Tudod, mi az a takin? Egy nagyon ritka állat, amiből most született kettő a Nyíregyházi Állatparkban

Startlap - Startlap
A mishmi alfaj két egyede érkezett az állatkertbe, ahol már egy egész nagy csordája él ennek a gyönyörű patásnak.

A világon mindösszesen 400 takin él mesterséges körülmények között, köztük több egyed a Nyíregyházi Állatparkban található. Az állatkertbe az első mishmi takin példány 2009-ben érkezett Németországból az Európai Fajmegőrzési Program keretében, majd 2014-ben két nőivarú társat kapott, akik mindketten szültek egy-egy borjat, most pedig újabb két utód látta meg a napvilágot a csordában.

Mivel a takinok állománya természetes élőhelyeiken folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, a Természetvédelmi Világszövetség a sebezhető kategóriába sorolja a fajt, amelyet az Európai Állatkertek Szövetsége fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporít. A nemrégiben született két kis takin 220 nap vemhesség után jött világra, majd alig pár órával a születésük után már lábra is álltak. A bikákat anyjuk egészen kilenc hónapos korukig naponta többször szoptatja.

A takinok rendszertanilag a kecskefélékhez tartoznak, de küllemük inkább kisebb méretű szarvasmarhákra emlékeztet. Négy alfaja – aranyszőrű, bhutáni, szecsuáni és mishmi – külső jegyeiket és elterjedési területüket tekintve egyaránt különbözik.

A mishmi alfaj nevét az Arunácsal Prades területén fekvő Mishmi-hegyekről kapta. A csoport növényekkel táplálkozik, és két lábukra ágaskodva a magasabban fekvő hajtásokat is elérik. A Himalája vidékén élő csordáik főként nőstényekből és ivaréretlen hímekből állnak, ugyanis a felnőtt bikák leginkább magányosan élnek. A takinok mindig azonos útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak.

Ez is érdekelhet

képcím

Változik egy nyugdíjszabály szeptembertől

képcím

"Léteznek tehát ilyen hasznos idióta írók és olvasók" -...

képcím

Stohl András ezt üzente Gáspár Evelinnek