Ügyes trükkel 30 százalékot emelt a kormány az államtitkárok fizetésén, a polgármesterek háborognak

Startlap - Startlap
Elvileg az államtikárok fizetéséhez mérten a polgármesteri béreket is növelni kéne, mégsem így történt. A béremelés óta 1,3 millió jár az államtitkároknak.

Egy jogi kiskapu segítségével úgy emelte meg a kormány harminc százalékkal az államtitkárok fizetését, hogy a polgármesterek bérét ne kelljen emelni – írja a Magyar Hang.

A 2017-ben hatályba lépett törvénymódosítás szerint a településvezetők bérét az államtitkárok illetményéhez mérten kell megállapítani. A polgármesteri fizetés pontos összege egyébként a települések népességétől függ: legkevesebbet a kevesebb mint 500 fős falvak vezetői kapnak (bruttó 300 ezer forint), míg a 30 ezres lélekszámú városok vezetőinek mintegy 800 ezer forintos fizetés jár.

A kormány azonban úgy növelte az államtitkárok béreit, hogy ez ne vonja maga után a településvezetői bérek emelkedését: a miniszterek saját hatáskörben emelték meg az államtitkárok alapilletményét. A fizetéseket szabályozó törvény kiskapuja szerint ugyanis a miniszter dönthet úgy, hogy az államtitkár alapilletményét legfeljebb 30 százalékkal megemeli, például pluszfeladat esetén. A lehetőséggel minden tárcavezető élt, így az államtitkárok mindannyian megkapták a maximális 30 százalékos többletet. 

Számokra lefordítca a fizetésemelést az derül ki, hogy az előző ciklusban havi bruttó 997 ezer forintos bér helyett május óta 1,296 millió forintot kapnak az államtitkárok.

A polgármestereknek annyira nem tetszik a kormány trükkje

A lap szerint a településvezetők egy része úgy érzi, megfeledkeztek róluk, és morálisan kifogásolhatónak tartják, hogy a fizetésük csak papíron kötődik az államtitkárok bérezéséhez. Egy neve elhallgatását kérő településvezető a téma kapcsán úgy nyilatkozott: amíg az állam is ügyeskedik, addig ne várják el például a kisvállalozóktól sem, hogy alkalmazottaikat a valódi, nyolc órás munkaviszonyra jelentsék be félállás helyett.

Ez is érdekelhet

képcím

Direkt36: Oroszország tudja a magyar külügy minden titkát, Putyin...

képcím

Megöltek egy ismert amerikai újságírót Irpinyben

képcím

Zacher Gábor elmondta, mi a gondja a kínai vakcinával