ZDF: Magyarország visszavonta az orosz kőolajembargó elleni vétót

Startlap - Startlap
A német közszolgálati csatorna magas szintű diplomáciai forrásra hivatkozva írta meg értesülését vasárnap este, Kovács Zoltán ugyanakkor azt állítja, a kormány nem változtatta meg álláspontját. Délelőtti hírösszefoglaló.

ZDF: Magyarország visszavonta az orosz kőolajembargó elleni vétót

A német közszolgálati tévécsatorna magas szintű diplomáciai forrásra hivatkozva vasárnap írta meg, hogy három tagország vonta vissza vétóját az uniós olajembargóval kapcsolatban. Gulyás Gergely vasárnap reggel ezzel ellentétesen nyilatkozott, Kovács Zoltán pedig közölte, a kormány nem változtatta meg álláspontját. Részletek.

Orbán Viktor és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója mindketten állítják, Magyarország logisztikai és technológiai okok miatt nem tud függetlenné válni az orosz olajtól. Érvelésük azt a látszatot kelti, mintha a százhalombattai olajfinomító egy különleges, az orosz olajra tervezett üzem volna. A Mol valójában már évekkel ezelőtt elindított egy programot, amely a függetlenedést célozta, s amelynek hatására a Dunai Finomítóba jelenleg is 30 százalékban nem orosz olaj kerül. Mibe kerülne valójában az átállás, és miben eltérő az orosz olaj a többitől? Ebben a cikkben szakértőket és a Molt kérdezték a témáról.

Magyar érettségi: itt vannak a feladatok

Az érettségi első napján középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten pedig több mint 2200 diák vizsgázott magyar nyelv és irodalomból. Bővebben.

Kijev további civileket evakuálna az Azovsztal acélműből, Orbán az ukrán nacionalisták feketelistájára került

Volodimir Zelenszkij szokásos éjjeli videóüzenetében tájékoztatott a mariupoli evakuációról, két robbanást jelentettek hétfő hajnalról az Ukrajnával határos dél-oroszországi régióban, Joe Biden felesége látogatást tesz Szlovákiában és Romániában, a brit hírszerzés az elit orosz katonai erők súlyos veszteségeiről adott jelentést, ellenségeik közé sorolták a magyar miniszterelnököt ukrán szélsőségesek. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Minden negyedik ápoló távozna az egészségügyből, ha nem tiltanák

William Van Hecke/Corbis via Getty Images

További több mint 10 százalék külföldön, illetve a magánszektorban helyezkedne el – derül ki egy friss felmérésből. Az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma május 31-én szűnik meg. Bővebben.

15-szörösére nőtt a kínai vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

Igencsak sikeres évet zárt az év végén a Syntonite Med Zrt.-vel egyesült Danubia Pharma Kft. 2021-ben. A vakcinabizniszből megtermelt milliárdos profit a cég végső tulajdonosaihoz kerülhetett. Részletek.

Világgazdaság: közel lehet a teljes foglalkoztatottság

Az elsődleges munkaerőpiac ilyen feltöltöttségére a rendszerváltás óta nem volt példa, és szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottságot – tájékoztatott az ING Bank vezető elemzője. Jelentős régiós eltérések mutatkoznak ugyanakkor. További információkért katt ide.

Olaszországba vagy Görögországba utaznál? Enyhítettek a korlátozásokon

A közelgő turisztikai szezon előtt könnyítettek a beutazási szabályokon és a helyi óvintézkedések egy részén. Mit jelent ez pontosan, mire számíthatnak a turisták? Erről szól ez a cikk.

Koronavírus itthon: 65 beteg halt meg három nap alatt

Megérkeztek a legfrissebb, hivatalos magyar járványügyi statisztikák az elhunytak, kórházi kezeltek, fertőzöttek és oltottak számának alakulásáról. Íme.

Mikor érdemes lakást venni? Ingatlanpiaci kérdések, szakértői válaszok

Háború esetén három olyan stabil eszköz van, amibe menekítik az emberek a pénzt: az arany, a műkincsek és az ingatlanok. Az aranyhoz nem nagyon értünk, a műkincsekhez pláne nem – nagyon szűk szegmens van otthon benne -, így marad az ingatlan. Azt látjuk, hogy kezdenek azok is lakást vásárolni, akiknek nem feltétlenül maholnap kell megoldaniuk a lakhatást.

Miért irreálisan magasak a lakásárak, és hogyan alakul a kínálat az év további részében? Melyek a legfelkapottabb területek, ahol bármit el lehet adni, és milyen lakást keres az, aki vásárolna? Csorba Dániel és Görzsöny Péter válaszol a PénzÜgyes podcast legújabb adásában, amelyet erre a linkre kattintva hallgathatsz meg.

Napról napra egyre több eső esik

Dan Kitwood/Getty Images

A hét második felében megnövekszik a csapadék, sokfelé záporra, zivatarra számíthatunk, míg a hőmérséklet a sokéves átlag körül alakul. A következő napok időjárás-jelentése itt olvasható.

(Címlapkép: MTI Fotó/Máthé Zoltán)

Ez is érdekelhet

képcím

Brutális, meglehetősen hosszan eltartó hőhullám érkezik 

képcím

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

képcím

Milák Kristóf világbajnok száz méteren