Vitézy Dávid: Indulok a főpolgármester-választáson

Startlap - Startlap
A korábbi BKK-vezér szerint a "pártpolitikai csatatérré változott" Budapesten "öt súlyos probléma" vár megoldásra.

“Döntöttem: indulok a főpolgármester-választáson” – jelentette be Vitézy Dávid a Facebook-oldalán kedd reggel. 

Vitézy azzal indítja posztját, hogy bár Budapest “a világ legszebb városa, de a mindennapokban nem a képeslapokról ismert belvárosban élünk”. Szerinte a Vár és a Lánchíd környékét elhagyva Budapesten “öt súlyos problémával nézünk szembe”:

  • nincs elég megfizethető lakás és drága az albérlet;
  • nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból, emiatt sok a dugó és rossz a levegő;
  • az egészségügyi ellátás színvonala egyre rosszabb;
  • a közterek nem elég otthonosak, nincs elég zöldfelület és sétálóutca;
  • minden fejlesztési forrás a „turistabelvárosba” jut.

Vitézy úgy véli, a felsorolt problémákat eddig azért nem sikerült megoldani, mert Budapest “pártpolitikai csatatérré változott, minden ügyet átsző a két politikai oldal háborúja”. Hozzáteszi: a kormány sorra leállítja a fontos budapesti fejlesztéseket és elvonja a forrásokat, a városvezetés pedig akkor is áldozatszerepben tetszeleg, amikor “minden lehetősége meglenne előre lépni”.

A korábbi BKK-vezér szerint a választás tétje az, hogy a pártpolitikai csatározások helyett valódi városfejlesztés történjen. Ezt követően röviden felidézi, hogy mely területeken dolgozott eddig a városfejlesztésen az elmúlt húsz évben, és hogy milyen sikereket tudott elérni.

“De bőven van még feladat. Kész terveink vanna a város fejlesztésére, új parkokra és közterekre. a hévek és a vasút megújítására, újabb villamosvonalak fejlesztésére, a rozsdaövezetek helyén megfizethető lakások építésére. Itt az ideje, hogy ezeket valóra váltsuk” – fogalmaz bemutatkozó videójában Vitézy Dávid.

A közlekedési szakember főpolgármesterségért való indulását hónapok óta lebegtették. Vitézy szerint az LMP mellett számos civil szakmai szervezet is megkereste, és „unszolták”, hogy vállalja el a jelöltséget – írja a 24.hu.

A Fidesz múlt héten jelentette be, hogy Szentkirályi Alexandrát indítják a főpolgármester-választáson, a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely újrázását pedig a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd is támogatja.

Rajtuk kívül jelöltet állít még a Jobbik – Konzervatívok, Brenner Koloman személyében, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Grundtner Andrást indítja.

Címlapkép: MTI/Vajda János

Ez is érdekelhet

képcím

Bajnokok Ligája: Budapesten lesz a 2026-os döntő

képcím

Elrepült Hszi Csin-ping, véget ért a kínai elnök háromnapos...

képcím

Kínai elnök Budapesten: itt lesznek lezárások