Vihar: a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki öt megyére

Startlap - Startlap
Néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás lehetséges. A reggeli vihar miatt több vasútvonalon áll a forgalom. A tűzoltókat kidőlt fák, megbontott tetők, autókra dőlt fák miatt riasztották.

Kelet felé halad a hidegfront, emiatt Baranya, Tolna, Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira a legmagasabb, piros fokozatú riasztás van kiadva heves zivatarok veszélye miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az érintett térségekben heves zivatarok várhatók, kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

Másodfokú (narancs) riasztás van érvényben Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegye egyes területén.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint csütörtökön egy érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás lehetséges.

Sok a dolga a tűzoltóknak

Főleg Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyékben okozott károkat eddig az átvonuló hidegfront, a tűzoltókat kidőlt fák, megbontott tetők, autókra dőlt fák miatt riasztották – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtök reggel az MTI-t.

Azt írták, a Zala vármegyei Bödeházán egy nagy méretű fa villanyvezetékre és útburkolatra szakadt. Kidőlt fák okoztak károkat Zalaszentbalázson, Lentiben és Lakhegyen és Bocskán. Vas vármegyében Sárváron egy autóra dőlt fa miatt hívták a tűzoltókat.

Az OKF tudatta azt is, hogy Győr-Moson Sopron vármegyében Tét és Rábaszentmihály között egy útburkolatra borult fának nekihajtott egy személygépkocsi, Vitnyéden melléképületre dőlt egy diófa, Kapuváron pedig a rendőrkapitányság épületét rongálta meg a viharos szél.

Somogy vármegyében Fonyódon, Kaposváron és Balatonszárszón az utat elzáró, magasban lógó vagy éppen villanyvezetéket leszakító fákat távolítják el az egységek.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán – írták.

Több vasútvonalon áll a forgalom

A csütörtök reggeli vihar miatt a Kaposvár-Gyékényes-Murakeresztúr-Nagykanizsa vonalszakaszon, továbbá Boba és Ukk, valamint Abaliget és Bükkösd között feszültségkimaradás miatt áll a forgalom, Sávoly és Zalakomár között a biztosítóberendezés is meghibásodott – közölte csütörtökön a Mávinform az MTI-vel.

A Székesfehérvár-Nagykanizsa, a Dombóvár-Gyékényes, a Celldömölk-Boba-Zalaegerszeg, a Dombóvár-Pécs vonalon a vonatok várakozásra kényszerülnek, 60-90 perccel megnőhet a menetidő. Nagykanizsa felől a dél-balatoni vonalszakaszra jelentős késéssel érkeznek a távolsági vonatok.

A Karádról 5:48-kor Kaposvárra elindult személyvonat egy kidőlt fa miatt várakozik Bonnya előtt. Útját várhatóan jelentős késéssel folytatja.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Vihar: közel húszan megsérültek egy buszbalesetben, 14...

képcím

Ideiglenesen levágják a magyar vonatokat a nyugat-európai vasúti...

képcím

Kérjen részletfizetést a NAV-tól, üzente Semjén Iványinak - A...