Nátha vagy allergia? Így lehet megkülönböztetni a kettőt

Startlap - Szponzorált tartalom
Hasonló panaszokat okoznak, ezért sokszor nehéz megmondani, hogy éppen náthától vagy szezonális allergiától szenvedünk. Mutatjuk, mik az eltérések a két betegség tünetei között.

Alapvető különbség a két betegség között, hogy a náthát leggyakrabban vírusok okozzák: fertőzéskor a vírus bejut a légutak nyálkahártyájába, és gyulladást vált ki. Allergiás reakciók viszont akkor jelentkeznek, amikor az immunrendszer túlzottan reagál egyes, legtöbbször ártalmatlan anyagokra, mint például a pollen, az állati szőr, a poratka vagy bizonyos élelmiszerek. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük.

A nátha és az allergia tünetei ugyanakkor nagyon hasonlóak, vegyük sorra, hogyan lehet mégis különbséget tenni közöttük.

Gyakori tünetek

Az orrfolyás, orrdugulás és a tüsszögés mindkét betegségre jellemző. A váladék színét, állagát és változását vizsgálva azonban kideríthető, hogy valójában melyikről van szó. Míg a nátha és az allergia korai szakaszában jellemzően vizenyős, vékony, áttetsző váladék termelődik, ha sűrűbbé válik és sárgásra vagy zöldesre színeződik, az már légúti fertőzésre utal.

A viszkető, könnyező szemek az allergia tünetei. Ilyenkor annyira viszkethet a szem, hogy nehéz megállni a dörzsölését, ráadásul a viszketés a torokban, az orrban vagy a fülben is érezhető. Bőrkiütés vagy ekcéma, bőrviszketés esetén is joggal gondolhatunk az allergiára.

A torokfájás ugyanakkor már a náthára jellemző, allergiánál szinte sosem fordul elő. Fáradtság, kimerültség érzése, az enyhe láz, fejfájás, vagy az ízületi, illetve az arcüregfájdalom is inkább megfázáskor tapasztalható.

Fotó: Getty Images

Kialakulás, időtartam

A két betegség megkülönböztetésében segíthet annak megfigyelése is, hogy mikor jelentkeznek a tünetek. Ha hosszabb ideig tartanak, mint egy hét, vagy ha évről évre bizonyos időszakokban térnek vissza, valószínűbb az allergia.

A pollenallergia a leggyakoribb szezonális allergia, ami jellemzően a tavaszi és nyári hónapokban jelentkezik, amikor a növények virágoznak és magas a levegő pollenkoncentrációja. 

Az allergia tünetei akkor szűnnek meg, ha kezelik azokat, vagy megszűnik a kiváltó ok, például véget ér a pollenszezon. Fontos megjegyezni azt is, hogy az allergiás reakciók súlyossága és időtartama az érintettek érzékenységétől függően változik. Egyes emberek esetében a tünetek enyhék és rövid ideig tartanak, míg másoknál hosszabb ideig és intenzívebben jelentkeznek.

A nátha tipikusan rövid ideig tartó betegség, tünetei általában egy, maximum két hétig tartanak. Az első panaszok leggyakrabban a fertőzés után egy-három napon belül jelentkeznek.

Míg a megfázás, nátha esetén nem feltétlenül kell orvoshoz fordulni, az allergiagyanú esetén érdemes felkeresni egy allergológust.  Az allergia megelőzésében és kezelésében kulcsfontosságú az allergénekkel való érintkezés minimalizálása, valamint az orvos által előírt gyógyszerek alkalmazása.

HIRDETÉS

 

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Kora tavasszal a megfázás, azaz a nátha még gyakran nehezíti meg a mindennapokat, de már a pollenallergia miatt is tüsszöghetünk. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A 4 az 1-ben hatású Reventil orrspray: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

 

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz /
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL

 

OLVASSA EL A HASZNÁLATI  ÚTMUTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ez is érdekelhet

képcím

Ectoin: kulcs a túléléshez (x)

képcím

Ha támad az allergia, védenünk kell az orrunkat (x)

képcím

Itt a pollenszezon, erre készülj, ha allergiás vagy!