Végső búcsút vesznek Pápai Erzsitől

A színésznő november 4-én, 83 éves korában halt meg.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-11-13 15:29

November 23-án, csütörtökön vesznek végső búcsút Pápai Erzsitől. A Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt, a Nemzeti Színház örökös tagját 14 óra 30 perckor búcsúztatják a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában – tudatta a Nemzeti Színház az MTI-vel.

Pápai Erzsi pályafutását gyermekszínészként kezdte, a Lakner Artúr Gyermekszínházában játszott. Életében -a hogy erről nyilatkozott – két főiskolát végzett el, az elsőt Lakner bácsinál, majd a “rendes” Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1953-ban, 19 évesen korengedménnyel fejezte be tanulmányait. Diplomájának megszerzésétől egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a Nemzeti Színház művésznője volt.

Fiatalon főként naivaszerepeket, később hiteles, gondosan kidolgozott karakterszerepeket alakított nagy drámai erővel és humorral. Pályafutása egyik legnagyobb kihívásának Margit királynét szerepét tekintette Shakespeare III. Richardjában. Huszonöt évesen, beugróként, egy éjszaka alatt kellett megtanulnia a szerepet. Az első előadás végén, miután lement a függöny, összeesett és mentő vitte el. Aztán még kétszázszor állt Margitként a színpadon.

Férjét is egy beugrós szerepének köszönhette,amit három nap alatt tanult meg. Ebben nagy segítségére volt partnere, a nála három évtizeddel idősebb Ráday Imre. A két színész egymásba szeretett, s Ráday haláláig éltek együtt.

Sok filmben és tévéjátékban is szerepelt, elismerésül 1970-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1988-ban Érdemes művész lett. 2001-ben a Magyar Filmszemlén a legjobb női epizódszereplő díját kapta a Moszkva tér című filmben Boci mamaként nyújtott alakításáért.

Forrás: MTI

Címlapkép forrása: Thinkstock

Mai nap hírei

Ezerháromszáz körül maradt az új fertőzöttek száma hazánkban

demokrata.hu3 órája

És te? Beoltatod magad? – Kérdések és válaszok a vakcináról és az „oltakozásról”

wmn.hu6 órája

Sorra ismerik el a kormánylapok: nem volt titkos Karácsony-Gyurcsány-Alföldi találkozó az Szfe ügyében

444.hu6 órája

Elon Musk zseniális válasza a fejlesztőnek, aki 22 héten át bombázta ugyanazzal az üzenettel

igenyesferfi.hu6 órája

Ebben a magyar házban már nem fizetnek rezsit

alternativenergia.hu8 órája

Kétszázezer forintot kell fizetnie annak, akinek nincs negatív koronavírus tesztje

metropol.hu17 órája

Magyarország önállóan nem is engedélyezhette volna az AstraZeneca vakcináját

168ora.hu18 órája

Megszólalt Sas József özvegye a temetés után: ezt mondta

life.hu19 órája