Országszerte hatalmas károkat okozott a vihar

Startlap - Startlap
Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kérték a tűzoltók segítséget a lakosság részéről. Az ország szinte minden területét érintette a vihar.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a fővárosban pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához, kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához kértek segítséget az egységektől.

A XI. kerületben, a Lapu utcában az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű, a X. kerületi Dreher Antal úton pedig négy személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. Sok helyről érkezett automatikus tűzjelző riasztás.

A Pest körüli településekről több mint százhatvan bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről.

Szigetszentmiklóson jelentős a vízkár: garázsokba, házakba, pincékbe ömlik a felgyülemlett esővíz; a Losonczi utcában és a Csepeli úton kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, míg a Rekettye utcában egy árokba borult személyautót kellett kivontatniuk a tűzoltóknak. Gödöllőn a 3-as főút Szabadság úti szakaszán fák dőltek az úttestre, míg a Tisza utcában fenyőfa dőlt egy családi házra, és beszakította a tetőt.

Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, nincs megállás egy pillanatra sem

Sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak Fejér és Tolna vármegyében is, az esetek többségében kidőlt fákat kell eltávolítaniuk az utakról – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel szombat hajnalban.

Dombóváron az árokba hajtott egy személyautó a heves eső miatt, a város hivatásos tűzoltói szabadították ki a járművet. A Katona József utcában villanyvezetékre dőlt egy fa, leszakította a villanyvezetékeket is. A Madách utcában kerítésre dőlt fenyőfát kellett eltávolítani.

Rengeteg a kidőlt fa, oszlop

Fakidőlések miatt kértek segítséget Regöly, Simontornya, Rétszilas, Cece, Sáregres, Döbrököz és Szabadegyháza településről is. Nagylókon, a Belátó utcában beszakadt egy ház teteje, és ledőlt a kémény, több utcában pedig villanyoszlop, illetve fák dőltek ki. A Sárosdot és Hantost összekötő utat le kellett zárni, mert eltorlaszolta egy fa.
Velence és Pusztaszabolcs között szintén több fa kidőlt az útra Pusztaszabolcson, a Mátyás király utcában egy ház tetejét is megrongálta a vihar.

Debrecenben és Püspökladányban fák és oszlopok dőltek ki, faágak szakadtak le, háztetők rongálódtak meg. Az utcákon hömpölygött az esővíz, pincékbe, garázsokba, néhol udvarokba és lakásokba is betört, mert az árkok és a szennyvízcsatornák nem tudták elnyelni a vizet. Debrecenben az autóbuszok és a villamosok egy ideig nem tudtak közlekedni az úttestet elborító víz miatt.

A hirtelen lezúduló csapadék viharos széllel párosult

 A károk felszámolásán Debrecen és más települések tűzoltói is dolgoznak. A Déri múzeumban, amelynek pincéjébe az utcáról tört be a víz, karcagi hivatásos tűzoltók szivattyúztak, mentve az értékeket. A vérellátó állomás helyiségeiben fél méter magasan állt a víz, majd elszivárgott, mire a tűzoltók kiérkeztek.

A vármegye országútjain kidőlt fák és leszaggatott gallyak jelezték a vihar útját. Sáránd és Derecske között, a 47-es főútra dőlt ki egy nagy fa, és faágak nehezítették a közlekedést Hajdúszoboszló külterületén, a régi 4-es főúton, valamint a Hajdúszovát és Debrecen közötti úton -ismertette közleményében a katasztrófavédelem.

Sok riasztást kaptak a tűzoltók Hajdú-Bihar vármegyében péntek este a viharos időjárás miatt, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék és az erős szél jelentős károkat okozott – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Cáfol a katasztrófavédelem: szirénával vonultak ki a tűzoltók...

képcím

Sziréna nélkül kellett kivonulnia a tűzoltóságnak, hogy ne...

képcím

Vihar: közel húszan megsérültek egy buszbalesetben, 14...