Kiemelt Hírek 2018. június 29.

Újabb negatív rekord: már 330 forintba kerül egy euró

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 29.
Ma reggel úgy tűnt, hogy elkezdett erősödni a forint, de délután megint visszaesett, sőt, újabb negatív csúcsot döntött. 330 forint fölött a hazai valuta.

Továbbra sem csábító a forint a befektetőknek, miután a Magyar Nemzeti Bank változatlanul kitart a laza monetáris politika mellett. Szerintük ugyanis a magyar pénzintézetnek is követnie kellene a nagy jegybankokat azáltal, hogy szigorítják elveiket – derül ki a Portfolio.hu elemzéséből.

A déli órákban átlépte a 330 forintot az euró árfolyama és ezzel a forint soha nem tapasztalt mélypontra került. Délután fél egykor már 330,19 forinton is jegyezték az eurót.

Az idei évet 310,52 forinton kezdte az euró, a januárban elért idei legerősebb árfolyamához képest pedig 7,34 százalékot veszített a péntek délben elért árfolyamon – írja a 24.hu.

A piaci szereplők szerint arra is szükség lenne, hogy az MNB erőteljesebben védje meg a forintot, de sajtóközleményükben ezzel szemben csak annyit közöltek, hogy nem kívánják a napi árfolyammozgást kommentálni, hiszen az ő feladatuk addig terjed, hogy elérjék és fenntartsák az árstabilitást. A közleményben azt is hozzátették, hogy mivel ezt nem fenyegeti veszély, továbbá a forint gyengülése sem ijesztő, nem tartják szükségesnek a beavatkozást. Ez a hozzászólás végképp nem erősítette a forintot.

A portál elmondása szerint a nap folyamán három olyan esemény is várható, ami pozitív irányba mozdíthatja az euró árfolyamot. Egyrészt ma megérkezhetnek Németországból a kiskereskedelmi adatok, másrészt az Egyesült Királyság felülvizsgált GDP-adatokat közöl, továbbá a júniusi euróövezeti infláció első becslései is láthatóak lesznek. Ez utóbbi adat azért is különösen fontos, mert hatással van az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára, ami érdemileg befolyásolhatja a piacot.

Keresés az oldalon