Ügyes trükkel 30 százalékot emelt a kormány az államtitkárok fizetésén, a polgármesterek háborognak

Elvileg az államtikárok fizetéséhez mérten a polgármesteri béreket is növelni kéne, mégsem így történt. A béremelés óta 1,3 millió jár az államtitkároknak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-18 12:54

Fotó: MTI/Soós Lajos

Egy jogi kiskapu segítségével úgy emelte meg a kormány harminc százalékkal az államtitkárok fizetését, hogy a polgármesterek bérét ne kelljen emelni – írja a Magyar Hang.

A 2017-ben hatályba lépett törvénymódosítás szerint a településvezetők bérét az államtitkárok illetményéhez mérten kell megállapítani. A polgármesteri fizetés pontos összege egyébként a települések népességétől függ: legkevesebbet a kevesebb mint 500 fős falvak vezetői kapnak (bruttó 300 ezer forint), míg a 30 ezres lélekszámú városok vezetőinek mintegy 800 ezer forintos fizetés jár.

A kormány azonban úgy növelte az államtitkárok béreit, hogy ez ne vonja maga után a településvezetői bérek emelkedését: a miniszterek saját hatáskörben emelték meg az államtitkárok alapilletményét. A fizetéseket szabályozó törvény kiskapuja szerint ugyanis a miniszter dönthet úgy, hogy az államtitkár alapilletményét legfeljebb 30 százalékkal megemeli, például pluszfeladat esetén. A lehetőséggel minden tárcavezető élt, így az államtitkárok mindannyian megkapták a maximális 30 százalékos többletet. 

Számokra lefordítca a fizetésemelést az derül ki, hogy az előző ciklusban havi bruttó 997 ezer forintos bér helyett május óta 1,296 millió forintot kapnak az államtitkárok.

A polgármestereknek annyira nem tetszik a kormány trükkje

A lap szerint a településvezetők egy része úgy érzi, megfeledkeztek róluk, és morálisan kifogásolhatónak tartják, hogy a fizetésük csak papíron kötődik az államtitkárok bérezéséhez. Egy neve elhallgatását kérő településvezető a téma kapcsán úgy nyilatkozott: amíg az állam is ügyeskedik, addig ne várják el például a kisvállalozóktól sem, hogy alkalmazottaikat a valódi, nyolc órás munkaviszonyra jelentsék be félállás helyett.

Mai nap hírei

Rejtélyes embertenyésztés a második világháború idején

she.life.hu5 órája

Hazai találmány a villamos energia gáz formában való tárolása

tisztajovo.hu5 órája

Fogy a föld, de mi van a vízzel – végre megérkezik Magyarországra az Underwater Cities

metabro.hu9 órája

A Fradi a 92. percig tartotta magát, Morata fejesével fordított a Juventus

eurosport.hosszabbitas.hu11 órája

Először hoztak létre gyémántot hő nélkül

szimpatika.hu14 órája

Mit utálnak a férfiak a nőkön?

eletforma.hu17 órája

Veszett kutyát találtak Romániában vészesen közel a magyar határhoz

agroinform.hu19 órája

Von der Leyen: az EU szerdán megállapodást hagy jóvá a Moderna vakcináinak beszerzésére

demokrata.hu19 órája