Nőknek 2021. február 05.

Ezek a kedvelt ételek komoly allergiát válthatnak ki

Startlap Nőknek 2021. február 05.
Az allergia is egy olyan civilizációs betegség, mely lassan minden családot érint valamilyen formában. Sokan légúti allergiákkal küzdenek, melyek egy része kinőhető. Vannak, akik kontakt allergiájuk miatt nem érintkezhetnek fémmel vagy műanyaggal, esetleg bizonyos kemikáliákkal. Nagyon sokan azonban ételekre, vagy összetevőkre érzékenyek, és ez bizony komoly nehézségeket okoz.

Az allergén azonosítása nem mindig könnyű feladat, következetes diétát igényel, akaraterőt, kivizsgálásokat. És még ekkor sem minden esetben találják meg az allergia okozóját. A glutén-, laktóz- vagy tejfehérje allergiásoknak nagyon oda kell figyelniük, hogy bizonyos ételeket még véletlenül se egyenek meg.

Ételek, amelyeket érdemes kerülni

A klasszikus ételallergiákon túl, amit a gabonákban lévő glutén, a laktóz, mint tejcukor, vagy a tejfehérje vált ki, esetleg a tojás, vannak olyanélelmiszerek, melyek az általában nem érzékeny személynél is kiválthat intoleranciát. A tünetek hasmenés, hányás, rossz közérzet, bőrviszketés, kiütések. Az érintett pedig sokszor tanácstalanul jár, és mivel a tünetek elmúlnak, talán ki sem derül, mi okozta.

  • Gyakori, hogy a halak húsa, illetve annak fehérje tartalma okozza a fenti tüneteket.
  • A tojásallergia kb. a lakosság 1%-át érinti, amikor a tojás valamely összetevője váltja ki a túlérzékenységet. Felléphet nehézlégzés, szájzsibbadás, viszketés, hasmenés
  • A filmekből mindenki ismeri, hogy valaki két szem mogyorótól megfullad. Sajnos a valóság sem áll távol ettől, a földimogyoró allergia akár anafilaxiás sokkhoz is vezethet. Ráadásul rengeteg élelmiszerben benne van, vagy belekerül “szennyeződésként”.
  • Eper, málna. Bár finom és imádjuk, akár csalánkiütést is okozhat, mivel a szervezetben hisztamint szabadít fel. Akinél nyáron jelentkeznek ismeretlen eredetű tünetek, jó, ha erre is gondol.
  • Érdekes dolog, de speciális allergia, mikor egy allergén migrént vált ki. Pedig van rá példa, ilyen lehet a csokoládé, és a rockfort sajt.
  •  Ételallergén csoportot alkotnak az adalékanyagok is, mint a mesterséges ételszínezékek, konzerválószerek. A cukrok, a keményítő és a zsír kivételével elméletileg minden étel okozhat allergiás tüneteket.

Az allergia felbukkanása elég tisztázatlan, bizonyos elméletek szerint van öröklött hajlam is, de oka lehet az egyén teljesen egyedi immunitása is. Ha valaki számára még tisztázatlan, miért alakultak ki nála az ételallergia tünetei, jó, ha mielőbb gasztroenterológushoz fordul, és addig is megfigyeli a saját táplálkozását!

(X)

Keresés az oldalon