Kiemelt Hírek 2018. július 30.

Végre elárulta a kormány, hányan fagytak halálra tavaly télen

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 30.
Közel egy évnyi pereskedés után végül bejelentették, hány fagyhalál történt a 2016 végén és 2017 elején.

Magyarországon több száz ember fagy halálra évente az utcán vagy a saját lakásában, mert nem tudja kellőképpen felfűteni. A civil szervezetek és a politikusok jóideje kérdezgetik a kormányt, mégis mekkora ez a szám, de idáig csak nagyságrendileg lehetett megsaccolni a halálozás mértékét.

Az MSZP januárban benyújtott kérdésére Rétvári Bence adott választ: az államtitkár hiteltelennek nevezte Korózs Lajost, aki benyújtotta a kérdést, de továbbra sem mondott konkrét adatokat – írja a 444.hu.

A Város Mindenkié csoport és az Utcajogász Egyesület pert is indított, hogy választ kapjanak a kérdésre. A bíróság áprilisban kötelezte az ORFK-t, hogy bocsássák nyilvánosságra a fagyhalál statisztikáit, amit ezen a héten kapott meg a Város Mindenkié csoport.

A statisztikák alapján két csoportot különböztethetünk meg.

Az első csoportba a „gyaníthatóan” fagyhalál által elhunyt emberek szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy itt még nem zárult le a nyomozás a halál okát illetően. Az adatok szerint az utcán 20, magánterületen pedig 46 ember fagyott meg 2016 végén és 2017 elején, tehát télen.

A másik csoportba a „megállapítottan” fagyhalál által elhunyt személyek kerültek. Ez ugyanabban az időszakban közterületen 35, míg magánterületen 79 fő.

Keresés az oldalon