Videókon a keddi, magyarországi villámárvizek

Startlap - Startlap
Kedden országszerte rengeteg csapadék hullott, egyes településeken villámárvizek formájában okozott gondot a kiadós júniusi esőzés.

Megdőlt a napi csapadékrekord kedden: Kékestetőn 122 milliméter eső esett egy nap alatt – írta az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai Facebook-bejegyzése nyomán.   

A bejegyzés szerint kedden – Szolnok környékét leszámítva – szinte országszerte előfordultak záporok, zivatarok, illetve eső is. Hozzátették: júniusban 60-80 milliméter eső esik átlagosan, de most a sorozatban érkező csapadékgócokból több mérőállomáson is a havi csapadékmennyiséget elérő, vagy azt meghaladó mennyiséget mértek, esetenként 1-2 óra alatt.

A meteorológiai szolgálat mérőállomásai 100 milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter), azonban az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord. A régi rekordot – 120 millimétert – 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán mérték.

Két embernek el kellett hagynia otthonát

Nógrádsipeken a nagy mennyiségű eső miatt kilépett medréből a patak éjszaka, két embernek el kellett hagynia otthonát – közölte az MTI-vel a Nógrád vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerdán.

Kapás Márton elmondta: a megáradt Rimóc-Sipek patak 39 ingatlant és öt embert veszélyeztetett. Személyi sérülés nem történt, ketten ideiglenesen rokonaikhoz költöztek. A patak vízszintje azóta csökkent, és már nem jelent veszélyt – tette hozzá.

Hat óra alatt egyhavi csapadék

Mint korábban beszámoltunk róla, a Fejér vármegyei Kincsesbányára hat óra alatt egyhavi csapadékmennyiség zúdult le kedden. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint 17 órakor a hatórás csapadékmennyiség Kincsesbányán 70 milliméter volt, a Somogy vármegyei Balatonlelle felső mérőállomáson pedig 62,6 milliméter.

Kedd éjjel Gyöngyöspatán öntött ki egy patak, elárasztva az utcát és körbevéve tizenöt házat a Hegyalja úton. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a víz az épületekbe nem tört be, csak az egyik ingatlan pincéjébe.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók egy embert kimenekítettek az egyik házból, és kiszivattyúzták a vizet az elárasztott pincéből. A patak később visszahúzódott a medrébe – írt az MTI.

Brutális erejű áradat

A Szeretlek Magyarország arról közölt cikket, hogy a keddi, hatalmas mennyiségű csapadékot sok helyen képtelenek voltak elvezetni a csatornák. A Pest megyei Ürömön és a Tolna megyei Kétyen villámárvizek alakultak ki, de Paks egyes részei is vízben álltak.

Az eseményekről több videó is felkerült az internetre.

Villámárvíz Kétyen:

A kuka is úszott Ürömön:

Pakson autót is elnyelt a víz:

Címlapkép: Youtube / Weather News Europe

Ez is érdekelhet

képcím

Országszerte hatalmas károkat okozott a vihar

képcím

A nap képe: villamossínek közé szorult lábbal, derékig vízben...

képcím

Ketten meghaltak a gyöngyöstarjáni villámárvízben