Újra iskolás lesz a nyolcvanéves magyar olimpikon

A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes Kamuti Jenő tavaly lekéste a jelentkezési határidőt, idén azonban mindenképp iskolapadba ül, és nagy tervei vannak leendő képesítésével.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-03-18 16:16

Dr. Kamuti Jenő orvos, sportvezető, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke, Kamuti László világbajnoki ezüstérmes tőrvívó bátyja számára a kora nem számít, ha kedves sportjától, a vívásról van szó. Tavaly sajnos lekéste a határidőt, idén viszont mindenképpen szeretné megszerezni a vívómesteri képesítést az örökké aktív nyolcvanéves olimpikon, írja a Bors.

“Már a 2012-es olimpia előtt megkerestek a tőröző lányok, Mohamed Aidáék, hogy kapcsolódjak be a felkészülésükbe. Megtiszteltetésnek vettem a felkérést, de végül „csak” sportdiplomáciai tevékenységemmel és tanácsaim­mal segítettem őket. Szakirányú végzettség hiányában többet nem tehettem” – fejtette ki Kamuti doktor, aki azt is hozzátette, hogy az ő mesterének, Bay Bélának sem volt papírja szakmájáról, mégis számtalan olimpiai és világbajnokot tanított ki a több fegyvernem minden apró fogására és a Testnevelési Egyetem vívómester képzése is az ő nevéhez köthető.

Kamuti Jenő 1967-ben (Fotó: Fortepan/ Magyar Hírek Folyóirat)

A MÁV Kórház egykori kórházigazgató főorvosa a magyar férfi tőrvívás utolsó egyéni olimpiai és világbajnoki érmese, amit a lenyűgöző karriert maga mögött tudható sportoló rettentően sajnál és szeretne változtatni a helyzeten. Kamuti 45 évvel ezelőtt, az 1973-as Göteborgi versenyen nyerte el a magyar férfi tőrvívás utolsó egyéni világbajnoki érmét.

“Vérzik a szívem férfi tőrvívásunk mai állapota láttán, nagyon szeretnék segíteni. Azt viszont nem akarom, hogy bárki szóvá tegye, nincs oktatói képesítésem, ezért elhatároztam, hogy elvégzem a Budapesti Sport Unió akkreditált, egyéves OKJ-s képzését. Sajnos, tavaly lekéstem a jelentkezést, de nyolcvanévesen is érzek magamban erőt, hogy az ősszel iskolapadba üljek, és vizsgákat tegyek” – magyarázta Kamuti Jenő.

“Bízom benne, hamarosan átadhatom a mai tőrözőknek mindazt, amit Bay Béla bácsitól tanultam, és hosszú pályafutásom során tapasztaltam “– tette hozzá az egykori bajnok.

Címlapkép: MTI Fotó/ Illyés Tibor

Mai nap hírei

Semmilyen alapbetegsége nem volt egy 34 évesen meghalt koronavírusos betegnek

szeretlekmagyarorszag.hu2 órája

Szikszai Péter írta a Szabó Tímeát gyalázó cikket a Magyar Nemzetben

ezalenyeg.hu3 órája

Amit a pálinkafogyasztásról tudni érdemes

agroinform.hu4 órája

Ha most elaludtál, milliókkal fogsz a sorban várakozni

transpack.hu4 órája

Kulka János: „Felmentem az égbe”

eletforma.hu5 órája

Háromezer felett az új fertőzöttek száma

demokrata.hu7 órája

A Galaxy S20 FE, iPhone 12, iPhone 11 és OnePlus 8T összehasonlítás

gsmring.hu9 órája

Dr. Gyurkó Szilvi: „Az életem akkor kezdődött, amikor anyám meghalt” – Csupa szeretetből hallgatott mérgező gyerekkori mondataink

wmn.hu10 órája