Zelenszkij: Mi folyik Oroszországban?

Startlap - Startlap
Ukrajna nem enged a területi semlegességéből; az ukrán hadsereg szerint az oroszok visszavonulnak Kijev mellől; egyszerre tüntetnek Putyin és Orbán ellen szombaton. Az ukrán-orosz válság hírei.

Zelenszkij: Mi folyik Oroszországban?

Az ukrán elnök a hétvégén interneten keresztül adott interjút független orosz újságíróknak és többek között arról is beszélt, hogy milyen méltatlan módon bánnak az orosz hatóságok a saját elhunyt katonáikkal. Az interjú vonatkozó részeiről itt olvashatsz bővebben.

Ukrajna nem enged a területi semlegességéből

Ukrajna az Oroszországgal Törökországban sorra kerülő tárgyalásokon is világossá fogja tenni, hogy függetlenségének és területi egységének megtartását tekinti fő prioritásának – jelentette ki Volodimir Zelenszkij vasárnap éjjeli videóüzenetében. Az ukrán elnök nyilatkozatát ebben a cikkben foglalják össze.

Brit kormány: Az oroszoknál folyamatosak a logisztikai hiányosságok

Vasárnap sem történt jelentős elmozdulás az orosz erők eloszlásában a megszállt Ukrajna területén – közölte hétfő reggel a brit védelmi minisztérium. Elemzésük szerint az orosz hadseregben a folyamatos logisztikai hiányosságokat tetézi a lendület hiánya és az egyre romló morál, az ukránok agresszív harca mellett. Az orosz csapatok délen, Mariupolnál tudták elfoglalni a legnagyobb területet, de a városnál továbbra is heves harcok folynak és Oroszország próbálja elfoglalni a kikötőt. (24.hu)

Ukrán hadsereg: Az oroszok visszavonulnak Kijev mellől

Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Az ukrán hadsereg vasárnap este a Facebookon is közzétette legfrissebb jelentését, amelyben azt állították, hogy jelentős veszteségek elszenvedése után az oroszok elkezdték visszavonni a csapataikat Kijev mellől. Részletek.

A Vöröskereszt továbbra sem tud bejutni Mariupolba

A Nemzetközi Vöröskereszt azt közölte, hogy továbbra sem tudnak segélyt juttatni az ostromlott Mariupol városába, mert ehhez az kellene, hogy Ukrajna és Oroszország is garantálja a biztonságos útvonalat. A cikk itt folytatódik.

Az ukránok ugyanakkor arról számoltak be, hogy 2000 gyereket deportáltak az oroszok Mariupolból. (24.hu)

Azonnali vizsgálatot indítanak az ukránok, hogy kiderítsék, tényleg kínozzák-e az orosz hadifoglyokat

Az interneten elkezdett terjedni egy videó, amelyen állítólag az látható, hogy ukrán katonák térden lövik a látszólag orosz foglyokat egy Harkiv régióban végrehajtott hadművelet során. Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó vasárnap egy, a Youtube-on közzétett videóban azt mondta, hogy az ukrán kormány nagyon komolyan veszi a helyzetet és azonnali vizsgálatot indít, hogy kiderítse, mi igaz a történtekből. A cikk itt folytatódik.

Csernobil fegyvermentesítését kérik az ENSZ-től

EyePress News / EyePress via AFP

Ukrajna arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zóna fegyvermentesítésére, mert az ott tartózkodó orosz erők miatt nem lehetséges teljesen ellenőrzés alá vonni a térséget sújtó tüzeket – jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap éjjel. Bővebben.

Szintén hétfői hír, hogy az oroszok elhagyták a Csernobil melletti Szlavuticsot. (24.hu)

Egyszerre tüntetnek Putyin és Orbán ellen szombaton

Április 2-ára, szombatra, a választás előtt egy nappal szervez tüntetést az Egymillióan a szabad Ukrajnáért csoport és Juhász Péter a budapesti Szabad sajtó útjára. A szervezők felhívása szerint egyszerre fognak demonstrálni Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök ellen, akit Putyin hazai helytartójaként neveztek meg. (24.hu)

Nagyon megugrott Oroszországban az antidepresszánsok iránti kereslet

A háború nemcsak az orosz gazdaságra lesz pusztító hatással, hanem az lakosság mentális állapotára is. A bajokat jelzi, hogy február 28. és március 6. között négyszeresére nőtt a patikákban az antidepresszáns készítmények forgalma. A Napi.hu által idézett Kommerszant szerint ez a „kezdete a tömeges depressziónak”. A betegek szorongásának erősödésén túl súlyosbítja a helyzetet, hogy gyógyszerhiány alakult ki és a készletek ára az égbe szökött. Részletek.

 

Az orosz-ukrán háború eseménye percről percre itt.

Címlapkép: Sandrine Marty / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Brutális, meglehetősen hosszan eltartó hőhullám érkezik 

képcím

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

képcím

Ursula von der Leyen elmondta, hány fokkal kell lejjebb csavarni a...