcsak az és az apámmal fennálló kapcsolat – ezt a kemény szeretet táplálta” – mondta. De mit jelent ez a kemény szeretet?

Apja fia

Dwayne édesapja Rocky Johnson maga is híres WWE-birkózó volt – egyébként a színész sok más családtagja is a birkózásból élt. Rocky története azonban különleges – megküzdött mindenért, és erre tanította a fiát is: “Apámat 13 évesen rúgták ki otthonról, egy ideig hajléktalan volt, így alakította ki azt az embert, aki aztán felnevelt engem. Bonyodalmakkal teli, rendkívüli élet volt, tele utazással: 13 éves koromban 13 különböző államban éltem, köztük Új-Zélandon.” Vitatkozni lehetne arról, hogy a gyakori költözés milyen hatással van a gyerekekre, ennél azonban érdekesebb, hogy Dwayne már általános iskolás korában az edzőterembe járt: öt vagy hat éves kora óta már szorgosan ment az édesapjával a terembe, tizenhárom volt, amikor komolyabban elkezdett foglalkozni a testépítéssel.

Amikor Rocky edzeni indult, Dwayne megragadta a lehetőséget, hogy vele tartson – az apja számára ez a gyermekgondozás egyik formája, a kicsi Dwayne számára pedig egy esély volt, hogy időt töltsön az apjával, és belépjen egy csodálatos világba, tele olyan férfiakkal, akik látszólag lehetetlen feladatokat végeztek – mintha egy csomó valódi Herkules vette volna körül. Akkoriban, ha személyi edzőt akartál, akkor az edzőteremben fizettél a legnagyobb srácnak, és megkérdezted tőle, mit tegyél, hogy olyan legyél, mint ő, és akkoriban a termek a bátorságot és a kitartást szimbolizálták – Dwayne számára is a kemény munka és az erő példája volt.

Otthon nem volt minden rendben

Egy időben a Szikla az anyjával, Atával élt, míg apja mérkőzésről mérkőzésre járt, hogy a családot eltartsa. Aztán jött egy meghatározó esemény: „Egy nap hazamentünk, és egy lakatot találtunk az ajtón, valamint egy kilakoltatási értesítést. Anyám zokogni kezdett. Sírt és teljesen összetört. Hol fogunk lakni? Mihez fogunk kezdeni? – kérdezte” – emlékezett vissza Dwayne. Azt is felidézte, hogy anyja öngyilkos akart lenni: kiszállt az autóból és elindult szembe a forgalommal, neki kellett visszahúznia. A nehézségek közepette Dwayne megpróbált minden lehetséges módon segíteni anyagi gondokkal küzdő családjának – például csatlakozott egy tolvajbandához, és lopni kezdett a turistáktól. Nem egyszer, nem kétszer került összetűzésbe a törvényekkel, többször letartóztatták: „Azt hiszem 17 éves koromra már 8 vagy 9 alkalommal tartóztattak le” – vallotta be a világsztár.

Végül az apja és a nagyapja nyomdokaiba lépett, és pankrátor lett belőle.

A csúcsra jutott ebben is, mára pedig az egyik legjobban fizetett színész Hollywoodban. Korábban a The Hollywood Reporternek így nyilatkozott az életéről: „Ahol én felnőttem, ha egy ajtó bezárult, nem nyílt ki helyette egy ablak. Nem volt más, csak repedések, és én bármit megtettem volna azért, hogy átjuthassak ezeken a repedéseken – kapartam, karmoltam, haraptam, toltam és véreztem. Most itt van előttem a lehetőség. Az ajtó nyitva áll, és akkora, mint egy garázs bejárata.

Fontos neki az apja öröksége

A gyerekkori nehézségeknek és az apja különös nevelési módszerének hála The Rock megtanulta, milyen fontos a kitartás, az erő. A színész szerint az apukája kemény szeretete juttatta el idáig, ő pedig örül, hogy a sitcomban közös szenvedélyüket, a birkózást egy másik perspektívából mutathatja be. Noha Rocky sosem láthatja, hogyan alakította őt Joseph Lee Anderson – ugyanis 2020. január 15-én elhunyt 75 éves korában –, az viszont biztos, hogy büszke lenne a fiára, a csapatra és a filmre is.  “Ezt nagyon szerette, imádta volna, és olyan büszke lett volna, hogy először, minden bizonnyal főműsoridőben mutatjuk be ezt a világot […]”. A sorozat más nézőpontból, pozitív lencsén keresztül tárja fel a birkózók életét, ami annyit jelentett The Rocknak, Rockynak és sok társuknak a ringben.

Közeleg június 20., amikor is az édesapákat köszöntjük. Az ünnep alkalmából a héten naponta egy-egy cikk olvasható sportoló világsztárokról és az apjukhoz fűződő viszonyukról, családi titkokról. Ha szeretnél hasonló történeteket olvasni, kövesd a Sport rovatot!

 

(via)

Keresés az oldalon