Zelenszkij nem vesz részt a béketárgyaláson, vége a kijárási tilalomnak Kijevben

Startlap - Startlap
Moszkvai idő szerint délben megkezdődhet a tárgyalás az ukránok és az oroszok között, az orosz védelmi minisztérium szabad távozást ígér Kijev lakosainak. Délelőtti hírösszefoglaló.

Vége a kijárási tilalomnak Kijevben, kritikus 24 óra várhat Ukrajnára

Hétfő reggel nyolckor kinyitottak az élelmiszerboltok, megindult a tömegközlekedés, és az emberek először hagyhatják el otthonaikat és óvóhelyeiket az ukrán fővárosban. Az ukrán tárgyalódelegáció megérkezett Fehéroroszországba, de Zelenszkij nem vesz részt a béketárgyaláson. Az orosz rubel 30 százalékkal esett az amerikai dollárral szemben.  Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter szerint Ukrajna már nyerésre áll. Kövesd percről percre a háború eseményeit.

“Az orosz villámháborús tervek kudarcba fulladtak, bármiféle túlzott optimizmustól óvnám azonban az ukránpárti közvéleményt”

Rácz András biztonságpolitkai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI) és a Német Külpolitikai Társaság elemzője már akkor megjósolta, hogy Moszkva valódi háborúra készül Ukrajna ellen, amikor ebben még szinte mindenki kételkedett. Ebben a cikkben Rácz szakértő elemzése olvasható az elmúlt napok történéseiről, és arról, vajon mire számíthat Ukrajna és a világ.

Két bankszünnapot kért a magyar Sberbanknál, az európai Sberbank fizetésképtelen lehet

Az Európai Unió szanálási szervezete bejelentette, hogy a több közép-európai leánybankot – köztük a hazait is – tulajdonló Sberbank Europe AG.-nál komoly fizetőképességi problémák alakultak ki az orosz-ukrán háború miatt. A Magyar Nemzeti Bank február 28-tól március 1-jéig bankszünnapokat rendelt el. Mire számíthatnak az ügyfelek? Részletek.

Ismét eltaláltak egy atomhulladéklerakót Kijevben

Egy nappal korábban egy hasonló kijevi objektum transzformátorállomását érte rakétatalálat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felszólította a katonai erőket, hogy tartózkodjanak mindenfajta olyan akciótól, ami ezen létesítmények biztonságát fenyegethetik. Részletek.

Dobrev Klára: Putyin a volt szovjet birodalmat akarja újraépíteni

Nem tudják az ukrajnai vendégmunkások, mit csináljanak: maradjanak, vagy menjenek

A Magyarországon dolgozó ukrajnai munkavállalók számáról hivatalos adat nem létezik, de annyi bizonyos, hogy számuk több tízezerre tehető. A szakszervezet szerint egyelőre nincs pánikhangulat, de a munkáltatók és a dolgozók is egyaránt aggódnak, a fejvadász és munkaerő-kölcsönző cégek viszont előnyt kovácsolnának a helyzetből. Abban a szakszervezet és a munkaerő-kölcsönzők is egyetértenek, hogy visszamenni szinte senki sem akar. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Öt kínai történész nyílt levélben ítélte el Oroszországot

Putyin “a bolondját járatja” Kína vezetőivel – állítják a szerzők, akiknek szövegét kevesebb mint három óra alatt tüntette el a kínai cenzúra. Bővebben.

Egyházi iskolák is csatlakoztak a polgári engedetlenséghez: “Keresztényi lelkiismeretünk szavát követjük”

Sajtóértesülések szerint több felekezet fővárosi és vidéki intézményei összehangolt megmozdulást szerveztek kedd reggelre. A szervezkedés a legnagyobb titokban zajlott – állítja egy résztvevő -, hogy ki tudják játszani a szigorú belső cenzúrát. Részletek.

Koronavírus itthon: csökken a fertőzöttek és a kórházi betegek száma

Megérkeztek a legfrissebb, hivatalos járványügyi statisztikák az elhunytak, kórházi kezeltek, fertőzöttek és oltottak számának alakulásáról. Íme az adatsor.

Csípős hajnalokat hoz a sarkvidéki légtömeg

Islam Dogru/Anadolu Agency via Getty Images

A napokban országszerte fagyra kell számítani kora reggel, a derült, szélvédett tájakon akár -10 fokig csökkenhet a hőmérséklet. A heti időjárás-előrejelzésért katt ide.

(Címlapkép: Pierre Crom/Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

61 milliárd dolláros segélyt kap Ukrajna - A hét legfontosabb...

képcím

Mi történt azóta, hogy Magyar Péter közzétette a hangfelvételt?

képcím

Moszkvai terrortámadás: így kapták el a terroristákat