Ectoin: kulcs a túléléshez (x)

Startlap - Hirdetés
Létezik egy apró, de lenyűgöző molekula, amely igazi szupersztár, ha a túlélésről van szó. A természetnek ugyanis sokszor kellett extrém körülmények között is garantálnia az élet fennmaradását. Ez a stratégia pedig nekünk, embereknek is jól jön: mondjuk, ha allergia miatt orrdugulással küzdünk.

Az ectoin nevű természetes molekulát olyan, extrém hőmérsékleten és sótartalom mellett élő baktériumok fejlesztették ki, amelyeknek szó szerint életbevágóan fontos volt, hogy megvédjék magukat a kiszáradástól. Az ectoin pedig pont ezt tudja: képes megőrizni a sejtek működőképességét, megóvni azokat a szárazságtól és az egyéb káros hatásoktól. Márpedig, ha ez náluk működik, akkor nekünk, embereknek is hasznos lehet.

Ectoin, a szupersztár

Az ectoint először az egyiptomi Vádi Natrún völgy sivatagos vidékén élő egysejtű élőlényben találták meg 1985-ben. Azóta már célzottan, természetes úton nyerik ki a baktériumokból, hiszen kiderült, hogy ami nekik jó, az nekünk is az lesz. Azóta ez az anyag igazi szupersztárrá vált a biotechnológia és az egészségügy területén annál a tulajdonságánál fogva, hogy vizes védőréteggel vonja be a kezelendő felületet, megnyugtatja és védi azt a külső stresszhatásokkal szemben, illetve képes csökkenteni a gyulladást is.

Védi a ruháinkat…

Az ectoint hamar felfedezte magának a textilipar, hiszen nagyon sok olyan terület van, ahol a ruhákat meg kell védeni a külső hatásoktól, és növelni kell azok élettartamát. Gondoljunk csak a sport-, túra- vagy munkaruházatra, ahol a szöveteknek bírniuk kell az extrém hőterhelést, vízállónak kell lenniük, és ellen kell állniuk a különböző szennyeződéseknek. Erre képes az ectoin, amely a szövetek felületére permetezve bevonatot képez, így az védelmet nyújt az UV-sugárzás és az extrém hőmérséklet ellen, miközben mégis természetes szellőzést tesz lehetővé. Segítségével megelőzhető az is, hogy a kellemetlen szagok beleivódjanak a ruhába. Ugyanezt már a textil gyártásakor, magába a szövetbe építve is lehet alkalmazni, amellyel még tartósabb hatást érhetünk el, hiszen a felületi kezelésnél rápermetezett anyag egy idő után lekophat, lemosódhat.

…és a bőrünket is

Ami jó a ruháinknak, az jó a bőrünknek is. Különleges tulajdonságainál fogva az ectoint széles körben használják az egészségügyben és a szépségiparban egyaránt. Leginkább a bőrápoló termékekben – naptejekben, hidratálókban – található meg, de gyakran alkalmazzák az atópiás dermatitis és az ekcéma kezelésére is. A legújabb kutatások pedig azt sugallják, hogy az ectoinnak lehet szerepe a légzőrendszeri megbetegedések, például az asztma és az allergiás rhinitis kezelésében. Már most is alkalmazzák szénanáthás panaszok esetén, hiszen hatékonyan csökkenti az ezzel járó nyálkahártya-irritációt, és jól tolerálható a betegek számára.

Az ectoin óvja az orrunkat is, és enyhíti az allergia orrtüneteit

Pollenallergia esetén az orrtünetek a legzavaróbbak. A levegőben szálló allergének ugyanis belélegezve irritálják az orr nyálkahártyáját, amelytől az begyullad, viszket, és állandóan tüsszögésre késztet bennünket. Ezeket enyhíti a természetes összetevőjű, ectoin-tartalmú Reventil orrspray. Az ectoin ugyanis nagy vízmegkötő képessége segítségével a sejtek körül olyan vizes védőréteget képez, amely megóvja azokat a környezet káros hatásaitól, elősegíti a sérült orrnyálkahártya regenerációját, és mérsékli annak kiszáradását. A Reventil orrspray csökkenti az orrdugulást, az orrfolyást, enyhíti a kellemetlen viszketést, tüsszögést. A Reventil tartósítószermentes, és nem okoz hozzászokást, így akár egy hónapig is használható, és gyermekeknél is alkalmazható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ez is érdekelhet

képcím

Nátha vagy allergia? Így lehet megkülönböztetni a kettőt

képcím

Ha támad az allergia, védenünk kell az orrunkat (x)

képcím

Itt a pollenszezon, erre készülj, ha allergiás vagy!